Drop Down Menu

3.3.2023.

3.3.2023. ДАН ФАКУЛТЕТА ЗАШТИТЕ НА РАДУ

На Факултету заштите на раду у Нишу, у петак, 03. марта, Свечаном академијом обележена је 55. годишњица постојања и успешног рада Факултета. Обележавању Дана Факултета присуствовали су представници ректората Универзитета у Нишу, деканата факултета Универзитета у Нишу, представник Епархије Нишке, Министарства просвете и других министарстава и државних органа, представници градских власти, Војске Србије, запослени, студенти и други гости. Том приликом, госте су поздравили  проф. др Драган Антић, ректор Универзитета у Нишу, проф. др Небојша Ранђеловић, државни секретар у Министарству просвете и Братислав Вучковић, председник градске општине Палилула. Присутнима се обратио декан Факултета, проф. др Срђан Глишовић, који се осврнуо на настанак и развој Факултета и на улогу науке и струке заштите у одговору на изазове 21. века. Председник Савета Факултета проф. др Иван Мијаиловић и проф. др Срђан Глишовић, декан Факултета уручили су одговарајућа признања и захвалнице. Велика повеља „Момчило Мома Здравковић“ за животно дело додељена је др Мирољубу Гроздановићу, ред. проф. Факултета заштите на раду у Нишу, у пензији; за развој Факултета и промоцију науке и струке у земљи и иностранству додељена је „Златна плакета Факултета заштите на раду у Нишу“ др Слободану Милутиновићу, ред. проф. Факултета и Европском друштву инжењера заштите - “European Society of Safety Engineers”; за постигнуте изузетне резултате у претходној школској години додељена је „Сребрна плакета Факултета заштите на раду у Нишу“ мр Аци Божилову, асистенту Факултета и мр Милени Станковић, сараднику за рад стручних органа Факултета. За континуирану пословно-техничку сарадњу и промоцију Факултета додељене су захвалнице Институту за квалитет радне и животне срдине „1 Мај“ д.о.о. и Часопису „Заштита у пракси“, док је „Специјална захвалница“ додељена др Бојки Благојевић, ред. проф. Факултета заштите на раду у пензији. Продекан за наставу проф. др Евица Стојиљковић је уручила  похвалнице и новчане награде најуспешнијим студентима у предходној школској години. Том приликом додељени су и златни индекси представницима генерација студената који су учествовали у утемељењу, раду и развоју Факултета. Председник Савета Факултета др Иван Мијаиловић, ред. професор  уручио је јубиларне награде запосленима поводом десет или двадесет година рада остварених у радном односу на Факултету. У уметничком делу свечане академије наступали су мешовити хор под руководством маестре Иване Мировић и гудачки квартет који чине студенти Факултета уметности у Нишу.

        
    


01.03.2023.

ПРОМОЦИЈА ДИПЛОМИРАНИХ ИНЖЕЊЕРА, МАСТЕР ИНЖЕЊЕРА И МАСТЕР МЕНАЏЕРА ФАКУЛТЕТА ЗАШТИТЕ НА РАДУ У НИШУ

У недељи обележавања јубилеја, Дана Факултета заштите на раду у Нишу, у среду 1.3.2023. године одржана је промоција дипломираних инжењера, мастер инжењера и мастер менаџера Факултета уз присутво њихових ментора. Лауреатима се обратио декан Факултета, проф. др Срђан Глишовић.


27.02.2023.

ПРЕДАВАЊА СТРУЧЊАКА ИЗ ПРИВРЕДЕ

У недељи обележавања Дана Факултета заштите на раду у Нишу, 27.2.2023. године, представници компаније НИС а.д, од којих су неки и наши студенти мастер академских студија, одржали су предавања на следеће теме:

1. Извођење радова са специфичним ризицима и мере превенције у НИС а.д.

Предавач:
Станко Павловић,
Директор Департмана за индустријску безбедност и ванредне ситуације НИС а.д. Нови Сад


2. Безбедност и здравље на раду у транспорту опасне робе

Предавачи:
Југослав Илић, Руководилац Службе за БЗР и управљање HSE перформансама,
Блок Прерада, Рафинерија нафте Панчево, НИС а.д. Нови Сад, и

Момчило Матијашевић,
Менаџер за безбедност саобраћаја у транспорту опасног терета,
Блок Промет, НИС а.д. Нови Сад23.-24.02.2023.

ДИДАКТИЧКО-МЕТОДИЧКА ОБУКА НАСТАВНИКА И САРАДНИКА

У оквиру обележавања јубилеја – 55. година постојања и рада Факултета заштите на раду у Нишу,  одржана је дводневна обука на тему ''Високошколска настава – савремени приступи и перспективе'' с циљем дидактичко-методичког усавршавања наставника и сарадника Факултета. Први дан обуке посвећен је упознавању са интерактивним стратегијама високошколске наставе у развоју критичког мишљења и њиховој примени у пракси високог образовања.  Другог дана обуке разматрана је проблематика савременог дидактичко-методичког моделовања наставе с циљем унапређења квалитета наставе и учења. Посебна пажња је посвећена практичном раду учесника обуке на конкретној примени методе решавања проблема у настави и учењу односно сагледавању њене специфичности и вредности у раду са студентима. Обуку су реализовали др Весна Николић, ред. проф. Факултета заштите на раду у својству организатора и уводничара обуке, док су предавачи биле др Марија Јовановић и др Драгана Јовановић, професорке Департмана за педагогију Филозофског факултета у Нишу. Након реализоване обуке сви учесници су добили сертификате о завршеној дидактичко-методичкој обуци који издаје Центар за образовање и професионално усавршавање наставника Филозофског факултета у Нишу.
 31.01.2023.

