Drop Down Menu

18. 05.2023.

У четвртак, 18. 5. 2023. године Факултет заштите на раду угостио је др Јована Протића, националног координатора Међународне организације рада за Републику Србију. Том приликом одржао је предавање на тему „Права радника у области управљања отпадом“. У дискусији након предавања, др Протић и наставници Факултета разменили су своја искуства и ставове о овој теми уз сагледавање могућности унапређења положаја запослених у овом сектору, озелењавања радних места, као и могућој сарадњи Факултета заштите на раду и МОР-а.


11. 05.2023.

Факултет заштите на раду у Нишу је 11. маја 2023. године са своја два промо тима учестовао на сајмовима у Нишу и Крушевцу.

У Официрском дому у Нишу одржан је Сајам образовања и професионалне оријентације, док је у Крушевцу одржан Сајам високих школа и факултета.

Представници Факултета су се са задовољством прикључили овим догађајима, пружајући прилику заинтересованим средњошколцима и матурантима да се боље упознају са студијским програмима и могућностима које нуди наш Факултет. Наш циљ био је да информишемо будуће студенте о основним академским студијама и о значају области заштите на раду, заштите животне средине и заштите од пожара.

Током сајма, у оба града наши штандови су били посебно привлачни и атрактивни, са бројним информативним материјалима и аудио-визуелном презентацијом студијских програма. Наши представници су били спремни да одговоре на сва питања посетилаца и да пруже детаљне информације о студијским програмима, активностима на Факултету и о могућностима запошљавања након дипломирања.

Интересовање будућих студената за наш Факултет било је изузетно високо. Многи су показали жељу да се детаљније упознају са радом Факултета, препознајући његов значај и потенцијал за каријеру. Наши представници су били задовољни што су могли да разговарају са мотивисаним младим људима и пруже им све неопходне информације како би донели исправне одлуке о својој будућности.

Обе манифестације су биле изузетно успешне за Факултет заштите на раду. Настављамо да се трудимо да пружимо квалитетно образовање и подршку студентима који желе да се баве пословима у оквиру области заштите на раду, заштите животне средине и заштите од пожара. Верујемо да ће многи будући студенти донети одлуку да студирају на нашем Факултету, и радујемо се што ћемо их дочекати и пружити им све неопходне вештине и знања за успешну каријеру у овој области.

 

@BelleAmie

https://www.youtube.com/watch?v=_EfsQlbn38A

@rtvpluskrusevac

https://www.youtube.com/watch?v=4P-IFb00M5c&t=23s


 


01. 05.2023.

Почетак реализације пројекта SPS.MYP.G6006: Акустички мултифункционални композити за смањење ризика по животну средину и опасности по здравље

Пројекат “Acoustic Multi-Functional Composites for Environmental Risks and Health Hazards Reduction” (Акустички мултифункционални композити за смањење ризика по животну средину и опасности по здравље), број: SPS.MYP.G6006, је почео са реализацијом од 1. 5. 2023. у оквиру програма “The NATO Science for Peace and Security Programme” (НАТО Наука за мир и Безбедност), под окриљем “NATO Emerging Security Challenges Division” (НАТО Одељења за нове безбедносне изазове).

Партнери на пројекту су: Инстут за механику из Софије, Бугарске академије наука (водећи партнер), Факултет заштите на раду у Нишу и Државни технички универзитет из Ташкента, Узбекистан. Реализација пројекта је предвиђена у наредне 3 године, са буџетом од 350.000 ЕУР.

Чланови пројектног тима са Факултета заштите на раду у Нишу су: проф. др Момир Прашчевић, ко-директор пројекта, проф. др Дарко Михајлов и др Младена Лукић, доцент Факултета.
 

Комплетна вест:

 


28. 04.2023.

Дана 28. 4. 2023. године, Факултет заштите на раду у својим просторијама организовао је Дан отворених врата. Ученицима средњих школа који су се определили за упис на Факултет, о студијским програмима, начином полагања пријемног испита, могућностима похађања бесплатне припремне наставе, документацијом која је потребна за конкурс и сл. говориле су продекан за наставу, проф. др Евица Стојиљковић и Анђела Јевтић, истраживач приправник.


 

Истог дана, Факултет је обележио и Светски дан безбедности и здравља на раду, o коме је говорио продекан за науку и сарадњу са привредом, проф. др Миомир Раос и поводом чега је бивши студент Ивана Зековић, маст. инж. зашт. на раду одржала предавање „Безбедност и здравље на раду у компанији SMP Automotive“. Предавању су поред наставника и студената Факултета присуствовали и ученици гимназије „9. Мај“.


