Drop Down Menu

28.06.2022.

У Привредној комори Србије, у Београду, је 28. јуна текуће године Светска организација за заштиту животне средине, WWF Адриа – Србија, званично почела са реализацијом пројекта „Акције Србије за безбедну животну средину, природу и климу – безбедна природа и клима“ потписивањем меморандума о сарадњи са представницима релевантних домаћих и међународних институција и организација.

На позив организатора, свечаном потписивању меморандум о сарадњи присуствовао је декан Факултета заштите на раду у Нишу, проф. др. Срђан Глишовић.

Организације и институције потписнице су: Министарство привреде, Привредна комора Србије, Покрајински секретаријат за урбанизам и заштиту животне средине, Факултет заштите на раду у Нишу, Факултет техничких наука Нови Сад, Факултет Футура, Научно технолошки парк Ниш, Научно технолошки парк Чачак, Радио телевизија Србије, Национални савет ромске националне мањине, Центар за европске политике, Београдска отворена школа, Млади истраживачи Србије, Енергетски портал и Coca Cola HBC, Србија.

Присутнима су се обратили шеф операција Делегације ЕУ у Србији, Сакеларис Хурдас, извршна директорка WWF Адриа, Наташа Калауз, саветник председника Привредне коморе Србије, Радман Шелмић и програмски представник WWF Адриа Србија, Марина Паповић.

Пројекат “Безбедна природа и клима“, који је финансијски подржала Европска комисија, подразумева јачање капацитета организација грађанског друштва које се у Србији баве заштитом животне средине и климатским променама. WWF Адриа Србија ће током наредне три године, у три циклуса, одабраним организацијама доделити грантове у распону од 18000 до 40000 евра за пројекте и активности које су усмерене на очување, заштиту и спречавање угрожавања животне средине. Током пројекта радиће се на јачању капацитета ових организација и њиховом умрежавању у циљу системског напретка у процесу евроинтеграција.


28.06.2022.

28. ЈУН 2022.  - ДАН АКРЕДИТАЦИЈЕ У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ

Акредитационо тело Србије (АТС) је организовало свечаност поводом Светског дана акредитације (9.јун) и Дана акредитације у Републици Србији (28. јун) којом је обележен дан када је АТС 2000. године издао први сертификат о акредитацији.

Овогодишња тема Светског дана акредитације ''Акредитација: Одрживост у економском расту и животној средини'' има за циљ да скрене пажњу на то како акредитација и оцењивање усаглашености пружају глобална решења за питања од општег значаја, као што су одрживост у економском расту и заштита животне средине.

По позиву Акредитационог тела Србије (АТС) односно вд. директора АТС-а, мр Драгана Пушаре, свечаности су присуствовали проф. др Весна Николић, продекан за квалитет и издавачку делатност и Ана Стојковић, асистент Факултета заштите на раду у Нишу.


17.06.2022.

У петак 17.06.2022. године, декан Факултета заштите на раду у Нишу, проф. др Срђан Глишовић, посетио је Завод за физику техничких факултета Универзитета у Београду. Директорка Завода, проф. др Јасна Црњански, представила је декану најновију инсталацију Завода – Фукоово клатно, објаснила техничке детаље поставке, и представила улогу и активности Завода у промоцији уписа на техничке факултете.

Пројекат поставке Фукоовог клатна, реализован у сарадњи са Центром за промоцију науке, има едукативни карактер који превазилази основну сврху експеримента.

Поставка демонстрира различите физичке феномене – почев од механичких осцилација математичког клатна, преко њиховог пригушења и начина да се то пригушење компензује, до електромагнетске интеракције и сензорске електронике. Значај осцилаторних система излази из оквира физике, будући да модели и понашање осцилаторних система, кроз феноменолошка пресликавања, налазе примене и у биологији, екологији, метеорологији, медицини, па чак и социологији и психологији.

Поред едукативног, поставка има и промотивни карактер јер је прати низ инфографика и материјала који пружају увид у области које се негују на техничких факултетима, оснивачима Завода за физику.

Секретар Завода, господин Милош Дивјак представио је декану лабораторијске капацитете ове јединствене установе која представља експерименталну базу за одговарајуће вежбе студената техничких факултета Универзитета у Београду.


13.06.2022.

Дана 13. 6. 2022. године закључен је Споразум о пословно-техничкој сарадњи између Удружења за безбедност и здравље на раду Расинског округа са седиштем у Крушевцу и Факултета заштите на раду у Нишу. Споразум су потписали председник Удружења Зоран Трајковић и декан Факултета проф. др. Срђан Глишовић.

Споразум се, између осталог, односи на обуку и усавршавање чланова Удружења у домену делатности Факултета, пружање стручних услуга Факултета у области заштите на раду, заштите од пожара, заштите животне средине и ванредних ситуација, организацију стручних и научних скупова, семинара, радионица и сл. Потписивању споразума присуствовали су и др Владимир Станковић, доцент и Аца Божилов, асистент, као и чланови Удружења и бивши студенти Факултета заштите на раду у Нишу, Немања Вељковић, дипл. инж. знр и Јован Симић, мастер инж. знр.


