Drop Down Menu

3. jun 2015.

KONKURS PUTUJEMO U EVROPU 2015.

Evropski pokret u Srbiji u saradnji sa Fondacijom Robert Boš i Balkanskim fondom za demokratiju, jedanaesti put zaredom organizuje projekat Putujemo u Evropu.

Projekat u Srbiji traje već deset godina i do sada je 1360 studenata iz Srbije putovalo u Evropu kako bi iz prve ruke upoznalo evropske narode, kulture i vrednosti. Motivisan je željom da najvredniji potencijal naše zemlje, kakav su mladi i obrazovani ljudi, makar na 22 dana postanu ambasadori Srbije u zemljama Evropske unije, predstavljajući svoju zemlju kao kandidata dostojnog članstva u EU.

Pedeset studenata koji će ove godine imati mogućnost da putuju Evropom biće odabrano na konkursu. Pravo učešća na konkursu imaju državljani Srbije starosti do 26 godina koji su studenti završnih godina (osnovnih i master studija i apsolventi) sa državnih i privatnih univerziteta u Srbiji. Kriterijumi koji će se gledati su uspeh na fakultetu, dužina studiranja, poznavanje stranog jezika, materijalno stanje i ranija putovanja po zemljama EU.

Konkurs će biti otvoren od 5. do 19. juna 2015. godine. Sve informacije i potrebni formulari za konkurisanje, mogu se naći na stranici projekta www.putujemouevropu.org.

Pobednici na konkursu za putovanje Evropom prema sopstvenom izboru tokom leta dobijaju:

- Inter-Rail voznu kartu (22 dana u kontinuitetu),

- otvoren omladinski račun i debitnu platnu karticu sa džeparcem,

- Uniqa međunarodno putno osiguranje,

- EYCA i ISIC studentske kartice.

Odabrani studenti na putovanje zajedno polaze 27. jula i prva stanica im je Berlin, gde Fondacija Robert Boš i Balkanski fodn za demokratiju organizuju dvodnevni program upoznavanja grada i druženja sa ostalim učesnicima iz regiona (iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Albanije i sa Kosova). Nakon toga, putnici sami biraju svoje dalje destinacije.

Donatori projekta su Fondacija Robert Boš, Balkanski fond za demokratiju, Raiffeisen Bank, Uniqa osiguranje i Evropski omladinski centar EYCA.

Medijski pokrovitelji projekta su Najstudent.com, MTV Srbija, Mondo.rs, 24 sata.

Prijatelji projekta su Erste banka, EU info centar.

Informacije: Maša Živojinović, info@putujemouevropu.org, 011/3640-174, 063/8369-279

 

BROŠURA PDF


 

25.05.2015. Отворени дан

Дана 25. 05. 2015. године Факултет заштите на раду у Нишу је отворио своја врата будућим студентима Факултета. Будуће студенте дочекала је деканица факултета др Љиљана Живковић, ред. проф., продекан за наставу др Емина Михајловић, студент продекан Иван Ђуровић и представници студентског парламента који су их поздравили ,упознали са начином уписа на факултет, организацијом припремне наставе за пријемни испит, функционисањем студентског парламента, распоредом учионица, библиотеком и лабораторијама факултета. Ове године факултет је посетио већи број матураната него претходних година.


15.05.2015. Посета Holcim

Факултет заштите на раду је у сарадњи са компанијом Holcim Србија, организовао посету фабрици цемента у Поповцу код Параћина за студенте основних и мастер академских студија. Студенте су дочекали представници компаније Катарина Павловић, Маринела Радовановић, Бранислав Костић, Христина Митић, Александар Милошевић, Срђан Исаиловић и Љубиша Мијалковић. Они су представили компанију, организацију службе за безбедност и здравља на раду, организацију службе заштите животне средине и са студентима обишли фабрику. На крају посете студенте су  окрепили у сали за послужење гостију где су се са њима задржали у пријатном разговору.


28.04.2015.

