Drop Down Menu

 

27.12.2018.

У периоду од 26.11.2018. до 01.12.2018. године, односно 24.12.2018. године, декан Факултета проф. др Момир Прашчевић, проф др Ненад Живковић и продекан за науку и инвестиције проф. др Миомир Раос, боравили су на на Obuda Univerzitetu, Banki Donat Машинском факултету и факултету инжењерства заштите у Будимпешти у оквиру програма ERASMUS+ и пројекта под називом Development of master curricula for natural disasters risk management in Western Balkan countries – NatRisk (573806-EPP-1-2016-1-RS-EPPKA2-CBHE-JP). Координатор пројекта је Универзитет у Нишу, а Факултет заштите на раду у Нишу члан пројектног тима.


27.12.2018.

Традиционално, као и сваке године, у холу нишког Универзитета, 26.12.2018. одржан је Новогодишњи концерт у организацији Универзитета у Нишу и Студентског културног центра Ниш.

У препуном холу Универзитета, присутне, међу којима су били и представници нашег Факултета, у свет музике, одвели су бројни учесници: Академски хор под диригентским палицама мр Иване Мировић и мр Зорана Станисављевића, Женски академски хор СКЦ Ниш, бројни солисти, Art family trio, вокална група Нишке девојке и бројни инструменталисти на хармоници, клавиру, гитари и ударљкама.

Најбоље жеље за нову 2019. годину и предстојеће Божићне празнике, упутио је Ректор Универзитета у Нишу, проф. др Драган Антић.


26.12.2018.

Иницијални састанак Erazmus+ пројекта SENVIBE (Strengthening Educational Capacities by Building Competences and Cooperation in the Feld of Noise and Vibration Engineering - SENVIBE), одржан је у ректорату Универзитета у Новом Саду, 20. и 21. новембра 2018. године. ,У фокусу сатанка је било упознавање партнера на пројекту, њихово представљање и усвајање задатака и динамике рада на пројекту. Циљ пројект је унапређење капацитета у области буке и вибрација. а координатор пројекта је Универзитет у Новом Саду.

 


18.12.2018.

На Факултету је од 06. до 07. децембра 2018. године одржана 18. Међународна конференција „Човек и радна средина“, са темом „50 ГОДИНА ВИСОКОШКОЛСКОГ ОБРАЗОВАЊА И НАУЧНОИСТРАЖИВАЧКОГ РАДА У ОБЛАСТИ ИНЖЕЊЕРСТВА ЗАШТИТЕ НА РАДУ“. Конференцију је и ове године подржало Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије. Суорганизатори конференције били су: Факултет инжењерства из Порта, Факултет заштите од пожара и цивилне заштите из Софије и Машински факултет из Славонског брода, Универзитета у Осијеку.

  


17.12.2018.

У Загребу, 14.12.2018. године у хотелу Интернационал, одржан је 5. Међународни скуп: НОВОГОДИШЊИ СУСРЕТ ИНЖЕЊЕРА СИГУРНОСТИ и 7. Редовна скупштина Европског удружења инжењера заштите и сигурности (ESSE).

Представници Факултета заштите на раду у Нишу, проф. др Бранислав Анђелковић, проф. др Весна Николић, проф. др Срђан Глишовић, проф. др Татјана Голубовић, проф. др Иван Мијаиловић и проф. др Евица Стојиљковић, активно су учествовали у раду скупа.

На Скупштини ESSE, проф. др Бранислав Анђелковић изабран је за председника ESSE, проф. др Евица Стојиљковић за заменика председника ESSE, а проф. др Весна Николић за члана Надзорног одбора ESSE.


11.12.2018.

ПОДРШКА НАЈБОЉИМ СТУДЕНТИМА ПОД ПОКРОВИТЕЉСТВОМ "ФОНДАЦИЈЕ МИЈАИЛОВИЋ". У понедељак, 11. децембра 2018. године у 11 часова на Факултету заштите на раду у Нишу, организован је свечани пријем поводом доделе награда најбољим студентима Факултета. Као сваке претходне и ове године, пружена је финансијска подршка најбољим студентима под покровитељством „Фондације Мијаиловић“, на челу са госпођом др Верицом Мијаиловић, супругом некадашњег декана Факултета др Мирослава Мијаиловића, ред. проф. Ове године из „Фондације Мијаиловић“ награђени су студенти: Васиљевић Александра, бр. индекса 15162, са просечном оценом 8,66 и Савић Милена, бр. индекса 15066, са просечном оценом 8,38.


07.12.2018.