10.06.2022.

У петак 10. Јуна 2022. године, Универзитет у Нишу је обележио 57 година рада и постојања. Свечаност је почела уводним излагањем и речима добродошлице ректора Универзитета проф. др Драгана Антића и председника Савета Универзитета проф. др. Душана Трајковића.

На заједничкој свечаној седници Савета и Сената Универзитета, ректор Универитета у Нишу проф. др Драган Антић је поводом доделе специјалног признања најбољим студентима – Повеље Универзитета рекао следеће:  „Најбољу афирмацију сваком универзитету доносе његови најуспешнији студенти. Они су нека врста огледала начина нашега рада на стабилном постољу свог рада, талента и креативне енергије.  Нека њихова енергија покрене све друге да, следећи њихов узоран пример, настоје да остваре своје амбиције.“

Са ректором, признања je лауреатима  уручио и председник Савета Универзитета проф. др Душан Трајковић. Он је овом приликом истакао да: „Генерација студената која је и у условима пандемије и значајно измењеног режима студирања успела не само да савлада наставне садржаје студијских програма, већ и да оствари изузетне резултате у стидирању заслужује не само признање већ и дивљење.“

За школску 2020/2021 годину повељa je додељена и СТЕФАНУ ЂУРИЋУ,  студенту студијског програма Заштита животне средине,  најбољем дипломираном студенту Факултета заштите на раду у Нишу.


07.06.2022.

ОДРЖАНА ПРОМОЦИЈА НОВИХ ДОКТОРА НАУКА УНИВЕРЗИТЕТА У НИШУ

Поводом обележавања  57. година  од оснивања Универзитета у Нишу,  07. јуна је  одржана  свечана  промоција 72  доктора наука са: Грађевинско-архитектонског, Економског, Електронског, Машинског, Медицинског, Правног, Природно-математичког, Технолошког, Факултета заштите на раду и Факултета спорта и физичког васпитања. 

У највиши научни  степен  кандидате је промовисао ректор Универзитета у Нишу проф. др  Драган Антић.

Са Факултета заштите на раду у Нишу, магистар ЉИЉАНА ЂУРОВИЋ је промовисана за ДОКТОРА НАУКА  ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ (ментор проф. др Весна Николић, Факултет заштите на раду у Нишу).

Асистент Факултета заштите на раду у Нишу МИЛИЦА НИКОДИЈЕВИЋ ЂОРЂЕВИЋ промовисана је за ДОКТОРА НАУКА – МАШИНСКО ИНЖЕЊЕРСТВО (ментор проф. др Јасмина Богдановић-Јовановић, Машински факултет у Нишу).


03.06.2022.

5. ЈУН, СВЕТСКИ ДАН ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Сваке године 5. Јуна, широм света, обележава се Светски дан заштите животне средине. Дан заштите животне средине установила је Генерална скупштина УН, на првом дану заседања Стокхолмске конференције одржане од 5. до 6. јуна 1972. године. Први Дан заштите животне средине са темом „Само једна Земља" обележен је 1974. године и од тада се на овај дан спроводе различите активности са циљем подизања свести људи о потреби и нужности заштите животне средине.

 Земља домаћин обележавања Светског дана заштите животне средине ове године је Шведска. Влада Шведске у партнерству са Програмом Уједињених нација за животну средину (УНРП) организује различите активности у области едукације, истраживања, популаризације и културе дајући допринос унапређењу програма Светског дана заштите животне средине 2022. Тема Светског дана заштите животне средине 2022. је „Само једна земља“, а симболично се ове године обележава и 50 година од прве конференције Уједињених нација у Стокхолму 1972. Године, управо у земљу у којој је и овај дан установљен.

Заштита животне средине јесте потреба и реалност, а Факултет заштите на раду као високошколска институција која образује кадрове из ове области има посебно друштвено одговорну улогу у промоцији и унапређењу безбеднијег и здравијег радног и животног окружења.


31.05.2022.

ПОТПИСАН МЕМОРАНДУМ О САРАДЊИ ФАКУЛТЕТА И КОМПАНИЈЕ НИС

У складу са стратегијом и политиком Факултета заштите на раду у Нишу настављене су активности на повезивању Факултета са привредним субјектима потписивањем Меморандума о сарадњи са компанијом НИС, 31.05.2022. године. У име Факултета, Меморандум је потписао декан проф. др. Срђан Глишовић, а у име НИС-а, заменик генералног директора господин Вадим Смирнов. Свечаности потписивања присуствовао је и проф др Миомир Раос, продекан за науку и сарадњу са привредом.