Поводом обележавања дана Светог Саве, 31. 1. 2023. године у Градској кући, награђени су најбољи студенти Универзитета у Нишу. За постигнуте резултате у 2022. години, укупно је награђено 29 студената, од тога 13 најбољих редовних студената факултета у Нишу и 16 дипломираних студената. Међу награђеним студентима је и Аница Ранђеловић, студент мастер академских студија Факултета заштите на раду у Нишу. Градоначелница Града Ниша, Драгана Сотировски, најбољим студентима уручила је награде у виду новчаног износа од педесет хиљада динара, дипломе и томбака са ликом цара Константина. Више информација на: https://www.youtube.com/watch?v=_nBSSQEVRMA.


27.01.2023.

Др Милан Протић, ванр. проф. Факултета заштите на раду у Нишу у периоду од 23.01. до 26.01.2023. у склопу ERASMUS+ програма мобилности наставника Универзитета у Нишу реализовао је посету Факултету заштите од пожара и цивилне заштите при Академији министарства Републике Бугарске.  Посета је започела сусретом са Деканом Факултета заштите од пожара и цивилне заштите, проф. Христом Продановим. Том приликом разговарано је о начину реализације предавања и вежби на два Факултета, могућностима унапређења сарадње, организацији краткотрајних билатералних тренинга за студенте као и о могућностима за пријављивање заједничких пројекта кроз програме прекограничне сарадње, ERASMUS+ и Horizon Europe-a. Договорено је да у наредном периоду један асистент Факултета заштите од пожара и цивилне заштите обави део свог истраживања у склопу рада на докторској дисертацији у Лабораторији заштите од пожара на Факултету заштите на раду у Нишу. Током посете Др Протић је присуствовао обуци на Факултету заштите од пожара и цивилне заштите. На молбу колега из бугарске Др Протић је одржао предавање њиховим студентима, представио Универзитет у Нишу, Факултет заштите на раду и Лабораторију заштите од пожара. Презентовао је начин студирања на Нишком универзитету и охрабрио студенте да аплицирају за мобилност на Факултету заштите на раду, имајући у виду комплементарност програма две институције.


18.01.2023.

НАСТАВНИЦИ ФАКУЛТЕТА УЧЕСНИЦИ НА НОВОМ ERASMUS+ ПРОЈЕКТУ

У оквиру пројектног позива ERASMUS-EDU-2022-CBHE, са темом: ERASMUS-EDU-2022-CBHE-STRAND-2, тип акције: Erasmus паушални грантови (ERASMUS Lump Sum Grants), у организацији: Европске извршне агенције за образовање и културу (European Education and Culture Executive Agency), крајем децембра 2022. године, одобрен је предлог пројекта конзорцијума више Универзитета и Факултета, укључујући и Универзитет у Нишу (у поступку је потписивање приступног формулара).

Пројекат носи назив: Transport of Dangerous Goods- Modernization of Curricula and Development of Trainings for Professionals in the Western Balkans HEIs (Транспорт опасних материја - Модернизација наставних планова и програма и развој обука за професионалце у високошколским установама Западног Балкана), Акроним пројекта је DGTRANS (број 101082187)

Координатор пројекта је: UNIVERSITY OF MITROVICA (UPKM), KOSOVSKA MITROVICA 38220, Kosovo * UN resolution, а учесници на пројекту: UNIVERZA V MARIBORU (UM), Slovenia, POLYTECHNEIO KRITIS (TUC), CHANIA, Greece, OBUDAI EGYETEM (OE), BUDAPEST, Hungary, POLITECHNIKA LUBELSKA (LUT), LUBLIN, Poland, UNIVERZITET U SARAJEVU (UNSA), SARAJEVO, Bosnia and Herzegovina, UNIVERZITET U ISTOCNOM SARAJEVU (UES), ISTOCNO SARAJEVO, Bosnia and Herzegovina, JAVNA USTANOVA UNIVERZITET CRNE GORE PODGORICA (UOM), Montenegro, UNIVERZITET ADRIATIK BAR (AUB), BAR, Montenegro, UNIVERSITETI POLITEKNIK I TIRANES (UPT), TIRANA, Albania, UNIVERSITETI POLIS SHPK (UPOLIS), TIRANA, Albania, INTERNATIONAL BUSINESS COLLEGE MITROVICA (IBCM), MITROVICA 40000, Kosovo * UN resolution, UNIVERZITET U NISU (UNI), NIS, Serbia,

Трајање пројекта је 36 месеци са буџетом од 713 889.00 ЕУР. Учесници на пројекту са Факултета заштите на раду у Нишу су проф. др. Душица Пешић, проф. др. Миомир Раос и др Милан Протић, ванр. проф.