У петак, 23.11.2018. године, на Факултету Заштите на раду Универзитета у Нишу, одржана је панел дискусија КЛИМАТОН у Нишу. Панел дискусија Климатон је замишљена као едукатвно-информатвна расправа из области климатских промена у организацији удружења Један степен Србија и подршку Архус центра Јужне и Источне Србије из Ниша и Факутета заштите на раду. Овај програм активности под називом Климатон, подржан је од стране Мисије Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) у Србији.


05.12.2018.

У оквиру ERASMUS+ мобилности наставног особља, у периоду од 19.11. до 23.11.2018. године, др Иван Мијаиловић, ванредни професор Факултета заштите на раду у Нишу, посетио је високошколску установуи The Main School of Fire Service (Szkoła Główna Służby Pożarniczej -  Главна ватрогасна школа) у Варшави, у Пољској.

Циљ мобилности огледао се у размени како научног тако и образовног искуства са професорима из поменуте високошколске установе. Уједно, искуства су подељена и са представником са Универзитета за цивилну заштиту при белоруском Министарству за ванредне ситуације (University of Civil Protection of the Ministry for Emergency Situations of the Republic of Belarus) у Минску. Такође, професор Иван Мијаиловић је одржао осам часова предавања студентима Главне ватрогасне школе.


 

05.12.2018.

Факултет заштите на раду у Нишу и предузеће Quadel д.о.о, Ниш потписали су 03. 12. 2018. године Споразум о пословно-техничкој сарадњи у циљу регулисања међусобних односа у пословно-техничкој сарадњи у оквиру делатности које споразумне стране већ обављају. Споразум су потписали Александар Стаменковић, дипл. инж., директор предузеће Quadel и др Момир Прашчевић, ред. проф., декан Факултета.


14.11.2018.

На свечаној академији поводом дана примирја, 11. новембра, када су 1918. године силе Антанте потписале примирје са Немачком, обележено је 100 година од потписивања примирја у Првом светском рату.

Свечаној академији, под називом "Чији си ти, мали народе српски" у нишком Народном позоришту, на позив градоначелника Ниша, присуствовали су и представници факултета заштите на раду у Нишу.

 

 

 


06.11.2018.

Традиционално, и ове године Факултет заштите на раду у Нишу учествује на Форуму напредних технологија, и то четвртом по реду који се одржава од 6-8. 11. 2018. године, у официрском дому у Нишу. За ту прилику Факултет је организовао презентацију студијских програма и дела опреме са циљем да што боље прикаже своје капацитете и компетенције.

 


05.11.2018.

Презентација Програма сарадње науке и привреде. Фонд за иновациону делатност, 30.10.2018. године презентовао је програм сарадње науке и привреде на Машинском факултету у Нишу, а презенцатији су присуствовале и наше колеге, продекани др Миомир Раос, ванр. проф. и др Милан Протић, доцент.

Програм сарадње науке и привреде осмишљен је да подстакне предузећа из приватног сектора и јавних научно-истраживачких организација да реализују заједничке научноистраживачке и развојне пројекте са циљем да креирају нове производе и услуге, односно иновативне технологије са тржишним потенцијалом.

Кроз овај програм Фонд за иновациону делатност пружа финансијску подршку иновативним технолошким пројектима са јасном визијом развоја, дефинисаним пословним моделом и стратегијом комерцијализације.

Укупан буџет Програма износи 2,5 милона евра. Ближе информације можете пронаћи на сајту фонда: www.inovacionifond.rs


31.10.2018.

У уторак, 30.10.2018. године, у организацији Управе за безбедност и здравље на раду, одржана је Конференција „Спречавање излагању опасним супстанцама“. На Конференцији је говорила Кристина Седлачек, директорка Европске агенције за безбедност и здравље на раду и истакла значај размене искустава и добре праксе између држава.

 


15.10.2018.

У оквиру стратегије интернационализације високошколског образовањa у Републици Србији, 10.10. 2018. године организован је семинар и сајам високог образовања Републике Кине под називом CHINA – SERBIA HIGHER EDUCATION SEMINAR AND EXHIBITION, 2018., у оквиру кинеске иницијативе под називом „Појас и пут“ кроз посебан механизам за сарадњу са земљама Централне и Источне Европе (ЦИЕЗ) под називом „16+1“

На сајму и семинару су учествовали и наставници са Факултета заштите на раду у Нишу ресорно задужени за област науке и међународне сарадње. Том приликом, остварени су многобројни контакти са представницима универзитета у Кини од којих значајан број има студијске програме који кореспондирају студијским програмима Факултета заштите на раду у Нишу (материјали и контакти са сајма могу се погледати код ресорних продекана).

 

CHINA – SERBIA HIGHER EDUCATION SEMINAR AND EXHIBITION

 

  


08.10.2018.