Потписивање меморандума о сарадњи представља почетак интензивније сарадње Факултета и НИС-а у циљу промоције и подизања културе безбедности и здравља на раду и смањења негативног утицаја на животну средину. Овакви циљеви јесу у сагаласности са мисијом и визијом Факултета али и са стратешким опредељењем Компаније НИС да оствари прокламовани „циљ нула“ који подразумева успешно пословање Компаније уз минималан утицај на човека, опрему и животну средину.

 

Потписивањем овог Меморандума Факултет заштите на раду у Нишу се придружио бројним високошколским институцијама које већ оставрују значајну сарадњу са Компанијом НИС, у оквиру НИС-овог програма „Енергија знања“, по коме Компанија сарађује са образовним и научним институцијама из земље и иностранства и стипендира студенте из Србије.

Због тога, потписивање Меморандума о сарадњи представља својеврстан позив наставницима и сарадницима Факултета да се активно укључе и дају своје предлоге и иницијативе за сарадњу са Компанијом НИС и на тај начин допринесу развоју и промоцији Факултета.

Саматрамо да својим дугогодишњим постојањем и искуством у областима безбедности и здравља на раду и заштити животне средине, можемо као Факултет значајно учествовати у областима размене знања и искустава, заједничких научних истраживања и пројеката, обука и тренинга, стручних саветовања и консултација, организације међусобних гостујућих предавача, подршке студентима у изради научних радова и организацији стручне праксе за студенте.

Ближе информације о потписивању Меморандума о сарадњи можете наћи на ЛИНКУ:27.05.2022.

РЕАЛИЗОВАНА МОБИЛНОСТ У ОКВИРУ ПРОГРАМА ERASMUS+ KA103 ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

У периоду од 23. маја 2022. до 27. маја 2022. године, дипл. инж. електр. и рачунар. Мирјана Милутиновић, самостални стручнотехнички сарадник за рад у рачунском центру Факултета заштите на раду у Нишу, боравила је на Универзитету науке и технике у Кракову, Пољска (AGH University of Science and Technology, Krakow, Poland), као део Erasmus+ КА 103 програма мобилности (Staff Training Mobility STT).

Током мобилности успостављена је сарадња са ИТ центром АГХ Универзитета и размењено искуство у погледу обезбеђивања и унапређења хардверске и софтверске подршке. Мирјана Милутиновић је представила рад Рачунског центра Факултета заштите на раду у Нишу и уопштену организациону структуру информационог центра Универзитета у Нишу. Руководилац ИТ центра АГХ Универзитета, mgr inž. Szymon Sokot, упознао је Мирјану Милутиновић са радом и организацијом сектора за инфраструктуру, сектора за софтверска решења и сектора за безбедност. 

Реализацијом мобилности, отворена је могућност међународне сарадње са колегама и даље размене искустава из области безбедности и подршке информационе структуре установама.22.05.2022.

Стокхолм, Шведска, КТХ – Краљевски Технички Универзитет, 16-22.05.2022. - Реализоване активности у оквиру Erasmus+ пројекта SENVIBE

У оквиру реализације пројекта Erasmus+ “Јачање образовних капацитета кроз изградњу компетенција и сарадњу у области инжењерства буке и вибрација (SENVIBE) број 598241-ЕPP-1-2018-1-RS-EPPKA2-СВНЕ-ЈР“, чији је кординатор Универзитет у Новом Саду, а један од партнера Универзитет у Нишу, у периоду од 16. маја до 21. маја одржана је петодневна обука представника партнера на пројекту из Републике Србије, на Краљевском институту за технологију (KTH - Kungliga Tekniska Högskolan) у Стокхолму. Као представници Универзитета у Нишу учествовали су наставници Факултета заштите на раду у Нишу: проф. др Момир Прашчевић, проф. др Миомир Раос, проф. др Срђан Глишовић, проф. др Дарко Михајлов и др Младена Лукић, доцент.

 


 


18.05.2022.

РЕАЛИЗОВАНА МОБИЛНОСТ У ОКВИРУ ПРОГРАМА ERASMUS+ KA103 ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

У периоду од 09. маја 2022. до 13. маја 2022. године проф. др Весна Николић је реализовала мобилност у оквиру програма ERASMUS+ KA 103 Европске Уније (Staff Mobility for Training STT) на Факултету за менаџмент Универзитета Приморска у Копру (Словенија). У оквиру посете, проф. Николић је имала прилику да упозна проф. др Татјану Хорват, деканицу Факултета и да размени искуства са наставним особљем и менаџментом Факултета у погледу обезбеђења и унапређења квалитета наставно-образовног процеса и научно-истраживачког рада.

На посебном састанку, проф. др Арманд Фаганел, продекан  за квалитет је презентовао драгоцена искуства у области спољашње провере квалитета и учешћа страних рецензената у акредитацији студијских програма, док је руководилац Катедре за менаџмент проф. др Мирко Маркич апострофирао проблеме стратешког и организационог менаџмента у високошколским установама. Проф. др Весна Николић је представила делатност Факултета заштите на раду у Нишу, програмску оријентацију ка менаџменту (safety management/environmental management/sustainable mаnagement), указала на правце будућих развојних и истраживачких активности и могућности међународне сарадње у овој области.