26.4.2023.

У среду 26. априла 2023. др Слободан Милутиновић, ред. проф. одржао је предавање под називом „Друштвени и економски аспекти постојећих модела развоја“ гостима Факултета заштите на раду, ученицима и наставницима нишке гимназије Светозар Марковић.


26.4.2023.

28. Међународни дан заштите од буке

Ове године се Међународни дан заштите од buke (International Noise Awereness Day) обележава 26. априла 2023. године под слоганом „Заштити твој слух, заштити твоје здравље“ (https://noiseawareness.org/).

Међународни дан заштите од буке се обележава од 1996. године сваке године, последње среде у априлу месецу, са циљем да се скрене пажња на штетна дејства дуготрајне изложености буци и да се покрену акције за смањење нивоа буке којем је изложено становништво.

Факултет заштите на раду у Нишу ће се придружити обележавању 28. Међународног дана заштите од буке тако што ће припремити и објавити едукативни материјал на друштвеним мрежама о стању изложености буци у животној средини у земљама Европске Уније и у граду Нишу и организовати предавање на тему „Звук и бука“ за ђаке Гимназије „Светозар Марковић“ и за ширу заинтересовану јавност.

Предавање ће одржати др Дарко Михајлов, ванр. проф. Факултета заштите на раду у Нишу у сали број 7 (у приземљу Факултетета), 26. 4. 2023. са почетком у 11:00.


22.4.2023.

22. април - Дан планете Земље

22. априла, 2023. године, обележава се 53. годишњица Дана планете Земље са темом „Инвестирајте у нашу планету“. Свеобухватни карактер теме у основи, осим новца и капитала, подразумева и наше идеје, време, посвећеност и одлучност, ресурсе, енергију, удруживање и сарадњу у решавању нагомиланих еколошких проблема са циљем очувања планете и заштите здраве животне средине.

Планета се суочава са низом еколошких проблема, као што су климатске промене, недостатак здраве пијаће воде, крчење шума, губитак биодиверзитета и нестанак многих биљних и животињских врста, загађење вода, земљишта и ваздуха са изразито негативним последицама по здравље људи и квалитет живота уопште. Планета нема више могућности да дугорочно амортизује негативне утицаје људи на животну средину. Дешавања којима сведочимо, у виду поплава, суша и временских непогода, само су почетак приказа моћи природе и последица које следе. Шанса још увек постоји уколико се се покајемо, променимо и вратимо осећај одговорности и бриге за себе, своје окружење и будуће генерације.

Од обележавања првог дана планете Земље, 1970. године, и почетне идеје да се скрене пажња на значај очувања планете и здраве животне средине, догађај је постао светски феномен који није везан само за овај дан већ за глобалну оријентацију човечанства око основне идеје заштите планете и животне средине. Данас се Дан планете Земље обележава у више од 193 земаља света и у обележавању овог дана учествује више од милијарду људи широм света.

Сведоци смо значајних промена на глобалном и локалном нивоу, политичких, економских, друштвених, културолошких и личних. Савремено друштво захтева трансформацију и она може кренути од нас, од појединаца који могу, као чланови заједнице, потрошачи, гласачи и носиоци права, удружени са милонима других широм света, представљати снагу коју је немогуће игнорисати.

Факултет заштите на раду као образовна и научна институција, са студијским програмима Заштита животне средине и Инжењерство заштите животне средине, на свим нивоима студија, има посебно одговран задатак, да кроз образовни процес преноси знања и даје перспективе деловања будућим професионалцима у овој области али и широј друштвеној заједници, остварујући тиме своју образовну и истраживачку мисију и визију на добробит целокупног друштва..


7.4.2023.

Дана 7.4.2023. године, у просторијама Факултета заштите на раду одржан је Округли сто са темом „Увођење безбедности и здравља на раду у наставни програм у предшколским и школским установама“ у организацији Удружења Безбедан рад. Удружење Безбедан рад је са партнерима из Македоније у оквиру пројекта Унапређења услова, безбедности и здравља на раду на Западном Балкану покренуло пројекат „Безбедност и здравље на раду није дечија игра" чији је крајњи циљ припрема и подношење иницијативе за увођење Програма заштите безбедности и здравља деце предшколском узраста у образовном систему Републике Србије.