У периоду од 02. до 05. октобра 2018. године у Београду је одржан 41. међународни сајам превенције и реаговања у ванредним ситуацијама и безбедности и здравља на раду 112 EXPO. И ове године је Факултет на сајму представио богату издавачку делатност, десет акредитованих студијских програма, као и Пројекат заједничке обуке за превенцију и управљање шумским пожарима у сарадњи са Академијом министарства унутрашњих послова Републике Бугарске.


05.10.2018.

Имајући у виду да је унапређење интернационализације високог образовања један од приоритета Министарства просвете науке и технолошког развоја Републике Србије, као и да је у току  планирање активности које Министарство намерава да предузме по овом питању, продекан за науку и инвестиције Факултета заштите на раду у Нишу, 05.10.2018. године,  у оквиру делегације Универзитета из Ниша, присуствовао је радном састанку са темом спровођења и унапређења интернационализације високог образовања у Републици Србији.


02.10.2018.

 

На позив Универзитета науке и технологије и Факултета за инжењерство заштите животне средине из Вроцлава у Пољској, одлуком наставно-научног већа Факултета заштите на раду у Нишу је постао суорганизатор једанаесте научне конференције о интердисциплинарним проблемима у заштити животне средине и инжењерству EKO-DOK 2019, која ће се одржати од 8–10 Априла 2019 у Polanici-Zdrój, https://nowyzdroj.pl/ и која је намењена првенствено младим истраживачима.

Осим нашег факултета, суорганизатори конференције су компанија GELSENWASSER Polska GmbH и Национални истраживачки за мереорологију и управљање водама из Пољске.

У раду конференције учествују и чланови научног одбора са нашег факултета: Проф. др Слободан Милутиновић, Проф. др Татјана Голубовић, Проф. др Амелија Ђорђевић и Проф. др Иван Крстић, као и чланови организационог одбора Аца Божилов и Милена Јовановић, студенти докторских студија.

Све информације о предстојећем научном скупу можете пронаћи на сајту конференције: www.eko-dok.pl/en

Позивају се наставници и сарадници да својим научним радовима допринесу рад конференције.


02.10.2018.

У организацији компанија „Ecomole ltd“ и „ReachSpektrum s.r.o.“ из Чешке Републике и Привредне коморе Србије у просторијама Привредне коморе Србије у Београду, одржан je Форум о управљању хемикалијама 2018 и обука EU REACH Безбедносни листови. Активно учешће на Форуму о управљању хемикалијама имали су професори Факултета заштите на раду у Нишу, продекан за квалитет и издавачку делатност професор др Иван Крстић и професор др Татјана Голубовић. На Форуму су размењена искуства добре праксе у комуникацији у ланцу снабдевања, искуства инспекцијских служби у раду са Безбедоносним листовима у ЕУ и Србији, говорило се о предстојећој регулативи Анекса VIII CLP-a, приказани су успешни примери супституције Супстанци које изазивају забринутост (SVHC) и представљени су сродни прописи (RoHS, CE Знак, Биоциди и др.).

 


24.09.2018.

У организацији Савеза заштите на раду Србије од 18. до 22. септембра 2018. у Кладову је одржана 15. међународна конференција „Континуирано усавршавање основ унапређења заштите на раду“.

На конференцији су размењена искустава добре праксе и презентовани радови из области заштите на раду, заштите од пожара, заштите животне средине и заштите од катастрофалних догађаја.

 

 


20.09.2018.

У оквиру посете Руско српском хуманитарном центру и Универзитету у Нишу, 18.09.2018. године, на Факултету је боравила делегација Универзитета државне противпожарне службе Министарства за ванредне ситуације из Санкт Петербурга на челу са ректором универзитета, генерал-мајором Едуардом Николаевичем Чижиковим, који је 2014. године предводио руске спасиоце током акција у поплављеном Обреновцу.18.09.2018.

Др Младена Лукућ, дипл. физ. је изабрана за доцента за ужу начуну овбласт „Физички процеси и заштита“ на седници Научно-стручног већа за техничко-технолошке науке Универзитета у Нишу која је одржана 17. 9. 2018. године.


17.09.2018.

У оквиру сарадње Факултета са привредним субјектима, представници Факултета заштите на раду, 14.09.2018. године посетили су компанију Пештан из Аранђеловца.

 


14.09.2018.

Предраг Никетић, асистент Факултета заштите на раду у Нишу, је докторирао 12. 9. 2018. године на Филолошком факултету Универзитета у Београду. Одбраном докторске дисертације „Теорија релеванције и језички хумор у енглеским и српским вицевима типа питање/одговр“, мр Предраг Никетић, асистент Факултета заштите на раду у Нишу је стекао научни назив доктора наука – филолошке науке.


06.09.2018.