Дана 24.04.2015. године на Факултету заштите на раду у Нишу одржан је још један у низу састанака руководства нашег факултета са представницима факултета Пожарна безопасност и защита на населението из Софије који се налази у саставу Академије Министарства унутрашњих послова Бугарске. Састанку је присуствовало 16 наставника факултета из Софије које је предводио декан доц. др Иван Тодоров. Са стране Факултета заштите на раду, састанку су присуствовали проф. др Ненад Живковић, продекан за науку, проф. др Момир Прашчевић, продекан за финансије, проф. др Јасмина Радосављевић, продекан за инвестиције, проф. др Милан Благојевић, и проф. др Душица Пешић, као и асистент Аца Божилов.

Основу за разговоре о наставку сарадње која траје већ неколико година, представља Уговор који је потписан између Универзитета у Нишу и Академије при Министарству унутрашњих послова из Софије. Разговор се односио на активности на којима ће радити оба факултета у будућем периоду. Договорена је припрема заједничког ИПА пројекта по конкурсу ЕУ којиће бити расписан у јуну, као и суорганизаторство факултета Пожарна безопасност и защита на населението  при организовању симпозијума који Факултет планира у септембру. Планирана је размене наставника, сарадника и студената, као и остале активностима које се односе на заједнички научно-истраживачки рад и образовну делатност.


27.04.2015.

ДОДЕЛА НАЦИОНАЛНИХ ПРИЗНАЊА У ОБЛАСТИ БЕЗБЕДНОСТИ И ЗДРАВЉА НА РАДУ ЗА 2014. ГОДИНУ

Национална признања за допринос, резултате и заслуге постигнуте у области безбедности и здравља на раду додељена су додељена 24.априла 2015.године на свечаности у Дому Војске Србије у Београду, правним лицима и предузетницима синдикалним организацијама и појединцима, и то:

- Повеља "28. април";
- Плакета "28. април";
- Похвалница "28. април".

Национална признања из области безбедности и здравља на раду се додељују једном годишње, поводом обележавања Светског дана безбедности и здравља на раду и Дана безбедности и здравља на раду у Републици Србији – 28. април.

ПЛАКЕТА "28. април" као специјални вид признања, додељена је Факултету заштите на раду у Нишу, образовној институцији на пољу образовања у области безбедности и здравља на раду за изузетан допринос развоју безбедности и здравља на раду. 

Предлог за доделу признања Плакета "28. април" потекао је од студентског парламента Факултета заштите на раду у Нишу.

Комисија формирана од стране Министарства за рад,запошљавање, борачка и социјална питања ,Управа за безбедност и здравље на раду усвојила је предлог и оценила да Факултет успешно обзразује инжењере у поменутој области већ 47 година.
Ове године је био велики број предлога али је Факултет заслужено једногласном одлуком добио признање- Плакета "28. април".

У присуству Александра Вулина, министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања ,Љубисава Орбовића, председника Савеза самосталних синдиката Србије, Бранислава Чанка, председника независних синдиката ,Небојше Атанацковића, председника Уније послодаваца Србије и aмбасадора Мајкл Девенпорта, шефа Делегације ЕУ у Републици Србији додељена су добитницима ова поменута признања.

Плакету је у име Факултета заштите на раду примила декан Факултета заштите на раду у Нишу проф.др Љиљана Живковић.

 


31.01.2015.

На трећем хуманитарном Светосавском балу одржаном у хотелу“Гранд“ у Нишу под покровитељством Нишког универзитета и ректора проф.др Драгана Антића, са благословом епископа нишког Јована, прикупљена су средства за дечје одељења Клиничког центра.

За помоћ су заслужни, гости бала међу којима је било виђенијих Нишлија, припадника акдемске заједнице, али и привредника и предузетника који раде у Нишу.Позиву се одазвао и део  професора Факултета заштите на раду у Нишу.


20.01.2015.

ERASMUS MUNDUS GREEN-TECH

Отвoрен је нови конкурс за Erasmus Mundus GREEN-TECH програм мобилности у коме је један од главних фокуса заштита животне средине. Овим програмом је омогућена размена студената на свим нивоима студија ( основне, мастер, докторске и пост докторске), као и размена наставног и административног особља.