У дискусији су, осим чланова Удружења учествовали и професори Факултета заштите на раду др Татјана Голубовић, др Снежана Живковић, др Тамара Рађеновић, др Иван Мијаиловић и др Иван Крстић, као и директори и представници средњих стручних школа из Ниша.


28.3.2023.

САРАДЊА СА УНИВЕРЗИТЕТОМ У ЈЕРУСАЛИМУ
Проф. др Весна Николић, продекан за квалитет и издавачку делатност и проф. др Евица Стојиљковић, продекан за наставу Факултета заштите на раду у Нишу посетиле су  Универзитет у Јерусалиму (
Al-Quds UniversityAQU).  У питању је један од најстаријих универзитета у Јерусалиму који има више од десет факултета са преко 120 дипломских и постдипломских студијских програма у области уметности, науке и технологије, медицине, стоматологије, јавног здравља, филолошких наука, права, инжењерства и др. С  обзиром на то да Универзитет Ал-Кудс у Јерусалиму промовише културу истраживања, дуалног образовања, иновација и развоја међународне сарадње и академске мобилности,  проф. др Весна Николић и проф. др Евица Стојиљковић су, као представнице Универзитета у Нишу, разговарале са представницима овог Универзитета о могућностима сарадње у области наставе и истраживања. Као резултат тога 28. марта 2023. године потписан је уговор о сарадњи између Универзитета у Нишу и Универзитета у Јерусалиму (Al-Quds University –AQU) који обухвата размену студената, мобилност наставног и ненаставног особља, истраживачке активности, размену литературе и других наставних и истраживачких материјала.


3.3.2023.

3.3.2023. ДАН ФАКУЛТЕТА ЗАШТИТЕ НА РАДУ

На Факултету заштите на раду у Нишу, у петак, 03. марта, Свечаном академијом обележена је 55. годишњица постојања и успешног рада Факултета. Обележавању Дана Факултета присуствовали су представници ректората Универзитета у Нишу, деканата факултета Универзитета у Нишу, представник Епархије Нишке, Министарства просвете и других министарстава и државних органа, представници градских власти, Војске Србије, запослени, студенти и други гости. Том приликом, госте су поздравили  проф. др Драган Антић, ректор Универзитета у Нишу, проф. др Небојша Ранђеловић, државни секретар у Министарству просвете и Братислав Вучковић, председник градске општине Палилула. Присутнима се обратио декан Факултета, проф. др Срђан Глишовић, који се осврнуо на настанак и развој Факултета и на улогу науке и струке заштите у одговору на изазове 21. века. Председник Савета Факултета проф. др Иван Мијаиловић и проф. др Срђан Глишовић, декан Факултета уручили су одговарајућа признања и захвалнице. Велика повеља „Момчило Мома Здравковић“ за животно дело додељена је др Мирољубу Гроздановићу, ред. проф. Факултета заштите на раду у Нишу, у пензији; за развој Факултета и промоцију науке и струке у земљи и иностранству додељена је „Златна плакета Факултета заштите на раду у Нишу“ др Слободану Милутиновићу, ред. проф. Факултета и Европском друштву инжењера заштите - “European Society of Safety Engineers”; за постигнуте изузетне резултате у претходној школској години додељена је „Сребрна плакета Факултета заштите на раду у Нишу“ мр Аци Божилову, асистенту Факултета и мр Милени Станковић, сараднику за рад стручних органа Факултета. За континуирану пословно-техничку сарадњу и промоцију Факултета додељене су захвалнице Институту за квалитет радне и животне срдине „1 Мај“ д.о.о. и Часопису „Заштита у пракси“, док је „Специјална захвалница“ додељена др Бојки Благојевић, ред. проф. Факултета заштите на раду у пензији. Продекан за наставу проф. др Евица Стојиљковић је уручила  похвалнице и новчане награде најуспешнијим студентима у предходној школској години. Том приликом додељени су и златни индекси представницима генерација студената који су учествовали у утемељењу, раду и развоју Факултета. Председник Савета Факултета др Иван Мијаиловић, ред. професор  уручио је јубиларне награде запосленима поводом десет или двадесет година рада остварених у радном односу на Факултету. У уметничком делу свечане академије наступали су мешовити хор под руководством маестре Иване Мировић и гудачки квартет који чине студенти Факултета уметности у Нишу.

        
    


01.03.2023.