На седници Наставно-научног већа Факултета заштите на раду у Нишу која је одржана 5. септембра 2018. године:

- др Соња Веселиновић-Павловић је промовисана у звање редовног професора за ужу научну област „Безбедност и ризик система“ – промоцију је извршио др Бранислав Анђелковић, ред. проф. Факултета заштите на раду у Нишу;

- др Миомир Раос је промовисан у звање редовног професора за ужу научну област „Енергетски процеси и заштита“ – промоцију је извршила др Љиљана Живковић, ред. проф. Факултета заштите на раду у Нишу, у пензији;

- др Владимир Станковић је промовисан у звање доцент за ужу научну област „Енергетски процеси и заштита“ – промоцију је извршио др Дејан Крстић, ванр. проф. Факултета заштите на раду у Нишу.


31.08.2018.

На сајту делегације Европске уније у Републици Србији објављена је информација о пројекту "Програм заједничке обуке за превенцију и управљање шумским пожарима" у чијој реализацији учествује Факултет заштие на раду у Нишу. Детаљније на ЛИНКУ.


29.08.2018.

U okviru programa Erasmus+ Capacity Building in Higher Education - Call for Proposals EAC/A05/2017 odobreno je finansiranje dva projekta na kojima učestvuje Univerzitet u Nišu, Fakultet zaštite na radu u Nišu:

1. “Soil Erosion and Torrential Flood Prevention: Curriculum Development at the Universities of Western Balkan Countries” (SETOF), koordinator projekta: Univerzitet u Beogradu, Šumarski fakultet u Beogradu, odobrni budžet: 865.070,00 €.

2. “Strengthening educational capacities by building competences and cooperation in the field of Noise and Vibration Engineering” (SENVIBE), koordinator projekta: Univerzitet u Novom Sadu, Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu, odobreni budžet: 867.749,00 €.


27.08.2018.

У периоду од 18. до 21. августа 2018. године, наставници Факултета заштите на раду у Нишу, др Евица Стојиљковић, ванр. проф., др Ана Милтојевић, доцент, и 60 студената Факултета, учествовали су у раду Летње школе у природи, која је одржана на Златибору у организацији Студентског парламента Факултета заштите на раду у Нишу“.


11.07.2018.

Факултет заштите на раду у Нишу је потписао Mеморандум о сарадњи са Удружењем за безбедност на раду „28. април“ из Скопља. Меморандум о сарадњи су потписали 4. јуна 2018. године у Скопљу, др Момир Прашчевић, ред. проф., декан Факултета заштите на раду у Нишу и мр Благоја Богоевски, председник Удружења за безбедност на раду „28. април“ у Скопљу.

 


22.06.2018.

У периоду од 15. до 16. јуна 2018. године, у Охриду, Републиka Македонијa, одржана је 13. Међународна научнa конференција "Management and Safety M&S 2018" на тему "Управљање пројектима и заштита". Факултет заштите на раду у Нишу је био суорганизатор конференције на којој је учестовало 8 наставника.

 


21.06.2018.

У оквиру дефинисаних активности на пројекту број 2014TC1615CB007.1.31.126, под називом ”Програм заједничке обуке за превенцију и управљање шумским пожарима”, који Факултет заштите на раду у Нишу реализује са Академијом Министарства унутрашњих послова Републике Бугарске као водећим партнером и Главном дирекцијом за заштиту од пожара и цивилну заштиту Министарства унутрашњих послова Републике Бугарске, на Факултету заштите на раду у Нишу обављен је тренинг програм – обука за студенте и представнике локалне заједнице.

 


18.06.2018.

Поводом обележавања педесет три године постојања и рада Универзитета у Нишу, награђени су професори Универзитета за значајан допринос развоју Универзитет у Нишу.

Сребрни знак Универзитета у Нишу је, 15. јуна текуће године, додељен и др Ненаду Живковићу, ред. проф. Факултета заштите на раду у Нишу.

.


18.06.2018.

Поводом обележавања педесет три године постојања и рада Универзитета у Нишу, настављена је традиција награђивања најбољих студената, додељивањем Повеље Универзитета.

Повеља Универзитета у Нишу је, 14. јуна текуће године, додељена и Јелени Илић, мастер инжењеру, најбољем дипломираном студенту Факултета заштите на раду у Нишу за школску 2016/2017. годину.

ДЕТАЉНИЈЕ НА ЛИНКУ


18.06.2018.

 

У пролећном издању часописа “Матурант” који је намењен македонским матурантима и будућим студентима објављен је интервју са деканом Факултета заштите на раду у Нишу, др Момиром Прашчевићем, редовниом професором Факултета. Часопси “Матурант” се дистрибуира преко новинских продајних места у Македонији


08.06.2018.