Проблематика одрживог развоја је сагледана кроз низ вананаставних активности с циљем упознавања друштвено-економских, еколошких, демографских и култоролошких особености Копра (словен. Koper,  итал. Capodistria ) односно словеначког дела највећег јадранског полуострва Истре и локалног становништва које има традицију етничке толеранције и  развијен осећај регионалне припадности.

Спој теорије и праксе остварен је реализацијом тренинг активности у Луци Копер (Porto di Capodistria) где су на примерима добре праксе и упостављеног ''near miss'' менаџмент система сагледане могућности за иновацију курикулума и дидактичко-методичких приступа у реализацији садржаја студијских програма Факултета заштите на раду у Нишу. Поред сарадње са наставницима и истраживачима Факултета за менаџмент у Копру, отворена је могућност за сарадњу са колегама из праксе и прилика за богаћење искустава и дисеминацију знања из области безбедности радне и животне средине.13.05.2022.

"Представници Факултета заштите на раду у Нишу представили су студијске програме на Сајму образовања и професионалне оријентације у Пироту који је организован под покровитељством Националне службе за запошљавање (НСЗ) - Филијала у Пироту. На сајму су представљени студијски програми свих нивоа студија на Факултету, услови уписа, као и могућности похађања припремне наставе за упис на Факултет."06.05.2022.

Промотивна кампања у средњим школама

У циљу спровођења промотивних активности Факултета заштите на раду у Нишу, у гимназијама Бора Станковић (18.04.2022.), Стеван Сремац (26.04.2022.) и ЕТШ Мија Станимировић (07.04.2022.)представљени су студијски програми свих нивоа студија на Факултету. Ученици завршних година су упознати са условима уписа, пријемним испитом и могућностима похађања припремне наставе.

У склопу промотивних активности Факултета, а у сврху представљања истраживачких делатности Факултета заштите на раду у Нишу, доцент др Владимир Станковић и студент мастер академских студија Анђела Јевтић одржали су предавање на тему “Ефекти електромагнетског зрачења мобилне телефоније на здравље људи”.05.05.2022.

Представници Факултета заштите на раду у Нишу представили су студијске програме на Сајму образовања у Крушевцу који је организован под покровитељством Министарства просвете, науке и технолошког развоја.

 


28.04.2022.

28. април – Светски дан безбедности и здравља на раду

Међународна организација рада је 2003. године установила „28. април“ као Светски дан безбедности и здравља на раду са циљем промоције свести, културе безбедности и заштите здравља на раду. У Републици Србији овај дан се обележава од 2010. године.

Колики је значај обележавања овог датума, говоре и статистички подаци Светске здравствене организације по којима је број жртава на годишњем нивоу већи од два милиона, док преко триста милиона људи пати од повреда на радном месту, професионалних обољења и обољења у вези са радом.

Поред несагледиве патње, изгубљени радни дани представљају скоро 4% Светског годишњег БДП-а. У циљу стварања безбедних услова рада, у Републици Србији донети су одговарајући законски прописи који су усаглашени са актима и захтевима мeђународних организација, Међународне организације рада и Европске уније, као и са законима држава у окружењу.

Закон о безбедности и здравља на раду на врло јасан начин утврђује да је послодавац дужан да обезбеди запосленом рад на радном месту и радној околини у којима су спроведене мере безбедности и здравља на раду и не ослобађа га одговорности у вези са применом тих мера. Према овом Закону, ''безбедност и здравље на раду јесте обезбеђивање таквих услова на раду којима се, у највећој могућој мери, смањују повреде на раду, професионална обољења и обољења у вези са радом и који претежно стварају претпоставку за пуно физичко, психичко и социјално благостање запослених''.


28.04.2022.

Поводом обележавања 28. априла - Светског дана безбедности и здравља на раду и Дана безбедности и здравља на раду у Републици Србији додељена су национална признања правним лицима и предузетницима, физичким лицима, организацијама и удружењима за постигнуте резултате и заслуге у промоцији безбедности и здравља на раду.

У оквиру пројекта “Унапређење безбедности и здравља на раду у Републици Србији“ додељене су награде у виду информационо-комуникационе опреме правним лицима и предузетницима са лиценцом за обављање послова из безбедности и здравља на раду и стипендије студентима за полагање стручног испита.

Зорана Китановић, студенткиња мастер академских студија Факултета заштите на раду у Нишу је добитник ове стипендије. Као представник Факултета овој свечаности је присуствовала проф. др Евица Стојиљковић, продеканица за наставу.


28.04.2022.

Предавање поводом међународног дана заштите од буке
На Факултету заштите на раду у Нишу јуче је обележен Међународни дан заштите од буке са циљем подизања свести о значају проблема буке и њеним штетним ефектима на здравље и квалитет живота.