26.12.2022.

Савез друштава инжењера и техничара града Пожаревца је 22. децембра 2022. године организовао саветовање под називом „Значај оцењивања животног циклуса производа са аспекта заштите животне средине“. На саветовању је, у својству предавача по позиву и модератора, учествовао др Срђан Глишовић и представио део активности Факултета заштите на раду. Саветовање је одржано у амфитеатру Академије техничких струковних студија Београд – одсек Примењене инжењерске науке Пожаревац.

https://boom93.rs/info/drustvo/stankovic-moramo-da-shvatimo-da-bez-zdrave-zivotne-sredine-nema-opstanka/


 


24.12.2022.

У периоду од 19. 12. 2022. до 23. 12. 2022. године проф. др Снежана Живковић и проф. др Татјана Голубовић реализовале су мобилност у оквиру програма ERASMUS+ KA 103 Европске Уније, уговор број 2020-1-RS01-KA103-065136 на Међународном словенском универзитету Гаврило Романович Державин (International Slavic University “Gavrilo Romanovich Derzhavin”, Faculty of Safety Engineering) у Северној Македонији.

Проф. др Татјана Голубовић je реализовала мобилност у сврху држања наставе (Stаff Mobility for Teaching – STA). Настава је одржана према предвиђеном плану активности. Осим предавања, одржане су и панел дискусије са студентима и професорима прихватне институције.

Проф. др Снежана Живковић je реализовала мобилност у сврху стручног усавршавања (Staff Mobility for Training - STT).

Током мобилности настављена је сарадња са ректором Универзитета, председником Управног одбора Универзитета, члановима Сената и Ректорског колегијума. Сагледавајући искуства и комплементарност наставника Универзитета у Нишу и Међународног словенског Универзитета у Светом Николи, закључено је да се може очекивати јачање наставних, истраживачких и иновационих капацитета уз квалитетно стицање нових знања.


16.12.2022.

ДАН ОТВОРЕНИХ ВРАТА

У циљу спровођења промотивних активности Факултета заштите на раду у Нишу, 16.12.2022. године одржан је Дан отворених врата за ученике трећег и четвртог разреда средње школе СУГС „Владо Тасевски“, Скопље, Северна Македонија.

О студијским програмима основних академских студија на Факултету, условима уписа страних држављана и њиховим могућностима студирања у Србији, говорили су продекан за наставу проф. др Евица Стојиљковић и асистент Бојан Бијелић. Доцент др Владимир Станковић и студент докторских академских студија Анђела Јевтић, мастер инжењер, одржали су предавање на тему „Ефекти утицаја електомагнетног зрачења мобилне телефоније на здравље људи“. Ученицима је приказан и филм о лабораторијама који су припремили сарадници и студенти Факултета заштите на раду у Нишу.


 


13.12.2022.

„WOMEN in TECH” Day, Aptiv, Leskovac.

Тридесет студенткиња основних и мастер академских студија Факултета заштите на раду у Нишу, 12. децембра 2022. године, учествовале су на радионици „WOMEN in TECH” у организацији компаније „Aptiv“ из Лесковца.

Током предавања и обиласка производног погона „Aptiv“, студенткиње су се упознале са технологијом рада, могућношћу запошљавања и професионалног усавршавања жена инжењера у области безбедности и здравља на раду, заштите од пожара и заштите животне средине.

Некада студенткиње Факултета заштите на раду у Нишу, а данас запослене у EHS систему ове компаније, будућим колегиницама обратиле су се: Марина Стојковић, EHS супервизор, која је говорила о делатности компаније „Aptiv“, Александра Савић, EHS техничар, која је одржала предавање о систему безбедности и здравља на раду док је Душанка Ранђеловић, EHS техничар, говорила о систему заштите од пожара. О заштити животне средине, односно о начину управљања отпадом у овој компанији присутне је упознала Кристина Стаменковић, EHS техничар.

Радионицу је затворила Јелена Јовановић, менаџер људских ресурса.

  


07.12.2022.

У Рафинерији нафте Нови Сад студенти мастер академских студија студијског програма Инжењерство заштите од пожара присуствовали су теоријској и практичној настави из области превентиве и тактике заштите од пожара.

  


30.11.2022.

САРАДЊА СА ПРИВРЕДОМ – КОМПАНИЈА НИС

Успешна сарадња између Факултета заштите на раду и Компаније НИС представљена је   30. новембра 2022. године реализацијом циклуса кратких предавања од стране стручњака Компаније.

Наставници и студенти Факултета имали су могућност да се упознају са HSE системом НИС-а, проблемима заштите на раду, заштите животне средине, индустријске безбедности, ванредних ситуација и организације ватрогасних јединица Компаније.

Експерти Компаније - Јасмина Нађ, Ненад Марковић, Ненад Дураковић, Милан Дреновчић, и  Душан Цуцу су анализом примера из праксе и занимљивом елаборацијом трендова у нафтној индустрији отворили низ истраживачких питања и указали на правце могуће сарадње и размене искустава у овој области.