Конкурс траје до 20. Фебруара 2015. године. (PDF)

Све детаље у вези са актуелним програмима мобилности на којима учествује Универзитету у Нишу

  • SIGMA Agile

  • EUROWEB+

  • GREEN-TECH

  • ERAWEB

погледајте презентацију (Power Point).


26.12.2014.

Секција Спортских новинара Ниша по 36. пут прогласила је најуспешније спортисте града на традиционалном спортском балу.

За најбољег спортисту у 2014. години проглашена је Катарина Бисерчић. Катарина Бисерчић (Стрељачки клуб Ниш 1881) члан је репрезентације Србије која је освојила треће место у дисциплини ваздушна пушка на Светском првенству у Шпанији (појединачно 62. место у конкуренцији 130 такмичарки). Освајала је прва места у екипној конкуренцији на Првенству Србије у дисциплинама тростав и лежећи МК пушком.

На Светском купу у Америци заузела је 18. место. Катарина Бисерчић је студент III године Факултета заштите на раду у Нишу, број индекса 1107, основних академских студија, студијског програма Заштита радне и животне средине.


25.12.2014.

У уторак, 9. децембра 2014. године у 12 часова на Факултету заштите на раду у Нишу, организовано је свечано отварање лабораторије за превенцију удесних догађаја која је донација Српско-руског хуманитарног центра. Отварању лабораторије су присуствовали: ректор Универзитета у Нишу проф. Др Драган Антић, директор Српско-руског хуманитарног центра Виктор Сафјанов, начелник Нишавског округа Александар Цветковић, руководилац Сектора за ванредне ситуације у Нишу Жарко Дамњановић, градски већник задужен за ванредне ситуације жарко Ранковић, декан Факултета заштите на раду у Нишу проф. Др Љиљана Живковић, радници и студенти Факултета.

Отварање су пропратили сви локални медији.


25.12.2014.

У четвртак, 27. новембра 2014. године у 11 часова на Факултету заштите на раду у Нишу, организован је свечани пријем поводом доделе награда најбољим студентима Факултета. Као сваке претходне и ове године, пружена је финансијска подршка најбољим студенатима под покровитељством Фондације „Мијаиловић“, на челу са госпођом др Верицом Мијаиловић, супруге некадашњег декана Факултета др Мирослава Мијаиловића, ред. проф.

Професор др Мирослав Мијаиловић је на Факултету радио од оснивања, био је декан Факултета од школске 1978/79. године до школске 1999/2000. године. У том временском периоду професор је дао изузетан допринос раду Факултета, као и развоју науке и образовања. Професор је ценио рад студената, који су активно учествовали у наставним и ваннставним активностима, из тих разлога награда се додељује најбољим студентима.

Ове године из Фондације „Мијаиловић“ награђени су студенти:

-    Домановић Неда, студент IV године Основних академских студија Факултета заштите на раду у Нишу, студијског програма Заштита животне средине, бр. индекс 11119, са просечном оценом 9,41 и

-     Станковић Сандра, студент Мастер академских студија Факултета заштите на раду у Нишу, студијског програма Управљање комуналним системима,  бр. индекса 13056, са просечном оценом 9,60.

Пријем је протекао у пријатној атмосфери у деканату Факултета.


24.12.2014.

Рад под називом Derivative Free Training of Recurrent Neural Networks: a Comparison of Algorithms and Architectures, чији су аутори проф. др Бранимир Тодоровић, проф др Миомир Станковић и проф др Клаудио Морага, проглашен је званично за најбољи рад на једној од најпознатијих конференција о неуронским мрежама NCTA 2014, 6-th International Conference on Neural Computation Theory and Applications, која је одржана од 22-24 октобра 2014. године у Риму (Италија).


12.12. 2014.