На Факултету заштите на раду у Нишу у периоду од 14. до 20. јуна 2018.биће одржани тренинзи у склопу Interreg IPA прекограничног пројекта „Програм заједничке обуке за превенцију и управљање шумским пожарима“ на коме Факултет учествује као пројектни партнер.  Планирана су два дводневна тренинга за 60 српских (Факултет заштите на раду) и бугарских студената (Академија министарства унутрашњих послова Бугарске). Студенти ће најпре слушати теоријска предавања а ондаимати могућност да се упознају са најсавременијом лабораторијском опремом која је набављена у оквиру пројекта:калориметром са кисеоничном бомбом за одређивање топлотне моћи узорака горива IKA C200, уређајем за термогравиметријску анализу Perkin Elmer TGA 4000, калориметром за мерење топлотне снаге - FTT (Fire Testing Technology) и аналитичком вагом AS 60/220 Radwag.  Такође, студенти ће имати могућност да тестирају један од модула софтвера XVR on Scene за симулацију настанка, простирања и гашење шумских пожара. Поред студената, 20.06. је планиран трећи тренинг за 10 представника српских и бугарских локалних самоуправа који су задужени за област заштите од пожара.


07.06.2018.

Поводом обележавања 5. јуна, Дана заштите животне средине, на Факултету заштите на раду у Нишу, одржана је Трибина под називом „Коришћење биомасе у Републици Србији и одрживи развој: могућности, претње и оквир за праћење“ у организацији Факултета и RES фондације.


06.06.2018.

Представници Факултета заштите на раду су учестовали на конференцији „Одговорно управљање отпадом и поглавље 27“ коју је организовало удружење „Зелени кључ“ у Регионалној привредној комори Нишавског, Пиротског и Топличког управног округа, 4. јуна 2018.године. Теме Конференције су обухватале законодавни оквир, позицију локалне самоуправе и улогу и значај привреде у управљању отпадом.


05.06.2018.

Поводом обележавања Дана заштите животне средине, Факултет заштите на раду посетио је државни секретар у Министарству заштите животне средине Републике Србије Иван Карић, 4. јуна 2018.године. Састанку са руководством факултета присуствовала је и Оливера Милошевић из удружења „Зелени кључ“.


05.06.2018.

У периоду од 14. до 18. маја 2018. године, доц. др Дејан Васовић је боравио на Вроцлавском Универзитету науке и технологије (Wroclaw University of Science and Technology) у оквиру реализације ERASMUS+ пројекта мобилности наставног особља, где је одржао осам часова предавања на тему специфичности система заштите животне средине у Републици Србији, са освртом на улоге и одговорности међународних и националних субјеката у систему заштите, релевантне међународне споразуме и постојећу праксу.

 


05.06.2018.

У оквиру ERASMUS + мобилности наставног особља, у периоду од 14.05. до 18.05.2018. године, др Милан Протић, доцент, и Никола Мишић, асистент Факултета заштите на раду у Нишу, посетили су високошколску установу The Main School of Fire Service (Главна ватрогасна школа) у Варшави, у Пољској. Др Милан Протић је одржао предавања на тему преноса топлоте код пожара, док је асистент Никола Мишић одржао предавања о праћењу удесних ситуација у животној средини.


04.06.2018.

У периоду од 14 до 18. маја 2018. године, др Срђан Глишовић, редовни професор, и Предраг Никетић, асистент Факултета заштите на раду у Нишу, боравили су у Варшави у оквиру Прве међународне недеље обуке академског особља, као део Erasmus+ програма мобилности академског особља. Домаћин је била високошколска установа The Main School of Fire Service (Szkoła Główna Służby Pożarniczej; Главна ватрогасна школа) у Варшави, која школује униформисане кадете као и цивилне студенте.


29.05.2018.

Поводом обележавања Дана заштите животне средине, 5. јуна, на Факултету заштите на раду у Нишу ће се реализовати следеће активности:

1. Посета државног секретара у Министарству заштите животне средине Републике Србије Ивана Карића Факултету који ће боравити на Факултету 4. јуна у периоду од 11:00 до 11:40. Планиран је разговор руководства Факултета са државним секретаром и обилазак лабораторија Факултета. Након тога представници Факултета ће учестовати на конференцији „Одговорно управљање отпадом и поглавље 27“ коју организује удружење „Зелени кључ“ у Регионалној привредној комори Нишавског, Пиротског и Топличког управног округа, у згради Бановине.