29.11.2022.

САРАДЊА СА ПРИВРЕДОМ

Дана 29.11.2022. године закључен је Уговор о образовној, пословној и техничкој сарадњи између Факултета заштите на раду у Нишу и Компаније LEONI Wiring System Southeas d.o.o. Уговор су потписали декан Факултета заштите на раду проф. др Срђан Глишовић и генерални директор Компаније ''Леони''  Милош Манић.  Пословно-техничка сарадња између уговорних страна се односи  на следеће активности:

Образовање и стручно усавршавање кадрова на Факултету заштите на раду у Нишу за потребе Компаније  ''Леони'';

Стручна пракса студената Факултета заштите на раду у Нишу у производним погонима Компаније;

Пружање услуга стручних консултација наставног и научно-истраживачког особља Факултета заштите на раду у Нишу које су од интереса за Компанију;

Заједнички рад на развоју иновација и унапређењу пословних процеса Компаније.

Поред Факултета заштите на раду у Нишу, уговоре о сарадњи са овом Компанијом потписало је још четири факултета Универзитета у Нишу - Електронски факултет, Машински факултет, Филозофски факултет и Економски факултет.


28.11.2022.

ПОДРШКА НАЈБОЉИМ СТУДЕНТИМА ПОД ПОКРОВИТЕЉСТВОМ „ФОНДАЦИЈЕ МИЈАИЛОВИЋ”.

У понедељак, 28. новембра 2022. године на Факултету заштите на раду у Нишу, организован је свечани пријем поводом доделе награда најбољим студентима под покровитељством „Фондације Мијаиловић“, на челу са госпођом др Верицом Мијаиловић, супругом некадашњег декана Факултета др Мирослава Мијаиловића, ред. проф.

Професор др Мирослав Мијаиловић је на Факултету заштите на раду радио од 1972. године. Био је продекан Факултета од 1976. до 1978. године и декан Факултета од 1978. до 1982. године и од 1988. до 1999. године. Професор Мијаиловић је дао изузетан допринос раду Факултета, као и развоју науке и образовања.

У школској 2022/23. год. из „Фондације Мијаиловић“ награђени су:

Невена Вељковић, студент четврте године основних академских студија, студијског програма Заштита животне средине, бр. индекса 19167, просечна оцена 8,96.

Марковић Милица, студент четврте године основних академских студија, студијског програма Заштита на раду, бр. индекса 19054, просечна оцена 8,11.


25.11.2022.

24 - 25. новембар  -    19. Међународна конференција ''ЧОВЕК И РАДНА СРЕДИНА''

На Факултету заштите на раду у Нишу је, у периоду од 24. до 25. новембра 2022.године, одржана 19. Међународна конференција ''ЧОВЕК И РАДНА СРЕДИНА'' која је први пут организована у online формату на тему OCCUPATIONAL AND ENVIRONMENTAL SAFETY ENGINEERING & MANAGEMENT.

Организатор Конференције је био Факултет заштите на раду у Нишу, суорганизатори Факултет за менаџмент Универзитета Приморска из Словеније, Факултет машинског инжењерства Универзитета Славонски Брод из Хрватске и Факултет инжењерства Универзитета Порто из Португала, а покровитељ Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије.

На свечаном отварању Конференције учеснике су поздравили проф. др Срђан Глишовић,  декан Факултета заштите на раду и председник Програмског одбора Конференције, представници партнерских институција из Словеније, Хрватске и Португала и др Христо Проданов, декан Факултета за прожарну безбедност и цивилну заштиту из Бугарске.

Уводна предавања су одржали др Мирко Маркич, редовни професор Универзитета Приморска из Словеније, др Мирјана Војиновић - Милорадов професор емеритус Универзитета из Новог Сада,  др Саша Кењереш редовни професор Универзитета Делфт из Холандије и  др Жоана Дуарте професор Универзитета Порто из Португалије.

У виртуелном окружењу Конференције учествовало је више од 150 аутора, коаутора и других учесника из Србије, Словеније, Холандије, Шпаније, Португала, Бугарске, Русије, Хрватске, Македоније и других земаља. Велики број наставника и сарадника Факултета заштите на раду активно је учествовао и допринео успешном раду Конференције.17.11.2022.

14. и 17. новембра 2022. године – РЕАЛИЗОВАНЕ СТУДИЈСКЕ ПОСЕТЕ СТУДЕНАТА ФАКУЛТЕТА ЗАШТИТЕ НА РАДУ И УДРУЖЕЊА „ЗЕЛЕНИ КЉУЧ”

У оквиру Програма за младе Града Ниша, „Отисни се у еколошку авантуру, откриј еколошки отисак” Факултет заштите на раду у Нишу се укључио у реализацију активности удружења „Зелени кључ”. Реализација програма је планирана у периоду од септембра до децембра 2022. године, са циљем унапређења знања и вештина младих, а посебно студената Факултета заштите на раду у Нишу.