Основне чињенице о буци, Међународном дану заштите од буке и Erasmus+ пројекту “Јачање образовних капацитета изградњом компетенција и сарадњом у области буке и вибрација (SENVIBE), студентима је у оквиру предавања презентовао Марко Личанин, асистент Факултета.

Догађај је медијски пропраћен од стране екипа

Belleami телевизије

https://youtu.be/efN0DY7KZ1A

 Коперникус телевизије

https://youtu.be/hDiHqaIKfS8

 и Народних новина.


27.04.2022.

„Завршетак грејне сезоне 2021/22. и енергетски изазови у наредној сезони“

У светлу нових догађања у области обезбеђења топлотном енергијом и снабдевања енергентима за предстојећу грејну сезону, актуелне енергетске кризе и могућој изнуђеној употреби већ избачених енергената, 27.04.2022. године, на Машинском факултету у Нишу одржан је панел под називом „Завршетак грејне сезоне 2021/22. и енергетски изазови у наредној сезони“. Панел су заједнички организовали Пословно удружење „Топлане Србије“ и Машински факултет у Нишу, а учесници панела су били представници топлана из Републике Србије. Са Факултета заштите на раду панелу је присуствовала асистент Милена Манчић. Учесници панела су истакли проблеме и изазове са којима су се сусретали у предходној грејној сезони са закључком да је грејна сезона протекла уредно. Важан део дискусије односио се на зелену енергетску транзицију и могуће правце развоја система даљинског грејања у оквиру градова. Централна тема дискусије је свакако била тренутна светска енергетска криза, нестабилно тржишта енергената са последицама и утицајем на животну средину. Представљени су и потенцијални пројекти у делу реконструкција и изградње нових капацитета извора и топловодних мрежа у циљу повећања енергетске ефикасности и значајнијег ангажовања капацитета обновљивих извора енергије за добијање топлотне енергије, као и потенцијални пројекти у области заштите животне средине.


27.04.2022.

У организацији друштва за услуге у области заштите Техпро д.о.о, Центар за едукацију, дана 27.4.2022. године у Београду је одржано саветовање на тему Стручна лица у процесу унапређења система безбедности и здравља на раду. Ово саветовање је било посвећено анализи практичне примене постојеће законске регулативе, предлогу новог Закона о безбедности и здрављу на раду, као и улози стручњака за безбедност и здравље на раду према нацрту новог закона. На саветовању је учествовала проф. др Александра Илић Петковић као представник Факултета заштите на раду у Нишу.


27.04.2022.

Међународни дан заштите од буке

Центар за слух и комуникацију из САД је 1996. године установио Међународни дан заштите од буке (International Noise Awareness Day) како би се подигла свест о штетном утицају буке на слух, здравље и квалитет живота. Међународни дан заштите од буке се обележава сваке године последње среде у априлу месецу. Ове године то је 27. април.

„Зашто нам је толико стало до буке која представља нежељени звук? Краткорочно гледано, бука изазива стрес, а стрес је опасан по наше здравље. Дугорочно, бука узрокује губитак слуха, а сам губитак слуха је штетан за наше здравље и благостање. Све већи број истраживања повезује губитак слуха са социјалном изолацијом, депресијом, повећаним ризиком од падова, па чак и појавом Алцхајмерове болести и других деменција.“

https://noiseawareness.org/about/about-inad/

 

Неке чињенице о буци:

 • Бука је сваки нежељени звук. Субјективна категорија - другачије утиче на појединице и заједнице широм света.

 • 83 dB је акциони ниво за изложеност буци у радној средини. Изложеност овом нивоу буке 8 h у току дана може да буде штетно за слух.

 • Свако повећање буке за 3 dB смањује време изложености буци на половину.

 • 85 dB је гранични ниво за изложеност буци у радној средини. Изложеност овом нивоу буке 8 h у току дана може да доведе до оштећења слуха.

 • Сваки пети радник у Европи мора да повиси глас да би се чуо на послу.

 • Најбучнији посао – запослени на аеродромима су изложени нивоима буке и вишим од 140 dB.

 • 150 dB може да доведе до пуцања бубне опне.

 • Смрт може да наступи излагањем буци нивоа 185 ÷ 200 dB.

 • Преко 140 милона становника европских земаља је изложено просечним нивоима буке у животној средини у току дана-вечери-ноћи изнад 55 dB.

 • Преко 85 милиона становника европских земаља је изложено просечним нивоима буке у току ноћи изнад 50 dB.

 • Друмски саобраћај је доминантан извор буке у животној средини.

Партнери у реализацији Erasmus+ пројекта “Strengthening educational capacities by building competences and cooperation in the field of Noise and Vibration Engineering (SENVIBE) број 598241-EPP-1-2018-1-RS-EPPKA2-CBHE-JP” ове године обележавају Међународни дан заштите од буке са неколико активности:

 • кратким презентацијама за студенте академских партнера (Универзитет у Новом Саду, Универзитет у Нишу, Уиверзитет у Крагујевцу, Универзитет „Едуконс“) о проблему буке, Међународном дану заштите од буке и SENVIBE пројекту;

 • снимањем кратког филма о проблему буке, начину решавања проблема и објављивањем филма на друштвеним мрежама.