2. Трибина „Коришћење биомасе у Републици Србији и одрживи развој: могућности, претње и оквир за праћење“ у организацији Факултета и РЕС фондације. Трибина ће бити одржана 6. јуна у периоду од 10:30 до 13:30., у просторији бр. 7 у приземљу Факултета. Позивам наставнике и сараднике Факултета да узму активно учешће у трибини. У прилогу је програм рада трибине

 

ПРОГРАМ ТРИБИНЕ


29.05.2018.

У периоду од 21 до 25.05 2018. године, декан Факултета проф. др Момир Прашчевић и продекан за нуку и међународну сарадњу проф. др Миомир Раос, боравили су на Универзитету за Екологију и Менаџмент (УЕМ) у Варшави, у оквиру ERASMUS+ KA-107 програма мобилности.


28.05.2018.

Од 17. – 21. 5. 2018. године у Сунчевом Брегу, у Бугарској, на „Заштитијади 2018“ у научном и спортском такмичењу учествовали су студенти Факултета техничких наука из Новог Сада; Технолошко-металурушког факултета и Футуре из Београда и Факултет заштите на раду из Ниша.


25.05.2018.

У Шиду су одржани традиционални XXVI МАЈСКИ СУСРЕТИ ЗАШТИТЕ СРБИЈЕ. Учеснике је поздравио организатор Конференције Драган Стојадиновић, дипломирани инжењер заштите на раду, који је говорио о значају струке у креирању „новог“ система заштите на раду.

 

 


24.05.2018.

Данас је у „Сава центру“ одржан семинар за акредитациона тела за оцењиваче усглашености под називом „Нови људи за ново доба - трантиција на стандард ISO/IEC 17025:2017“, које је организовало Акредитационо тело Србије (АТС).

 


15.05.2018.

У периоду од 07. до 11.05. 2018 године, у оквиру ЕРАСМУС+ програма мобилности, на Факултету заштите на раду у Нишу гостовали су професори Моника Маћејевска и проф. Анджеј Штурек са Вроцлавског Универзитета науке и технологије у Пољској.


14.05.2018.

Одређује се тема приступног предавања др Владимиру Станковићу, асистенту, учеснику конкурса за избор у звање доцент за ужу научну област ЕНЕРГЕТСКИ ПРОЦЕСИ И ЗАШТИТА, и заснивање радног односа са пуним радним временеом на Факултету заштите на раду у Нишу (конкурс објављен 5.4.2018. године у дневном листу "Народне новине"), под називом "Апроксимативно одређивање електричног поља у биолошком ткиву".


14.05.2018.

Студенти мастер академских студија смера Инжењерство заштите на раду обишли су РМУ „Рембас“, који се се бави подземном експлоатацијом високо квалитетног мрког угља.


08.05.2018.

У оквиру програма стручног усавршавања на Државном Технолошком Универзитету "В. Г. Шуков" у граду Белгороду (Русија)  у периоду од 28.03.2018. до 17.04.2018. године наш студент Александар Младеновић је боравио у оквиру студентске размене. Пракса је била организована на Катедри за заштиту на раду и укључивала је стручна предавања из наведених области, праксу у лабораторијама, обиласке предузећа и установа везаних за струку, што је свеукупно унапредило програм стручног оспособљавања. Програм праксе укључивао је и стручну посету Центру високих технологија, Центру иновација и дизајна. Током једномесечног боравка, похађао је и курс руског језика нивоа А1.


03.05.2018.

Oбележен Дан безбедности и здравља на раду у Републици Србији. 27.04.2018. године у Палати „Србија” у Београду, у организацији Министарства за рад запошљавање борачка и социјална питања и Управе за безбедност и здравље на раду, додељена су национална признања из области безбедности и здравља на раду „28. април” поводом обележавања дана безбедности и здравља на раду у Републици Србији.


27.04.2018.

На Факултету је одржан састанак члнаова радне групе за израду нове Стратегије безбедности и здравља на раду у Републици Србији за период од 2018. до 2022. године представника Факултета техничких наука у Новом Саду и Факултета заштите на раду у Нишу.


26.04.2018.

Студенти мастер академских студија смера Инжењерство заштите на раду посетили су предузеће за производњу електромотора за аутомобилску индустрију „JOHNSON ELECTRIC“. Студенте су са технолошким процесом производње, као и елементима система заштите на раду, упознали Јасмина Декић - EHS Manager, и Бојан Петров - EHS Engineer и Гордана Калапаћ - EHS Engineer, дипломирани инжењери нашег Факултета. Након обиласка производње организована је трибина на којој су студенти извршили проверу система менаџмента безбедности и здравља на раду, сходно новој серији стандарда ISO 45001.

 

 


25.04.2018.