У оквиру студијске посете, студенти треће и четврте године студијског програма „Заштита животне средине” су заједно са предметним професорим и представницима удружења „Зелени кључ” обишли 14. и 17. новембра: Топлану Машинског факултета у Нишу, Соларни кров Студентског центра Ниш и  Градску депонију у Нишу.

Професори Машинског факултета у Нишу, др Марко Игњатовић и др Горан Вучковић организовали су стручно предавање и обилазк топлане са освртом на утицаје оваквих енергетских система на животну средину. Нарочито интересантан део је представљала анализа извештаја о мерењима загађујућих суспстанци на емитеру топлане и у том смислу, законске обавезе призвођача топлотне енергије.

У наставку посете организован је обилазак соларног крова Студентског центра Ниш уз подршку помоћника директора за развој, инвестиције и инвестиционо одржавање Студентског центра Ниш, Милана Миладиновића, дипл. инж. грађевине.

Посета Градске депоније организована је 17. новембра у сарадњи са Ненадом Ђорићем, дипломираним инжењером заштите животне средине, руководиоцем градске депоније. Студенти су имали прилику да се упознају са радом и организацијом рада депоније, капацитетима, проблемима у раду и утицајем на животну средину и људе.

У наставку активности, студенти четврте године имају задатак да анализирају еколошки и угљенични отисак са социо-еколошког аспекта и своје резултате представе колегама са нижих година студија, уз предлог мера и активности за смањење отиска.

Треба напоменути да Факултет заштите на раду у Нишу и удружење „Зелени кључ” имају дугогодишњу сарадњу, при чему студенти и наставници Факултета активно учествују у реализацији активности удружења које се тичу тема из области екологије и заштите животне средине.


15.11.2022.

Предузеће РМС доо из Сремске Митровице, са седиштем на Новом Београду, заступник данске фирме Bruel&Kjaer, донирало је мерни инструмент последње генерације мерила нивоа звука – МЕРИЛО НИВОА ЗВУКА ТИП 2245-E-S .

Донација је реализована као подршка организацији 27. Међунардоне конференције „Бука и вибрације“ која је одржана у периоду од 20. до 21. октобра 2022. године и научноистраживачком, образовном и стручном раду Лабораторије за буку и вибрације.

Мерило нивоа звука тип 2245-E-S је опремљено са софтверским пакетом Enviro Noise Partner који омогућава мерење буке у животној средини у складу са важећом међународном и националном регулативом.

Мерило нивоа звука је предато 10. 11. 2022. године представницима Лабораторије за буку и вибрације Факултета заштите на раду у Нишу и том приликом је извршена обука за рад са мерилом нивоа звука.

Мерило нивоа звука тип 2245-E-S биће коришћено у наставним активностима на предметима из области буке и вибрација као средство за обуку студената за практична мерења нивоа буке у животној средини.

Више о инструменту на линковима: WEB и ВИДЕО.


09.11.2022.

У оквиру програма Ерасмус+ мобилности наставног особља, на Факултету заштите на раду у Нишу боравио је професор Мустафа Јилдиз са Онсекиз Март Универзитета (Çanakkale Onsekiz Mart University) у граду Чанакале у Турској. Проф. Јилдиз је наставницима и сарадницима Факултета презентовао своју институцију - Факултет примењених наука, Департман за безбедност и здравље на раду. Разматране су могућности даље сарадње и размене особља и студената.


07.11.2022.

Дан заштите од пожара, 7. новембар, традиционално се обележава на Факултету заштите на раду с циљем информисања шире јавности о значају постојања организоване заштите од пожара.

Ове године је Факултет у сарадњи са Ватрогасно-спасилачком јединицом у Нишу реализовао предавања и практично-показну вежбу намењену студентима, ученицима средњих школа, запосленима и заинтересованој јавности.

Скупу су присуствовали ученици неколико средњих школа из Ниша: гимназије 9. мај и гимназије Стеван Сремац, електротехничке школе „Мија Станимировић“, Правно-пословне школе (смер: техничар заштите од пожара) и Прехрамбено-хемијске школе (смер: техничар за оперативну форензику и техничар за заштиту животне средине).

Декан Факултета заштите на раду др Срђан Глишовић, ред. проф., говорио је о почецима организоване заштите од пожара у Србији и упознао присутне са дугом традицијом коју Факултет има у образовању инжењера заштите од пожара.

Предавањем „Употреба савремених софтверских пакета за симулацију пожара“, др Дарко Зигар, доцент Факултета, истакао је значај који савремени алати имају у теоријском изучавању пожара. Марко Радовановић, дипл. инж. заштите од пожара, в.д. команданта Ватрогасно-спасилачке бригаде у Нишу, презентацијом „Систем гашења пожара и спасавање“, приказао је начин организације бригаде и део активности које су припадници бригаде успешно реализовали током последњих десет година.

Након теоријског дела припадници Ватрогасно-спасилачке јединице у Нишу су у дворишту Факултета одржали краћу обуку о руковању противпожарним апаратима и демонстрирали поступак гашења пожара. Заинтересовани ученици и студенти имали су могућност да заједно са ватрогасцима учествују у гашењу пожара.01.11.2022.