ПРОМОЦИЈА ДИПЛОМИРАНИХ ИНЖЕЊЕРА, МАСТЕР ИНЖЕЊЕРА И МАСТЕР МЕНАЏЕРА ФАКУЛТЕТА ЗАШТИТЕ НА РАДУ У НИШУ

У недељи обележавања јубилеја, Дана Факултета заштите на раду у Нишу, у среду 1.3.2023. године одржана је промоција дипломираних инжењера, мастер инжењера и мастер менаџера Факултета уз присутво њихових ментора. Лауреатима се обратио декан Факултета, проф. др Срђан Глишовић.


27.02.2023.

ПРЕДАВАЊА СТРУЧЊАКА ИЗ ПРИВРЕДЕ

У недељи обележавања Дана Факултета заштите на раду у Нишу, 27.2.2023. године, представници компаније НИС а.д, од којих су неки и наши студенти мастер академских студија, одржали су предавања на следеће теме:

1. Извођење радова са специфичним ризицима и мере превенције у НИС а.д.

Предавач:
Станко Павловић,
Директор Департмана за индустријску безбедност и ванредне ситуације НИС а.д. Нови Сад


2. Безбедност и здравље на раду у транспорту опасне робе

Предавачи:
Југослав Илић, Руководилац Службе за БЗР и управљање HSE перформансама,
Блок Прерада, Рафинерија нафте Панчево, НИС а.д. Нови Сад, и

Момчило Матијашевић,
Менаџер за безбедност саобраћаја у транспорту опасног терета,
Блок Промет, НИС а.д. Нови Сад23.-24.02.2023.

ДИДАКТИЧКО-МЕТОДИЧКА ОБУКА НАСТАВНИКА И САРАДНИКА

У оквиру обележавања јубилеја – 55. година постојања и рада Факултета заштите на раду у Нишу,  одржана је дводневна обука на тему ''Високошколска настава – савремени приступи и перспективе'' с циљем дидактичко-методичког усавршавања наставника и сарадника Факултета. Први дан обуке посвећен је упознавању са интерактивним стратегијама високошколске наставе у развоју критичког мишљења и њиховој примени у пракси високог образовања.  Другог дана обуке разматрана је проблематика савременог дидактичко-методичког моделовања наставе с циљем унапређења квалитета наставе и учења. Посебна пажња је посвећена практичном раду учесника обуке на конкретној примени методе решавања проблема у настави и учењу односно сагледавању њене специфичности и вредности у раду са студентима. Обуку су реализовали др Весна Николић, ред. проф. Факултета заштите на раду у својству организатора и уводничара обуке, док су предавачи биле др Марија Јовановић и др Драгана Јовановић, професорке Департмана за педагогију Филозофског факултета у Нишу. Након реализоване обуке сви учесници су добили сертификате о завршеној дидактичко-методичкој обуци који издаје Центар за образовање и професионално усавршавање наставника Филозофског факултета у Нишу.
 31.01.2023.

Поводом обележавања дана Светог Саве, 31. 1. 2023. године у Градској кући, награђени су најбољи студенти Универзитета у Нишу. За постигнуте резултате у 2022. години, укупно је награђено 29 студената, од тога 13 најбољих редовних студената факултета у Нишу и 16 дипломираних студената. Међу награђеним студентима је и Аница Ранђеловић, студент мастер академских студија Факултета заштите на раду у Нишу. Градоначелница Града Ниша, Драгана Сотировски, најбољим студентима уручила је награде у виду новчаног износа од педесет хиљада динара, дипломе и томбака са ликом цара Константина. Више информација на: https://www.youtube.com/watch?v=_nBSSQEVRMA.


27.01.2023.

Др Милан Протић, ванр. проф. Факултета заштите на раду у Нишу у периоду од 23.01. до 26.01.2023. у склопу ERASMUS+ програма мобилности наставника Универзитета у Нишу реализовао је посету Факултету заштите од пожара и цивилне заштите при Академији министарства Републике Бугарске.  Посета је започела сусретом са Деканом Факултета заштите од пожара и цивилне заштите, проф. Христом Продановим. Том приликом разговарано је о начину реализације предавања и вежби на два Факултета, могућностима унапређења сарадње, организацији краткотрајних билатералних тренинга за студенте као и о могућностима за пријављивање заједничких пројекта кроз програме прекограничне сарадње, ERASMUS+ и Horizon Europe-a. Договорено је да у наредном периоду један асистент Факултета заштите од пожара и цивилне заштите обави део свог истраживања у склопу рада на докторској дисертацији у Лабораторији заштите од пожара на Факултету заштите на раду у Нишу. Током посете Др Протић је присуствовао обуци на Факултету заштите од пожара и цивилне заштите. На молбу колега из бугарске Др Протић је одржао предавање њиховим студентима, представио Универзитет у Нишу, Факултет заштите на раду и Лабораторију заштите од пожара. Презентовао је начин студирања на Нишком универзитету и охрабрио студенте да аплицирају за мобилност на Факултету заштите на раду, имајући у виду комплементарност програма две институције.