Факултет заштите на раду у Нишу се и ове године придружује обележавању Међународног дана заштите од буке. Марко Личанин, асистент Факултета заштите на раду у Нишу ће 27. априла у периодима од 10:00 до 10:15 и од 12:00 до 12:15 представити студентима Факултета заштите на раду презентацију о проблему буке, Међународном дану заштите од буке и SENVIBE пројекту.

Поред тога, Факултет припрема промотивни филм о Међународном дану заштите од буке и 27. априла ће га објавити на сајту и друштвеним мрежама Факултета.


27.04.2022.

У оквиру Erasmus+ пројекта “Strengthening educational capacities by building competences and cooperation in the field of Noise and Vibration Engineering (SENVIBE) број 598241-EPP-1-2018-1-RS-EPPKA2-CBHE-JP” припремљене су две брошуре:

 • Бука у радној средини – водич за запослене и послодавце


   

 • Вибрације у радној средини – водич за запослене и послодавце

Брошуре представљају резултат активности спроведених у оквиру виртуелне платформе за буку и вибрације 'No&Vib Hub', као централнe јединице која има задатак да покрене и омогући стратешку сарадњу између различитих сектора.

Ове брошуре садрже основне информације о буци и вибрацијама у радној средини, карактеристичним параметрима и релевантним вредностима, штетном утицају буке и вибрација на запослене, поступку процене ризика са циљем смањења њиховог штетног утицаја на запослене, обавезама послодаваца у овој области, мерама за заштиту од буке и вибрација и личној заштитној опреми, као и о одговарајућим међународним и националним прописима.

Уредник ових публикација је координатор SENVIBE пројекта, др Ивана Ковачић, ред. проф. Факултета техничких наука, Универзитета у Новом Саду.
 

Допринос изради ових публикација су дали следећи аутори:

 • Миљана Стојшић Стојановска и Бранислава Ђукић - Унија послодаваца Војводине;

 • др Момир Прашчевић, ред. проф, др Дарко Михајлов, ванр. проф и Марко Личанин, асистент -  Универзитета у Нишу, Факултет заштите на раду;

 • Иван Ломен и  др Милорад Шпановић - Завод за заштиту здравља на раду у Новом Саду.


23.04.2022.

23. април – СВЕТСКИ ДАН КЊИГЕ И АУТОРСКИХ ПРАВА

Поводом обележавања Светског дана књиге и ауторских права, Нишки културни центар је поклонио више од сто књига различитих жанрова Библиотеци Факултета заштите на раду у Нишу. Захваљујући овом поклону значајно је обогаћен библиотечки фонд популарне, али и стручне литературе углавном из области друштвених и хуманистичких наука и тако проширене могућности да се задовоље најразноврсније сазнајне потребе и читалачка интересовања студената и запослених на Факултету заштите на раду у Нишу.


22.04.2022.

Дан планете Земље, 22. април 2022. – Инвестирајте у нашу планету

Тема овогодишњег дана планете Земље носи назив „Инвестирајте у нашу планету“. Овај позив има вишеструко значење јер инвестирати се може кроз материјална и новчана средства, али и кроз подизање свести, знања, улагања у науку, иновативне технологије и афирмацију позитивних вредности и иницијатива. У основи теме овогодишњег дана планете налази се идеја заштите животне средине која афирмише борбу против загађења, крчења шума, глобалног загревања, пренасељености и губитка биодиверзитета.

Сваке године 22. априла обележава се дан планете Земље, догађај који нас подсећа на потребу заштите и очувања наше једине планете. Давне 1968. године, служба за јавно здравље САД организовала је симпозијум о екологији и утицају деградације животне средине на здравље људи који је привукао изузетну пажњу јавности. Две године касније, 22. априла, организовани су масовни протести на којима је учествовало више милиона људи широм света изражавајући став против неконтролисаног индустријског развоја и експлоатације природних ресурса. Од тада се овај дан обележава као дан планете Земље, а данас је Дан планете Земље постао глобални догађај кога подржава највећи број земаља у свету.

У оквиру борбе за одрживу и извесну будућност, научна и стручна јавност је посвећена реализацији стратегије да се до средине 21. века достигне нулта емисија гасова стаклене баште и ограничи раст средње глобалне температуре испод 1,5°C, у складу са Париским споразумом.


21.04.2022.

У организацији Регионалне привредне коморе Ниш, 21. априла, у Великој сали Коморе у Нишу, презентован је нацрт концепта Водоничне стратегије Републике Србије под називом „Основни концепт Водоничне стратегије Републике Србије – изазови и прилике за индустрију и енергетику“.