Новој генерацији студената Факултета заштите на раду у Нишу који су у школској 2022/2023 години уписали предмет „Бука и вибрације“ на студијском програму „Заштита на раду“ (укупно 42 студента) бесплатно су подељени материјали припремљени у оквиру Erasmus+ пројекта „Strengthening Educational Capacities by Building Competences and Cooperation in the Field of Noise and Vibration Engineering (SENVIBE) и то:

1. Бука и вибрације – приручник за лабораторијске вежбе, аутора др Момир Прашчевића, ред. проф. и др Дарка Михајлова, ванр. проф. Факултета заштите на раду у Нишу;

2. Бука и вибрације у радној средини – вредновање, оцена и ефекти, аутора др Дарка Михајлова, ванр. проф. и др Момир Прашчевића, ред. проф. Факултета заштите на раду у Нишу;

3. Лефлет „Шта је то бука“.

Предмет „Бука и вибрације“ је модификован и иновиран у оквиру SENVIBE пројекта.


25.10.2022.

МЕЂУНАРОДНИ САЈАМ КЊИГА

У периоду од 23.-30. октобра одржава се 65. Међународни сајам књига у Београду под слоганом ''Повратак написаних'' као регионално највећа манифестација посвећена књизи која се бави промоцијом књижевног стваралаштва, издаваштва и образовања, културном разменом са иностранством и покретањем актуелних књижевних и друштвених питања.

После две године паузе због пандемије коронавирусне болести (COVID-19), на Сајму књига учествује више од 400 излагача и исто толико суизлагача како из Србије тако из Румуније, Италије, Мађарске, Белорусије, Ирана, Швајцарске, Кине,  Египта, Индије, Пољске, Хрватске, Босне и Херцеговине и Црне Горе.

Издавачка делатност Факултета заштите на раду у Нишу промовисана је на штанду Центра за промоцију науке на којем је изложена актуелна продукција Факултета заштите на раду у Нишу за школску 2021/22. годину. Продекан за квалитет и издавачку делатност др Весна Николић, ред. професор разговарала је са представницима издавачких кућа о облицима суиздаваштва односно заједничког објављивања уџбеника, монографија и других публикација, али и  другим могућностима за  побољшање издавачке и библиотечке делатности Факултета.

На штанду Криминалистичко-полицијског универзитета организована је промоција монографије под називом ''Заштита објеката и простора од неовлашћеног приступа'' аутора др Милана Благојевића ред. професора Факултета заштите на раду у Нишу и др Радована Радовановића, ред. професора Криминалистичко-полицијског универзитета у Београду. Проф. др Милан Благојевић је скренуо пажњу на проблеме у овој области, али и потребу и значај даљег истраживања и развоја ове проблематике у научним и стручним круговима. О вредности и  јединствености овог монографског дела националног значаја на промоцији су говорили др Милеса Срећковић, др Марија Хрибшек и др Слободан Јовичић, редовни професори Електротехничког факултета Универзитета у Београду.21.10.2022.

На Факултету заштите на раду у Нишу је у периоду од 20. до 21. октобра 2022. године одржана 27. Међународна конференција “БУКА И ВИБРАЦИЈЕ” под покровитељством Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије. Организатори Конференције су били Факултет заштите на раду у Нишу и Машински факултет Универзитета „Политехника“ у Темишвару. Генерални спонзор Конференције је био дански произвођач мерне опреме Brüel & Kjær.

Свечаном отварању конференције присуствовали су учесници и многобројни гости, а присутнима су се обратили др Срђан Глишовић, декан Факултета заштите на раду у Нишу, др Властимир Николић, проректор Универзитета у Нишу, др Дарко Михајлов, председник организационог одбора конференције и др Драган Цветковић, председник прогрмаског одбора конференције.

На Конференцији су у оквиру три секције, саопштена 32 научна рада са преко 70 аутора и коаутора из Србије, Бугарске, Румуније, Словеније и Босне и Херцеговине.

Конференцијске активности су биле пропраћене од стране електронских медија.

  

 


20.10.2022.

Проф. др Слободан Милутиновић, проф. др Снежана Живковић, проф. др Татјана Голубовић, проф. др Дејан Васовић и доц. др Тамара Рађеновић, учествовали су на 88th International Scientific Conference on Economic and Social Development - "Roadmap to NetZero Economies and Businesses" која је одржана у Дубаију 19. и 20. октобра 2022. године. Поред излагања научних радова и учешћа у раду програмског одбора, разматране су могућности сарадње са Heriot-Watt University Dubai.


20.10.2022.

ОДГОВОРНО УПРАВЉАЊЕ ВОДОМ – МОГУЋНОСТИ И ИЗАЗОВИ

У просторијама регионалне привредне коморе Ниш, 20. Октобра 2022. године одржан је скуп под називом Одговорно управљање водом – могућности и изазови, у организацији Привредне коморе Србије – Регионалне привредне коморе Ниш и сарадњи са Канцеларијом за локални и економски развој, Јавним комуналним предузећем ’’Naissus’’ Ниш и компанијом Philip Morris Operations a.d. Ниш.
На скупу је презентован један од највећих инфраструктурних пројеката у Нишу, изградња постројења за пречишћавање отпадних вода. Овај изузетно значајан пројекат за Град Ниш има велики значај и за привреду региона која са своје стране има одговорну улогу у очувању водних ресурса и унапређењу квалитета вода.