18.01.2023.

НАСТАВНИЦИ ФАКУЛТЕТА УЧЕСНИЦИ НА НОВОМ ERASMUS+ ПРОЈЕКТУ

У оквиру пројектног позива ERASMUS-EDU-2022-CBHE, са темом: ERASMUS-EDU-2022-CBHE-STRAND-2, тип акције: Erasmus паушални грантови (ERASMUS Lump Sum Grants), у организацији: Европске извршне агенције за образовање и културу (European Education and Culture Executive Agency), крајем децембра 2022. године, одобрен је предлог пројекта конзорцијума више Универзитета и Факултета, укључујући и Универзитет у Нишу (у поступку је потписивање приступног формулара).

Пројекат носи назив: Transport of Dangerous Goods- Modernization of Curricula and Development of Trainings for Professionals in the Western Balkans HEIs (Транспорт опасних материја - Модернизација наставних планова и програма и развој обука за професионалце у високошколским установама Западног Балкана), Акроним пројекта је DGTRANS (број 101082187)

Координатор пројекта је: UNIVERSITY OF MITROVICA (UPKM), KOSOVSKA MITROVICA 38220, Kosovo * UN resolution, а учесници на пројекту: UNIVERZA V MARIBORU (UM), Slovenia, POLYTECHNEIO KRITIS (TUC), CHANIA, Greece, OBUDAI EGYETEM (OE), BUDAPEST, Hungary, POLITECHNIKA LUBELSKA (LUT), LUBLIN, Poland, UNIVERZITET U SARAJEVU (UNSA), SARAJEVO, Bosnia and Herzegovina, UNIVERZITET U ISTOCNOM SARAJEVU (UES), ISTOCNO SARAJEVO, Bosnia and Herzegovina, JAVNA USTANOVA UNIVERZITET CRNE GORE PODGORICA (UOM), Montenegro, UNIVERZITET ADRIATIK BAR (AUB), BAR, Montenegro, UNIVERSITETI POLITEKNIK I TIRANES (UPT), TIRANA, Albania, UNIVERSITETI POLIS SHPK (UPOLIS), TIRANA, Albania, INTERNATIONAL BUSINESS COLLEGE MITROVICA (IBCM), MITROVICA 40000, Kosovo * UN resolution, UNIVERZITET U NISU (UNI), NIS, Serbia,

Трајање пројекта је 36 месеци са буџетом од 713 889.00 ЕУР. Учесници на пројекту са Факултета заштите на раду у Нишу су проф. др. Душица Пешић, проф. др. Миомир Раос и др Милан Протић, ванр. проф.


26.12.2022.

Савез друштава инжењера и техничара града Пожаревца је 22. децембра 2022. године организовао саветовање под називом „Значај оцењивања животног циклуса производа са аспекта заштите животне средине“. На саветовању је, у својству предавача по позиву и модератора, учествовао др Срђан Глишовић и представио део активности Факултета заштите на раду. Саветовање је одржано у амфитеатру Академије техничких струковних студија Београд – одсек Примењене инжењерске науке Пожаревац.

https://boom93.rs/info/drustvo/stankovic-moramo-da-shvatimo-da-bez-zdrave-zivotne-sredine-nema-opstanka/


 


24.12.2022.

У периоду од 19. 12. 2022. до 23. 12. 2022. године проф. др Снежана Живковић и проф. др Татјана Голубовић реализовале су мобилност у оквиру програма ERASMUS+ KA 103 Европске Уније, уговор број 2020-1-RS01-KA103-065136 на Међународном словенском универзитету Гаврило Романович Державин (International Slavic University “Gavrilo Romanovich Derzhavin”, Faculty of Safety Engineering) у Северној Македонији.

Проф. др Татјана Голубовић je реализовала мобилност у сврху држања наставе (Stаff Mobility for Teaching – STA). Настава је одржана према предвиђеном плану активности. Осим предавања, одржане су и панел дискусије са студентима и професорима прихватне институције.

Проф. др Снежана Живковић je реализовала мобилност у сврху стручног усавршавања (Staff Mobility for Training - STT).