PROMOCIJA ERASMUS MUNDUS STIPENDIJA

 

 

 ƩIGMA Agile

EUROWEB+

GREENTECH

 

Prof. dr Vera Marković, kontakt osoba za EUROWEB+, Prof. dr Zoran Nikolić, kontakt osoba za SIGMA Agile i Jelena Čivljak, kancelarija za medjunarodnu saradnju Univerziteta u Nišu, održaće prezentaciju ERASMUS MUNDUS programa mobilnosti na

 

FAKULTETU ZAŠTITE NA RADU U NIŠU,

učionica br. 203

15. DECEMBAR, 2014. u 13:30h

 

 

 


31.10. 2014.

Делегација Европске уније у Републици Србији, Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије и пројекат „Унапређење инфраструктуре високошколских установа у Србији“-ЕУ ХЕТИП, организовали су Конференцију поводом представљања резултата Пројекта у сали ректората Универзитета у Београду.

Уводна излагања имали су:

  • његова екселенција , амбасадор Мајкл Девенпорт, шеф делегације ЕУ у Србији,

  • др Срђан Вербић, министар просвете, науке и технолошког развоја Србије,

  • проф.др Владимир Бумбаширевић, ректор Универзитета у Београду.

Овом приликом представљени кроз усмено излагање и филм, резултати Пројекта.

Део поменутог пројекта, су и адаптиран лабораторијски простор Факултета заштите на раду у Нишу и опрема у износу од око 400.000 евра.У оквиру Филма приказане су адаптиране лабораторије Факултета.

Конференцији су присуствовали ректори, декани и остали представници академске заједнице као и извођачи радова и испоручиоци опреме.

Са Факултета заштите на раду Конференцији су присуствовали декан Факултета проф.др Љиљана Живковић и координатор Пројекта Факултета проф.др Јасмина Радосављевић.


29.10.2014.

Aндрија Станковић је студент друге године Факултета заштите  на раду у Нишу. Рођен је 1994. године у Нишу. Завршио је гимназију Стеван Сремац. Бави се каратеом 13 година. Такмичи се од 2004 године. Четири пута осваја Првенство Србије (од  2011. до 2014.)Постаје Првак Европе у Мадјарској 2013 године. Тачније од  10-12.10.2014. године одржано је државно Светско првенство у каратеу у Пољској. (Даброва Горница) где осваја 3 медаље: две бронзане у Ката тиму  за млађе сениоре  и сениоре до 21. године и Златну  медаљу и постао Првак  света. До сада је  освојио 140 медаља: 5 Европских од којих  је најсјајнија из Егера и 8 Светских медаља од којих је најсјајнија сада из Пољске.

Фотографија са такмичења у Пољској


23.10.2014.

На позив Рударско - геолошког универзитета „Св Иван Рилски”из Софије, а поводом 60 година рада ове институције, 23.10.2014. говине боравили су  , у једнодневној  радној посети  овом  Универзитету :декан Факултета заштиуте на раду у Нишу проф. др Љиљана Живковић, продекан за науку проф. др Ненад Живковић и продекан за финансије проф. др Момир Прашчевић. У радном делу састанка договорена је даља сарадња  и заједнички рад на дефинисању и припреми апликација за наредни циклус  ИПА пројеката прекограничне сарадње  који се очекује у наредној години.

У оквиру јубилеја 60 година Универзитета „Св Иван Рилски”, одржана је и Интернационална научна конференција- 2014, на којој су наши наставници и сарадници учествовали са радовима:”Управљање ризиком од догађаја са катастрофалним последицама на флотацијским јаловиштима у „РТБ Бор” Србија”, аутора Ненад Живковић, Емина Михајловић, Љиљана Живковићм и Аца Божилов;. и „Оцена ризика у рударској индусреији насталог од вибрација рука-раме” аутори Момир Прашчевић, Дарко Михајлов.


17.10.2014.

На свечаности, одржаној приликом отварања Српско-Руског хуманитарног центра , представници Центра, декану Факултета Заштите на раду у Нишу, проф.др Љиљани Живковић, симболичним уручењем кључа, предали су опремљене лабораторије за област ванредних ситуација, донацију  Центра Руске Федерације.

Свечаности су присуствовали представници Министарства унутрашњих послова , Сектора за ванредне ситуације, прсдставници Центра  и Санкт Петерсбуршког Универзитета и бројни новинари.Кључ  је у име Центра уручио начелник Сектора за ванредне ситуације, Предраг Марић.