Поред презентације пројекта, стручни тим из ЈВП „Србијаводе“, представио је своје активности на унапређењу заштите вода од загађења и на прикупљању података о загађивачима. Такође, компанија Philip Morris Operations, која ове године аплицира за добијање AWS сертификата, глобалног стандарда за одрживо управљање водом којим управља Алијанса за управљање водним ресурсима (Alliance for Water Stewardship - AWS), поделила је своја искуства и знања из процеса AWS сертификације.

Скупу је присуствовао продекан за науку и сарадњу са привредом проф. др. Миомир Раос, који је изразио спремност и потребу Факултета и академске заједнице да интензивније учествује у реализацији пројеката из ове области. Захваљујући интер и мулти дисциплинарности проблематике управљања водом и водним ресурсима истакао је могућност укључивања већине факултета универзитета у Нишу.


19.10.2022.

КОНКУРС УНИВЕРЗИТЕТА У НИШУ ЗА ОДЛАЗНУ МОБИЛНОСТ НАСТАВНОГ И НЕНАСТАВНОГ ОСОБЉА У ОКВИРУ ПРОГРАМА ЕRASMUS+ КА103.
 У складу са уговорoм о додели наменских бесповратних средстава број 2020-1-RS01-KA103-065136 потписаним између Универзитета у Нишу и националне Фондације Темпус, Универзитет у Нишу објављује Конкурс за одлазну мобилност. Конкурс је отворен до 18. новембра 2022. године, а могу се пријавити запослени на Универзитету и свим факултетима Универзитета у Нишу и то за

  • мобилност наставног особља у сврху држања наставе (Stаff Mobility for Teaching – STA)

  • мобилност наставног и ненаставног особља у сврху стручног усавршавања (Staff Mobility for Training - STT)

  • мобилност наставног особља у сврху држања наставе и стручног усавршавања (комбинована мобилност STA + STT).

Детаље конкурса можете видети на ЛИНКУ.


13.10.2022.

На Академији МУП Републике Бугарске, у Софији, је 13. октобра 2022. године отворена десета међународна научна конференција на тему „75 година образовања из области заштите од пожара и заштите становништва“. Манифестацију су отворили заменик ректора Академије Министарства унутрашњих послова, др Симо Михов, директор Главне управе „Противпожарна безбедност и заштита становништва“ Николај Николов, и в.д. декана др Христо Проданов. Учесницима конференције обратио се и председник Савета Факултета заштите на раду у Нишу, проф др Милан Благојевић, као и декан Факултета, проф. др Срђан Глишовић.

У оквиру Академије МУП, Факултет противпожарне безбедности и заштите становништва носилац је дугогодишње традиције у обуци висококвалификованих специјалиста у области заштите од пожара и ванредних ситуација у Бугарској. Током отварања конференције приказан је кратак видео запис о историјату Факултета, а затим је представљено више радова о различитим темама, као што су „Анализа захтева за оперативна испитивања и одржавање ватрогасне опреме“, „Аспекти управљања здравственим обезбеђењем становништва за време елементарних непогода”, „Прогнозирање развоја пожара у стамбеним зградама” и сл. Такође су представљена и савремена решења, као и производи из области заштите од пожара и заштите становништва. У пленарном делу конференције представљен је рад групе аутора са Факултета заштите на раду у Нишу, др Дарка Зигара, проф. др Душице Пешић и проф. др Милана Благојевића под називом Les Simulation of Firefighters Training in Flashover Container.13.10.2022.

13. Октобар - Међународни дан за смањење катастрофа

Генерална скупштина Уједињених нација, у оквиру проглашења Међународне деценије за смањење природних катастрофа, прогласила је 13. октобар Међународним даном за смањење природних катастрофа. Природне катастрофе јесу реалност и представљају глобални проблем са којим се суочава наша планета и модерно друштво.

У намери да се укаже на значај овог проблема и подигне свест савременог друштва о потреби активне борбе за смањење катастрофа, установљен је овај дан који треба да подстакне појединце, организације, удружења, владин и невладин сектор, да својм активним деловањем учествују у изградњи друштва и заједница отпорнијих на катастрофе. Обележавање овог дана представља један од начина за промовисање глобалне културе смањења природних катастрофа, укључујући превенцију, ублажавање и спремност.


11.10.2022.

Јавни позив за пријављивање предавача на високошколским установама на обуку за извођење наставе на енглеском језику

Фондација Темпус, путем пројекта подржаног од стране амбасаде Сједињених Америчких Држава (САД) у Београду, објављује јавни позив за обуке предавача за извођење наставе на енглеском језику на четири највећа државна универзитета у Србији: Универзитету у Београду, Универзитету у Новом Саду, Универзитету у Нишу и Универзитету у Крагујевцу.

Обука ће бити спроведена од стране стручњака у области англистике и представника горе наведених државних универзитета. Поменути тренери су стручњаци на пољима English as a Medium of Instruction (EMI) и English for Specific Purposes (ESP), са искуством у обучавању академског особља и иновативним наставним активностима.