Током мобилности настављена је сарадња са ректором Универзитета, председником Управног одбора Универзитета, члановима Сената и Ректорског колегијума. Сагледавајући искуства и комплементарност наставника Универзитета у Нишу и Међународног словенског Универзитета у Светом Николи, закључено је да се може очекивати јачање наставних, истраживачких и иновационих капацитета уз квалитетно стицање нових знања.


16.12.2022.

ДАН ОТВОРЕНИХ ВРАТА

У циљу спровођења промотивних активности Факултета заштите на раду у Нишу, 16.12.2022. године одржан је Дан отворених врата за ученике трећег и четвртог разреда средње школе СУГС „Владо Тасевски“, Скопље, Северна Македонија.

О студијским програмима основних академских студија на Факултету, условима уписа страних држављана и њиховим могућностима студирања у Србији, говорили су продекан за наставу проф. др Евица Стојиљковић и асистент Бојан Бијелић. Доцент др Владимир Станковић и студент докторских академских студија Анђела Јевтић, мастер инжењер, одржали су предавање на тему „Ефекти утицаја електомагнетног зрачења мобилне телефоније на здравље људи“. Ученицима је приказан и филм о лабораторијама који су припремили сарадници и студенти Факултета заштите на раду у Нишу.


 


13.12.2022.

„WOMEN in TECH” Day, Aptiv, Leskovac.

Тридесет студенткиња основних и мастер академских студија Факултета заштите на раду у Нишу, 12. децембра 2022. године, учествовале су на радионици „WOMEN in TECH” у организацији компаније „Aptiv“ из Лесковца.

Током предавања и обиласка производног погона „Aptiv“, студенткиње су се упознале са технологијом рада, могућношћу запошљавања и професионалног усавршавања жена инжењера у области безбедности и здравља на раду, заштите од пожара и заштите животне средине.

Некада студенткиње Факултета заштите на раду у Нишу, а данас запослене у EHS систему ове компаније, будућим колегиницама обратиле су се: Марина Стојковић, EHS супервизор, која је говорила о делатности компаније „Aptiv“, Александра Савић, EHS техничар, која је одржала предавање о систему безбедности и здравља на раду док је Душанка Ранђеловић, EHS техничар, говорила о систему заштите од пожара. О заштити животне средине, односно о начину управљања отпадом у овој компанији присутне је упознала Кристина Стаменковић, EHS техничар.

Радионицу је затворила Јелена Јовановић, менаџер људских ресурса.

  


07.12.2022.

У Рафинерији нафте Нови Сад студенти мастер академских студија студијског програма Инжењерство заштите од пожара присуствовали су теоријској и практичној настави из области превентиве и тактике заштите од пожара.

  


30.11.2022.

САРАДЊА СА ПРИВРЕДОМ – КОМПАНИЈА НИС

Успешна сарадња између Факултета заштите на раду и Компаније НИС представљена је   30. новембра 2022. године реализацијом циклуса кратких предавања од стране стручњака Компаније.

Наставници и студенти Факултета имали су могућност да се упознају са HSE системом НИС-а, проблемима заштите на раду, заштите животне средине, индустријске безбедности, ванредних ситуација и организације ватрогасних јединица Компаније.

Експерти Компаније - Јасмина Нађ, Ненад Марковић, Ненад Дураковић, Милан Дреновчић, и  Душан Цуцу су анализом примера из праксе и занимљивом елаборацијом трендова у нафтној индустрији отворили низ истраживачких питања и указали на правце могуће сарадње и размене искустава у овој области.


29.11.2022.

САРАДЊА СА ПРИВРЕДОМ

Дана 29.11.2022. године закључен је Уговор о образовној, пословној и техничкој сарадњи између Факултета заштите на раду у Нишу и Компаније LEONI Wiring System Southeas d.o.o. Уговор су потписали декан Факултета заштите на раду проф. др Срђан Глишовић и генерални директор Компаније ''Леони''  Милош Манић.  Пословно-техничка сарадња између уговорних страна се односи  на следеће активности:

Образовање и стручно усавршавање кадрова на Факултету заштите на раду у Нишу за потребе Компаније  ''Леони'';

Стручна пракса студената Факултета заштите на раду у Нишу у производним погонима Компаније;

Пружање услуга стручних консултација наставног и научно-истраживачког особља Факултета заштите на раду у Нишу које су од интереса за Компанију;

Заједнички рад на развоју иновација и унапређењу пословних процеса Компаније.

Поред Факултета заштите на раду у Нишу, уговоре о сарадњи са овом Компанијом потписало је још четири факултета Универзитета у Нишу - Електронски факултет, Машински факултет, Филозофски факултет и Економски факултет.