Промоција уџбеника Пројектовање система за дојаву пожара проф. др Милана Благојевића. Дана 24.04.2018. у овиру 8. предавања VIII циклуса серије стручних предавања посвећених унапређењу пројектовања телекомуникационих мрежа и система са темом „Аутоматска дојава пожара и гашење“ која се одражавају у организацији Инжењерске коморе Србије, организована је промоција уџбеника Пројектовање система за дојаву пожара  проф. др Милана Благојевића.

Промоција уџбеника је одржана у свечаној сали Савеза инжењера и техничара Србије у Београду, Кнеза Милоша 9.


25.04.2018.

24.04.2018. године у просторијама Министарства за рад запошљавање борачка и социјална питања, Управа за безбедност и здравље на раду, одржан је завршни састанак Комисије поводом доделе националних признања из области безбедности и здравља на раду „28. април”.

На састанку, коме је у својству члана Комисије присуствовао и продекан за науку и међународну сарадњу Факултета заштите на раду у Нишу, обављене су завршне консултације око избора компанија, удружења и појединаца за доделу ових престижних признања.

Свечана додела признања ће се одржати у петак, 27. априла 2018. године. Палати „Србија” у Београду.


18.04.2018.

Студенти мастер академских студија смера Инжењерство заштите на раду у предузећу Путинжењеринг ДОО извршили су проверу система менаџмента безбедности и здравља на раду, сходно новој серији стандарда ISO 45001. Након упознавања са технолошким процесом организована је трибина коју је водила Ана Вековић Лице за безбедност и здравље на раду у Путинжењерингу, иначе мастер инжењер Факултета заштите на раду.


11.04.2018.

На основу потписаног Протокола о сарадњи Факултета заштите на раду у Нишу и Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, од 10. 4. 2018. године у Инспекторату рада на тромесечну стручну праксу ангажовани су следећи студенти Факултета: Снежана Станојевић, Кристина Николић, Златко Величков, Жарко Митровић  и Милош Јовановић.

 


11.04.2018.

Агенција „South protection“ из Ниша на препоруку руководства Факултета ангажовала је студента мастер академских студија Сању Томић на стручну праксу, сходно Уговору о стручном оспособљавању незапосленог лица које се први пут оспособљава за занимање за које је стекло одређену врсту и ниво образовања - Локални економски план запошљавања општине Књажевац.


05.04.2018.

SHO 2018 - Наставници Факултета заштите на раду у Нишу, проф. др Срђан Глишовић, проф. др Татјана Голубовић и проф. др Евица Стојиљковић, од 26.3.2018. до 27.3.2018. године, учествовали су на International Symposium on Occupational Safety and Hygiene-SHO 2018, који је одржан на Universidade do Minho, Guimaraes, Portugal.

Након симпозијума боравили су на University of Porto, Portugal, Faculty of Engineering, Department of Occupational Safety, у циљу остваривања научно-стручне сарадње између два Факултета и реализације даљих истраживања на изради докторске дисертације студента Факултета Марка Цветковића, мастер инжењера заштите на раду, чији је ментор проф. др Joan Manuel Abreu dos Santos Baptista, са University of Porto, Faculty of Engineering, a коментор проф. др Евица Стојиљковић са Факултета заштите на раду Универзитета у Нишу.


02.04.2018.

У петак, 30.3.2018. године у просторијама Градске управе Града Ниша, у организацији Министарства за заштиту животне средине Републике Србије, одржана је јавна расправа о Нацрту закона о климатским променама. Образложење о значају доношења овог закона изнео је министар заштите животне средине Горан Триван, наглашавајући да је ово први закон о климатским променама у Републици Србији. Учешће у јавној расправи узели су и наставници Факултета заштите на раду, проф. др Слободан Милутиновић, проф. др Весна Николић, проф. др Амелија Ђорђевић и доц. др Александра Илић Петковић, а присуствовао је и велики број студената.


28.03.2018.

У оквиру популаризације тема везаних за прикључење европској унији, 27.03.2018. године, на Факултету заштите на раду у Нишу, презентована је тема из поглавља 27 приступних преговора о прикључењу ЕУ, а односи се на заштиту животне средине.

Тему под називом Климатске промене и Европске интеграције - Колика је цена загађења, презентовала је Драгана Вукадиновић из удружења грађана Плант.


21.03.2018.

21.03.2018. године на Електронском факултету Универзитета у Нишу, Владимир Станковић, дипл. инж. ел.  одбранио је докторску дисертацију под називом "АНАЛИЗА ПРОДРЛОГ ЕЛЕКТРОМАГНЕТНОГ ПОЉА МОБИЛНОГ ТЕЛЕФОНА КОРИШЋЕЊЕМ НУМЕРИЧКОГ МОДЕЛА ДЕЧИЈЕ ГЛАВЕ ЗА РАЗЛИЧИТЕ МИКРОТАЛАСНЕ ПОДОПСЕГЕ ". Комисију за одбрану докторске дисертације сачињавали су:

- Др Вера Марковић, ред. проф., Електронски факултет у Нишу, ментор - председник

- Др Небојша Дончев, ред. проф., Електронски факултет у Нишу

- Др Ненад Цветковић, доцент, Електронски факултет у Нишу

- Др Дејан Крстић, ванр. проф., Факултет заштите на раду у Нишу

- Др Јовица Јовановић, ред. проф.  Медицински факултет у Нишу.