Министарство рударства и енергетике је крајем 2021. године, поверило Привредној комори Србије задатак координације израде сепарата Стратегије употребе водоника у енергетици и индустрији, као интегралне компоненте Стратегије развоја енергетике Републике Србије до 2040, са пројекцијама до 2050. За израду Нацрта основног концепта Водоничне стратегије Републике Србије, Привредна комора Србије је ангажовала конзорцијум окупљен око Машинског факултета Универзитета у Београду, уз подршку Немачког савезног министарства за сарадњу и развој (BMZ) путем Немачко-српске Иницијативе за одрживи раст и запошљавање, у оквиру пројекта „Развој Нацрта водоничне стратегије Републике Србије и организација округлих столова и промоције“.

Документи сардже бројне информације и процене које имају за циљ: представљање основних принципа, елемената и првих налаза нацрта документа; приказ најновијих истраживања у домену технологије, производних процеса, искустава; сагледавање техничко-технолошких, финансијских, комерцијалних, еколошких, организационих и других ризика и изазова; анализу ефикасности образовног система за изазове водоничне транзиције; разматрање баријера, препрека и изазова у примени водоничне технологије; сагледавање потенцијала и ресурса за производњу, транспорт, складиштење и коришћење водоника у индустрији, енергетици, пољопривреди, саобраћају и другим делатностима; отварање дијалога са привредницима о томе какви су планови, искуства и потенцијали укључивања компанија у могуће пилот пројекте везане за водоник.

Презентацију првих налаза основног концепта Водоничне стратегије су изложили Проф. др Милош Бањац и Доц. др Жарко Мишковић са Машинског факултета у Београду. Након презентације организована је дискусија и размена искустава и идеја. Презентацији је присуствоао продекан Факултета заштите на раду у Нишу, проф. др. Миомир Раос.

У току дискусије је указано на извесну перспективу и повољности при производњи зеленог водоника из обновљивих извора енергије у периодима производње вишка електричне енергије, али и на велика ограничења због саме природе водоника као горива, његове запаљивости и експлозивности. Такође, потешкоће се јављају и у делу транспорста и складиштења водоника због лаког дифундовања кроз метале и потребе за коришћењем посебних материјала. Један од ограничавајућих фактора јесте и висока цена производње с обзирома на стање технологија којима данас располажемо.


20.04.2022.

Поводом Међународног дана заштите од буке 27.04.2022. године, професор Факултета заштите на раду у Нишу, др Дарко Михајлов, гостовао је у емисији Између редова, на Телевизији Belle Amie.
Комплетну
eмисију можете погледати на ЛИНКУ.


16.04.2022.

У периоду од 11.04.2022. до 15.04.2022. године проф. др Снежана Живковић и доц. др Тамара Рађеновић реализовале су мобилност у оквиру програма ERASMUS+ KA 103 Европске Уније, уговор број 2019-1-РС01-КА103-000495 на International Slavic University “Gavrilo Romanovich Derzhavin”, Faculty of Safety Engineering. 

Мобилност је реализована у сврху држања наставе (Stаff Mobility for Teaching STA) и подразумевала је online предавања, као и панел дискусију са студентима и професорима Факултета. 

Током мобилности успостављена је сарадња са Ректором Универзитета, Председником Управног Одбора Универзитета, члановима Сената и ректорског колегијума. Разговарало се о потенцијалној сарадњи у домену наставе и науке.


05.04.2022.

У компанији Teklas извршена је обука из области безбедности и здравља на раду. Компанија Teklas производи делове за аутомобилску индустрију и послује нешто дуже од шест година на територији општине Владичин Хан.

Славољуб Спасов, који је у компанији одговорно лице за заштиту животне средине, изразио је задовољство сарадњом са Факултетом и истакао да је то полазна основа за имплементацију новог стандарда ISO 45001. Обуци је присуствовао и Михајло Стојиљковић, мастер инжењер Факултета, који се тренутно налази на стручном оспособљавању у компанији Teklas.


24.03.2022.

6. ФОРУМ НАПРЕДНИХ ТЕХНОЛОГИЈА

Представници Факултета заштите на раду у Нишу учествовали су на 6. форуму напредних технологија "Иновациони екосистем као фактор конкурентности" и Сајму запошљавања и професионалне оријентације који су одржани 24. и 25.3.2022.године у Научно технолошком парку Ниш.


22.03.2022.

СВЕТСКИ ДАН ВОДА 2022 - ПОДЗЕМНЕ ВОДЕ – ЧИНИТИ НЕВИДЉИВО ВИДЉИВИМ

22. марта се обележава светски дан вода. Овогодишња тема светског дана вода носи назив „Подземне воде – Учинити невидљиво видљивим“. Овим слоганом, наглашава се важна улога коју подземне воде имају у водоводним и санитарним системима, пољопривреди, индустрији, екосистемима и у процесу прилагођавања климатским променама. Подземне воде чине око 99% слатке воде на планети и рационално управљање извориштима и подземним водама од суштинског је значаја за обезбеђивање снабдевања водом за пиће, наводњавање и индустријску употребу.