28.11.2022.

ПОДРШКА НАЈБОЉИМ СТУДЕНТИМА ПОД ПОКРОВИТЕЉСТВОМ „ФОНДАЦИЈЕ МИЈАИЛОВИЋ”.

У понедељак, 28. новембра 2022. године на Факултету заштите на раду у Нишу, организован је свечани пријем поводом доделе награда најбољим студентима под покровитељством „Фондације Мијаиловић“, на челу са госпођом др Верицом Мијаиловић, супругом некадашњег декана Факултета др Мирослава Мијаиловића, ред. проф.

Професор др Мирослав Мијаиловић је на Факултету заштите на раду радио од 1972. године. Био је продекан Факултета од 1976. до 1978. године и декан Факултета од 1978. до 1982. године и од 1988. до 1999. године. Професор Мијаиловић је дао изузетан допринос раду Факултета, као и развоју науке и образовања.

У школској 2022/23. год. из „Фондације Мијаиловић“ награђени су:

Невена Вељковић, студент четврте године основних академских студија, студијског програма Заштита животне средине, бр. индекса 19167, просечна оцена 8,96.

Марковић Милица, студент четврте године основних академских студија, студијског програма Заштита на раду, бр. индекса 19054, просечна оцена 8,11.


25.11.2022.

24 - 25. новембар  -    19. Међународна конференција ''ЧОВЕК И РАДНА СРЕДИНА''

На Факултету заштите на раду у Нишу је, у периоду од 24. до 25. новембра 2022.године, одржана 19. Међународна конференција ''ЧОВЕК И РАДНА СРЕДИНА'' која је први пут организована у online формату на тему OCCUPATIONAL AND ENVIRONMENTAL SAFETY ENGINEERING & MANAGEMENT.

Организатор Конференције је био Факултет заштите на раду у Нишу, суорганизатори Факултет за менаџмент Универзитета Приморска из Словеније, Факултет машинског инжењерства Универзитета Славонски Брод из Хрватске и Факултет инжењерства Универзитета Порто из Португала, а покровитељ Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије.

На свечаном отварању Конференције учеснике су поздравили проф. др Срђан Глишовић,  декан Факултета заштите на раду и председник Програмског одбора Конференције, представници партнерских институција из Словеније, Хрватске и Португала и др Христо Проданов, декан Факултета за прожарну безбедност и цивилну заштиту из Бугарске.

Уводна предавања су одржали др Мирко Маркич, редовни професор Универзитета Приморска из Словеније, др Мирјана Војиновић - Милорадов професор емеритус Универзитета из Новог Сада,  др Саша Кењереш редовни професор Универзитета Делфт из Холандије и  др Жоана Дуарте професор Универзитета Порто из Португалије.

У виртуелном окружењу Конференције учествовало је више од 150 аутора, коаутора и других учесника из Србије, Словеније, Холандије, Шпаније, Португала, Бугарске, Русије, Хрватске, Македоније и других земаља. Велики број наставника и сарадника Факултета заштите на раду активно је учествовао и допринео успешном раду Конференције.17.11.2022.

14. и 17. новембра 2022. године – РЕАЛИЗОВАНЕ СТУДИЈСКЕ ПОСЕТЕ СТУДЕНАТА ФАКУЛТЕТА ЗАШТИТЕ НА РАДУ И УДРУЖЕЊА „ЗЕЛЕНИ КЉУЧ”

У оквиру Програма за младе Града Ниша, „Отисни се у еколошку авантуру, откриј еколошки отисак” Факултет заштите на раду у Нишу се укључио у реализацију активности удружења „Зелени кључ”. Реализација програма је планирана у периоду од септембра до децембра 2022. године, са циљем унапређења знања и вештина младих, а посебно студената Факултета заштите на раду у Нишу.

У оквиру студијске посете, студенти треће и четврте године студијског програма „Заштита животне средине” су заједно са предметним професорим и представницима удружења „Зелени кључ” обишли 14. и 17. новембра: Топлану Машинског факултета у Нишу, Соларни кров Студентског центра Ниш и  Градску депонију у Нишу.

Професори Машинског факултета у Нишу, др Марко Игњатовић и др Горан Вучковић организовали су стручно предавање и обилазк топлане са освртом на утицаје оваквих енергетских система на животну средину. Нарочито интересантан део је представљала анализа извештаја о мерењима загађујућих суспстанци на емитеру топлане и у том смислу, законске обавезе призвођача топлотне енергије.