20.03.2018.

ФАКУЛТЕТ ЗАШТИТЕ НА РАДУ НА САЈМОВИМА ОБРАЗОВАЊА. У циљу помоћи ученицима завршних разреда средњих школа за упис жељеног факултета, под покровитељством Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, 09.03.2018. године, Школска управа у Крушевцу организовала је Сајам високих школа и факултета, на коме је присуствовало 24 високо образовних институција из Србије и Универзитет у Новој Горици из Словеније. Такође, у оквиру шестог Регионалног сајама образовања, у организацији Регионалног тима подршке за науку, образовање и уметност (НОУ тим), који је одржан 15.03.2018. године у Ћуприји, учествовало је 39 институција из Србије, а на манифестацији „Индекс 2018“у Чачку, 16.03.2018. године, учествовало је 27 високо образовних институција из Србије.

Представници Факултета заштите на раду у Нишу, продекан за наставу др Евица Стојиљковић, ванр. проф., продекан за квалитет и издавачку делатност др Иван Крстић, ванр. проф., др Дејан Васовић, доцент, Аца Божилов, асистент, Милан Вељковић, асистент, као и студенти треће године Факултета Дина Станковић и Анђелија Орлић изложили су свој штанд, презентовали наставне планове и програме Факултета, говорили о начину уписа на Факултет, као и о мобилности студената. Др Иван Крстић, за локалне медије у Ћуприји говорио је о могућностима запошљавања студената након завршетка студија

 


20.03.2018.

У кабинету председника Скупштине града Ниша, мр Радета Рајковића, одржан је 19. 03. 2018. године радни састанак којем су присуствовали др Ратко Ристић, ред. проф., декан Шумарског факултета у Нишу, Драган Завишић, дипл, инж. зжс., извршни директор ХИП “петрохемија”, Зоран Бабић, посебни саветник у Министарству привреде, Саша Радуловић, посебни саветник у Министарству за заштиту животне средине, Слободан Марковић, директор “Ерозије” у Нишу, др Момир Прашчевић, ред. проф., декан Факултета заштите на раду у Нишу, др Милан Протић, доцент Факултета заштите на раду у Нишу и Ружица Ђорђевић, дипл. правник.

На двочасовном састанку су разматране могућности сарадње и заједничког деловања у ванредним ситуацијама изазваним природним катастрофама и климатским променама у циљу што ефикасније заштите људи и имовине. На састанку је константовано да се држава мора улагати више средстава у системе за одбрану од природних катастрофа, као и за њихово усавршавање.

На састанку је договорено потписивање протокола о сарадњу Шумарског факултета у Београду и Факултета заштите на раду у Нишу у области образовања, научноистраживачког рада и трансфера знања и технологија ка привреди. Истакнут је и заједнички интерес ХИП “Петрохемија” и Факултета заштите на раду на развијању међусобне сарадње у делу обука радника ХИП “Петрохемија” и пружању услуга у области заштите на раду, заштите животне средине, заштите од пожара и управљања ванредним ситуацијама.


19.03.2018.

На основу потписаног ПРОТОКОЛА О САРАДЊИ, Факултет заштите на раду у Нишу, Универзитета у Нишу, у сарадњи са министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања расписује  КОНКУРС ЗА ВОЛОНТИРАЊЕ СТУДЕНАТА. Право учешћа на конкурсу према датом приоритету имају следеће категорије студената:

1. Студенти докторских академских студија студијског програма Инжењерство заштите на раду,

2. Студенти мастер академских студија студијског програма Инжењерство заштите на раду,

3. Студенти четврте године студијског програма Заштита на раду.

 

КОНКУРС ЗА ВОЛОНТИРАЊЕ

 

ПРОГРАМ ВОЛОНТИРАЊА


19.03.2018.

У оквиру међународне сарадње и размене студената са Универзитетом у Белгороду, Факултет заштите на раду у Нишу био је домаћин студентима са Белгородског Универзитета, Ивану В. Евдокимову, Максиму А. Медведеву  и Ани С. Щеголъковој. Факултет је тим поводом организовао обилазак лабораторија као и програм обуке и израду практичног рада који ће се реализовати до краја марта месеца.