Све веће потребе за слатком водом намећу додатне захтеве за рационалним коришћењем водних ресурса. Савремено друштво је приморано да у потрази за чистом пијаћом водом истражује и експлоатише све дубље ресурсе подземних вода уз растући ризик од исцрпљивања и загађења.

Потребе за питком водом ће наставити да расту како климатске промене све више утичу на ниво падавина и доступност подземним водама.

Подземне воде и њихово одрживо управљање у снажној су корелацији са смањењем сиромаштва, повећаним социо-економским растом, повећаним приносима усева и водном безбедношћу, посебно у руралним областима. Управљање ефектима климатских промена је кључно за акумулацију, количину и квалитет доступних извора свеже воде.

Подземне воде су невидљиве, али је њихов утицај свуда видљив. Налазе се испод наших ногу и то је можда највеће скривено благо по којем газимо. Скоро целокупне количине слатке воде на свету представљају подземне воде. Вода значи живот, а одрживо управљање овим ресурсом представља један од најважнијих задатака савременог друштва.


18.03.2022.

РЕГИОНАЛНИ САЈАМ ОБРАЗОВАЊА
Под покровитељством Министарства просвете, науке и технолошког развоја, у петак 18.03.2022. године одржан је 10.
Регионални сајам образовања у Ћуприји. На сајму је учествовало 38 високо образовних институција из Србије, а сајaм су, у пратњи својих наставника, организовано посетили ученици средњих школа из Јагодине, Свилајнца, Смедеревске Паланке, Ћуприје, Параћина... Представници Факултета заштите на раду у Нишу, представили су студијске програме Факултета, говорили о упису на Факултет, као и могућностима запошљавања након завршетка студија.


08.03.2022.

У оквиру Ерасмус + пројекта „European Climate Change Curriculum (ЕCCC)” на коме учествује гимназија „Бора Станковић“, ученици  и професори ове гимназије као и њихови гости из гимназија из Данске и Холандије , посетили су Факултет заштите на раду у Нишу. Декан факултета проф. Срђан Глишовић је гостима представио студијске програме и рад Факултета, а проф. Слободан Милутиновић је говорио о негативном утицају климатских промена и о ситуацији у Србији по питању овог глобалног проблема.


05.03.2022.

Поводом Светског дана енергетске ефикасаности, у великој конференцијског сали Научно технолошког парка у Нишу, 04.03.2022.године, одржана је трибина под називом ЕНЕРГЕТИКА И ЛОКАЛНИ ОДРЖИВИ РАЗВОЈ. Комплетан садржај трибине можете погледати на YouTube видео линку.

03.03.2022.

03.03. 2022.     ДАН ФАКУЛТЕТА ЗАШТИТЕ НА РАДУ У НИШУ

На Факултету заштите на раду у Нишу у четвртак,  03. марта, у свечаној атмосфери заједничке седнице Савета и Наставно-научног већа Факултета, обележена је 50. годишњица самосталног постојања и успешног рада Факултета и 54. годишњица постојања Одсека заштите на раду. Обележавању Дана Факултета присуствовали су запослени и студенти Факултета у складу са мерама постојеће епидемиолошке ситуације.

Том приликом, присутнима се обратио декан Факултета, проф. др Срђан Глишовић, који се осврнуо на настанак и развој Факултета и на улогу науке и струке заштите у одговору на изазове 21. века.  Председник Савета Факултета, др Милан Благојевић, ред. професор уручио је захвалнице запосленима који су стекли право на јубиларну награду поводом навршених десет, двадесет или тридесет година рада остварених у радном односу. Продекан за наставу, др Евица Стојиљковић, ред. професор уручила је похвалнице и новчане награде студентима прве, друге и треће године основних академских студија кoји су остварили најбоље резултате у претходној школској години. Успешна сарадња Факултета са привредним друштвима промовисана је, и ове године, традиционалним учешћем Дунава – друштва за управљање добровољним пензијским фондом у обележавању Дана Факултета кроз донацију награда за најбоље студенте Факултета у школској 2020/2021. години.


28.02.2022.

Представници Факултета заштите на раду у Градској општини "Палилула"

У понедељак, 28.02.2022. године, декан Факултета заштите на раду у Нишу, др Срђан Глишовић и продекан за наставу др Евица Стојиљковић, на радном састанку са председником ГО "Палилула" Братиславом Вучковићем, договрили су више стратешких циљева о међусобној сарадњи.

Део планиране сарадње односи се на заједничко аплицирање на пројектима из области заштите животне средине, уређење зелених површина између зграде Факултета и зграде ГО "Палилула", као и уређење фронталног платоа зграде Факултета.

На састанку је покренута сарадња између Студентског парламента Факултета и ГО "Палилула", а први резултати огледаће се у акцији уређења спомен парка "Бубањ" у Нишу.

 


25.02.2022.