 

Фотографије лабораторија

 


16.10.2014.

На Факултету заштите на раду отворене  су две лабораторије .Једна за практичну наставу на студијском програм Управљање ванредним ситуацијама, а друга за Инжењерство заштите од пожара. Опрему је донирао Српско-руски хуманитарни центар у Нишу, а према речима декана, проф. др Љиљане Живковић, ове лабораторије ће знатно подићи квалитет практичне наставе .. Тим поводом је организована и видео-конференција са представницима Руске федерације и Српско-руског центра чији су представници запосленима на факултету пожелели срећан рад.

 


14.10.2014.

Посета професора Факултета заштите на раду у Нишу 

“Белгородском државном технолошком универзитету Б.Г. Шухова“

На позив ректора и проректора за међународну сарадњу  “Белгородског државног технолошког универзитета Б.Г. Шухова“ из Русије ,09 и 10 октобра 2014 године, су декан Факултета заштите на раду у Нишу ,проф. др Љиљана Живковић и проф. др Бранислав Анђелковић , председник Савета Факултета заштите на раду,  учествовали у раду Конференције поводом прославе јубиларног дана 60. годишњице рада овог универзитета.  Том приликом постигнути су договори  о сарадњи Факултета и “Белгородског државног технолошког универзитета Б.Г. Шухова“.

У оквиру уговора о сарадњи ових институција , обезбеђене су три стипендије  за боравак наших студената у летњем семестру 2014/2015. године, што представаља прву од активности предвиђених Уговором о сарадњи. Све остале активности , као и потребни  детаљи, су  предвиђени Анексом Уговора који је део Уговора Универзитета у Нишу са  Белгородским универзитетом.

У Анексу уговора садржани су и остали могући  облици сарадње: размена гостујућих професора, објављивање зуаједничких резултата истраживања у часописима, учешћа на конференцијама  као и учешћа у заједничким  научно истраживачким пројектима.


Са пријема код ректора Универзитета

 


13.10.2014.

У суботу  4.октобра 2014.године гост Факултета заштите на раду била је проректор Универзитета у Санкт Петербургу.У оквиру сарадње  са нашим Универзитетом, госпођа проректор за међународну сарадњу , изнела је предлог за сарадњу са Факултетом заштите на раду, који се односи између осталог на формирање и извођење  заједничког студијског програма под називом  Цивилна заштита и управљање ванредним ситуацијама .Изнети су конкретни предлози за поменути студијски програм.Састанку је поред  декана и продекана Факултета присуствовао и начелник Нишког региона др Александар Цветковић који је један од иницијатора формирања студијског програма заједно са Српско –Руским хуманитарним центром за ванредне ситуације као и представници поменутог центра.

 

 


06.10.2014.

КОНКУРС ЗА УПИС СТУДЕНАТА НА
ДОКТОРСКЕ СТУДИЈЕ

 

ФАКУЛТЕТ ЗАШТИТЕ НА РАДУ У НИШУ, У ШКОЛСКОЈ 2014/2015. ГОДИНИ УПИСУЈЕ 10 САМОФИНАНСИРАЈУЋИХ СТУДЕНАТА У ПРВУ ГОДИНУ АКРЕДИТОВАНИХ ДОКТОРСКИХ СТУДИЈА, У ПОЉУ ТЕХНИЧКО-ТЕХНОЛОШКИХ НАУКА, НА СТУДИЈСКЕ ПРОГРАМЕ

 

ИНЖЕЊЕРСТВО ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ - 5 СТУДЕНАТА

ИНЖЕЊЕРСТВО ЗАШТИТЕ НА РАДУ - 5 СТУДЕНАТА

 

ПРАВИЛНИК О ДОКТОРСКИМ АКАДЕМСКИМ СТУДИЈАМА
НА ФАКУЛТЕТУ ЗАШТИТЕ НА РАДУ У НИШУ

 

ПРАВИЛНИК О ДОПУНИ ПРАВИЛНИКА
О
ДОКТОРСКИМ АКАДЕМСКИМ СТУДИЈАМА НА ФАКУЛТЕТУ ЗАШТИТЕ НА РАДУ У НИШУ


02.10.2014.