У наставку посете организован је обилазак соларног крова Студентског центра Ниш уз подршку помоћника директора за развој, инвестиције и инвестиционо одржавање Студентског центра Ниш, Милана Миладиновића, дипл. инж. грађевине.

Посета Градске депоније организована је 17. новембра у сарадњи са Ненадом Ђорићем, дипломираним инжењером заштите животне средине, руководиоцем градске депоније. Студенти су имали прилику да се упознају са радом и организацијом рада депоније, капацитетима, проблемима у раду и утицајем на животну средину и људе.

У наставку активности, студенти четврте године имају задатак да анализирају еколошки и угљенични отисак са социо-еколошког аспекта и своје резултате представе колегама са нижих година студија, уз предлог мера и активности за смањење отиска.

Треба напоменути да Факултет заштите на раду у Нишу и удружење „Зелени кључ” имају дугогодишњу сарадњу, при чему студенти и наставници Факултета активно учествују у реализацији активности удружења које се тичу тема из области екологије и заштите животне средине.


15.11.2022.

Предузеће РМС доо из Сремске Митровице, са седиштем на Новом Београду, заступник данске фирме Bruel&Kjaer, донирало је мерни инструмент последње генерације мерила нивоа звука – МЕРИЛО НИВОА ЗВУКА ТИП 2245-E-S .

Донација је реализована као подршка организацији 27. Међунардоне конференције „Бука и вибрације“ која је одржана у периоду од 20. до 21. октобра 2022. године и научноистраживачком, образовном и стручном раду Лабораторије за буку и вибрације.

Мерило нивоа звука тип 2245-E-S је опремљено са софтверским пакетом Enviro Noise Partner који омогућава мерење буке у животној средини у складу са важећом међународном и националном регулативом.

Мерило нивоа звука је предато 10. 11. 2022. године представницима Лабораторије за буку и вибрације Факултета заштите на раду у Нишу и том приликом је извршена обука за рад са мерилом нивоа звука.

Мерило нивоа звука тип 2245-E-S биће коришћено у наставним активностима на предметима из области буке и вибрација као средство за обуку студената за практична мерења нивоа буке у животној средини.

Више о инструменту на линковима: WEB и ВИДЕО.


09.11.2022.

У оквиру програма Ерасмус+ мобилности наставног особља, на Факултету заштите на раду у Нишу боравио је професор Мустафа Јилдиз са Онсекиз Март Универзитета (Çanakkale Onsekiz Mart University) у граду Чанакале у Турској. Проф. Јилдиз је наставницима и сарадницима Факултета презентовао своју институцију - Факултет примењених наука, Департман за безбедност и здравље на раду. Разматране су могућности даље сарадње и размене особља и студената.


07.11.2022.

Дан заштите од пожара, 7. новембар, традиционално се обележава на Факултету заштите на раду с циљем информисања шире јавности о значају постојања организоване заштите од пожара.

Ове године је Факултет у сарадњи са Ватрогасно-спасилачком јединицом у Нишу реализовао предавања и практично-показну вежбу намењену студентима, ученицима средњих школа, запосленима и заинтересованој јавности.

Скупу су присуствовали ученици неколико средњих школа из Ниша: гимназије 9. мај и гимназије Стеван Сремац, електротехничке школе „Мија Станимировић“, Правно-пословне школе (смер: техничар заштите од пожара) и Прехрамбено-хемијске школе (смер: техничар за оперативну форензику и техничар за заштиту животне средине).

Декан Факултета заштите на раду др Срђан Глишовић, ред. проф., говорио је о почецима организоване заштите од пожара у Србији и упознао присутне са дугом традицијом коју Факултет има у образовању инжењера заштите од пожара.

Предавањем „Употреба савремених софтверских пакета за симулацију пожара“, др Дарко Зигар, доцент Факултета, истакао је значај који савремени алати имају у теоријском изучавању пожара. Марко Радовановић, дипл. инж. заштите од пожара, в.д. команданта Ватрогасно-спасилачке бригаде у Нишу, презентацијом „Систем гашења пожара и спасавање“, приказао је начин организације бригаде и део активности које су припадници бригаде успешно реализовали током последњих десет година.

Након теоријског дела припадници Ватрогасно-спасилачке јединице у Нишу су у дворишту Факултета одржали краћу обуку о руковању противпожарним апаратима и демонстрирали поступак гашења пожара. Заинтересовани ученици и студенти имали су могућност да заједно са ватрогасцима учествују у гашењу пожара.