Детаље позива погледајте у приложеном документу или на ЛИНКУ.


07.10.2022.

SENVIBE Финална Конференција 6-7 октобар 2022

Поводом завршетка реализације пројекта SENVIBE, у централној згради Универзитета у Новом Саду је у периоду од 6. до 7. октобра 2022. године одржана завршна конференција Erasmus+ пројекта „Јачање образовних капацитета кроз изградњу компетенција и сарадње у области инжењерства буке и вибрација” (акроним SENVIBE), на којој је учествовао и пројектни тим Факултета заштите на раду у Нишу као представник Универзитета у Нишу. Наш Факултет и Универзитет, представљали су чланови пројектног тима: др Момир Прашчевић, ред. проф, др Миомир Раос, ред. проф, др Дарко Михајлов, ванр. проф. и др Младена Лукић, доцент Факултета заштите на раду у Нишу.

Тема финалне конференције под називом Project overview and Institutional benefits, реализована је као преглед и представљање резултата појединих радних пакета Пројекта. У наставку, у оквиру завршних активности конференције, одржан је округли сто са темом изазова и перспектива одрживости и развоја активности пројекта SENVIBE. Такође, на Конференцији су приказани и научно-стручни радови прве генерације мастер студената вибро-акустичког инжењерства из Новог Сада, реализовани под менторством професора – учесника пројектних тимова са Факултета заштите на раду у Нишу, Факултета техничких наука из Новог Сада и Факултета за машинство и грађевинарство у Краљеву.07.10.2022.

Данас је Светски дан достојанственог рада.

Према пројекцијама Међународне организације рада прети опасност да ће демографске неједнакости и сиромаштво наставити да расту и након пандемије COVID-19, и да ће се број достојанствених радних места широм света наставити да смањује.

Достојанствен рад подразумева сигуран, безбедан, уговорен, пристојно и на време плаћен посао.

И у доба након пандемије, која је оставила велике последице на привреду и грађане и додатно продубила постојеће неједнакости у друштвима широм света, достојанствен рад треба да буде у средишту свих друштвених актера, како би се подстакао економски опоравак и изградња другачије економије, економије по мери човека. Синдикати поводом празника подсећају да је неопходно омогућити свима да у безбедном и здравом окружењу раде и зараде плату достојну човека.

Достојанствен рад је темељно људско право на пристојан, дакле легалан, безбедан и адекватно плаћен рад. Достојанствен рад је само онај рад који обједињује следећих шест елемената: (1) продуктиван рад, (2) уређен и фер однос послодаваца према запосленима, (3) безбедно и здраво радно место, (4) заштиту социјалних права запослених и чланова њихових породица, (5) услове за лични просперитет запосленог и његову социјалну интеграцију и (6) слободу запослених да активно учествују у одлукама које их се непосредно тичу. Успостављање услова за остваривање достојанственог рад није само мисија синдиката већ ствар консензуса унутар Међународне организације рада, од које је достојанствен рад као концепт и потекаo.
 

03.10.2022.

МЕЂУНАРОДНИ ФОРУМ ''БЕЗБЕДНОСТ ЗА БУДУЋНОСТ''

У Сремској Каменици  је, у периоду од 29. до 30. септембра 2022.године, одржан 8. Mеђународни форум – Безбедност за будућност на тему  ’’Security nd Crisis Management – Theory and Practice.’’  На Конференцији су др Весна Николић, ред. професор и Тамара Вукић, асистент представиле резултате истраживања проблема и могућности високошколског образовања у ванредним ситуацијама и учествовале у раду Округлог стола на тему ''Смањење ризика од катастрофа и управљање ванредним ситуацијама''. Такође, др Весна Николић је представила наставно-образовну и научно-истраживачку делатност Факултета заштите на раду у Нишу, а посебно су разматране могућности сарадње са Факултетом за логистику Универзитета из Марибора и Факултетом за безбедност Универзитета ''Климент Охридски'' из Северне Македоније.
 30.09.2022.

ДОДЕЛА ИНДЕКСА 55. ГЕНЕРАЦИЈИ СТУДЕНАТА

У петак, 30. 09. 2022. године, декан Факултета проф. др Срђан Глишовић, пожелео је добродошлицу бруцошима и уручио индексе 55. генерацији студената Факултета заштите на раду у Нишу. Почетак академске 2022/23. године обележен је и обраћањем продекана за наставу, проф. др Евице Стојиљковић и представљањем наставника и сарадника који изводе предавања и вежбе на првој години студија. Студент продекан Ана Давитковић упознала је студенте са активностима Студентског парламента Факултета.
 АРХИВА ВЕСТИ
2021-2022

АРХИВА ВЕСТИ
2020-2021

АРХИВА ВЕСТИ
2019-2020

АРХИВА ВЕСТИ
2018-2019

АРХИВА ВЕСТИ
2017-201
8

АРХИВА ВЕСТИ
2016-201
7

АРХИВА ВЕСТИ
2015-201
6

АРХИВА ВЕСТИ
2014-2015