КОНКУРС ЗА УПИС СТУДЕНАТА НА
МАСТЕР АКАДЕМСКЕ СТУДИЈЕ

 

ФАКУЛТЕТ ЗАШТИТЕ НА РАДУ У НИШУ УПИСУЈЕ

У ПРВУ ГОДИНУ МАСТЕР АКАДЕМСКИХ СТУДИЈА ШКОЛСКЕ 2014/2015. ГОДИНЕ 65 СТУДЕНАТА КОЈИ СЕ ФИНАНСИРАЈУ ИЗ БУЏЕТА И 95 САМОФИНАНСИРАЈУЋИХ СТУДЕНАТА


 KONKURS ZA PROGRAM STIPENDIJA
NEMAČKE PRIVREDE DR ZORAN ĐINĐIĆ 2015

XII GENERACIJA

 

 

Beograd, 1. oktobar 2014. godine

 

Fondacija dr Zoran Đinđid, u saradnji sa Odborom nemačke privrede za istočnu Evropu i nemačkim Ministarstvom za ekonomsku saradnju i razvoj dvanaestu godinu za redom raspisuje konkurs za Program stipendija nemačke privrede dr Zoran Đinđić. Konkurs je namenjen studentima osnovnih i master studija i diplomce koji su diplomu stekli posle 1. januara 2014. godine.

U okviru programa trideset izabranih stipendista iz Srbije boravide od juna sledede godine nekoliko meseci na praksi u najpoznatijim nemačkim preduzedima, kao što su Bosch, Volkswagen i Commerzbank. Boravak u Nemačkoj omogudava im da se upoznaju sa organizacijom, poslovnim procesima i funkcionisanjem velikih i uspešnih nemačkih kompanija, kako bi kasnije to znanje i iskustvo preneli kroz svoje budude radno angažovanje i u Srbiju.

Program je nastao nakon atentata na Premijera Zorana Đinđida u prolede 2003. godine. Cilj programa je ispunjenje vizije Premijera i približavanje Srbije i njenih građana Evropskoj Uniji kao i stvaranje jakih veza između nemačke privrede i bududih lidera u Srbiji.

Online prijava traje od 1. oktobra do 31. oktobra 2014. godine. Detaljnije informacije o programu i prijavi mogu se nadi na web adresi: http://www.stipendienprogramm.de

 


 

02.10.2014.


01.10.2014.

честитка ректора нишког универзитета
СТудентима прве године основних академских, основних струковних,
мастер академских и докторских академских студија поводом почетка
школске 2014/2015. године

 

честитка ректора нишког универзитета
СТудентима, НАСТАВНИЦИМА, САРАДНИЦИМА И ЗАПОСЛЕНИМА поводом почетка
школске 2014/2015. године


24.09.2014.

 


23.09.2014.

NA FAKULTETU ZAŠTITE NA RADU U NIŠU ODRŽAN WORKSHOP

 

Fakultet zaštite na radu u Nišu u istraživačkom periodu 2011 - 2014. godine, realizuje projekat pod nazivom “Unapređenje sistema monitoringa i procene dugotrajne izloženosti stanovništva zagađujućim supstancama u životnoj sredini primenom neuronskih mreža“.

U cilju  desiminacije  rezultata istraživanja na projektu, Fakultet  je pod potkroviteljstvom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije organizovao  17 i 18. septembra 2014. godine, Workshop na temu Unapređenje  sistema monitoringa i procene dugotrajne izloženosti stanovništva zagađujućim supstancama u životnoj sredini.

Workshop je otvorio dekan fakulteta Prof. dr Ljiljana Živković, a zatim je rukovodilac projekta Prof. dr Nenad Živković istakao da su najznačajnija ostvaranja na projektu:  2 tehnička rešenja, jedna međunarodna monografija M12,  6  radova M21, 4 rada M22, i 29 radova M23 kategorije, što se smatra dobrim rezultatom.