Drop Down Menu

07.02.2024.

На Институту за механику Бугарске академије наука у Софији је 7. фебруара 2024. у оквиру реализације NATO пројекта SPS G6006: Акустички мултифункционални композити за смањење ризика по животну средину и опасности по здравље одржана радионица под називом: Акустички параметри порозних материјала. На радионици су, као представници пројектог тима Факултета заштите на раду у Нишу, учествовали проф. др Момир Прашчевић, проф. др Миомир Раос, проф. др Дарко Михајлов и Петар Јовановић. Посебан значај радионице представља упознавање и обука за руковање са акустичком камером.


26.01.2024.

ДАН ОТВОРЕНИХ ВРАТА

Факултет заштите на раду у Нишу је 26. 1. 2024. године организовао Дан отворених врата за све будуће студенте. Заинтересовани средњошколци добили су потребне информације о упису на Факултет, припремној настави као и о полагању пријемног испита. Након одржане презентације матуранти су обишли лабораторије: за буку и вибрације, за управљање квалитетом ваздуха, за заштиту од пожара и за превенцију удесних догађаја.

Истог дана, представници Факултета су у оквиру Регионалног виртуелног сајма образовања, на wеб платформи „На који ћеш факс“ представили студијске програме и активности Факултета. О студијским програмима који се реализују на Факултету и сарадњи са привредом говорили су продекан за наставу, др Евица Јовановић и продекан за науку и сарадњу са привредом, др Миомир Раос. Детаљне информације о упису и студентским активностима презентовале су Анђела Јевтић, истраживач-сарадник и Миња Денковић, студент продекан Факултета заштите на раду у Нишу. Сви (из Србије и региона) који су догађај пратили онлајн, имали су прилику да након завршене презентације поставе питања.


25.01.2024.

ИНИЦИЈАТИВА ЗА ФОРМИРАЊЕ ИНСТИТУТА ЗА ОБНОВЉИВЕ ИЗВОРЕ ЕНЕРГИЈЕ

Иако идеја о формирању института за обновљиве изворе енергије постоји већ неко време, конкретни кораци су учињени на  састанку одржаном на Машинском факултету у Нишу, 25. јануара 2024. године на коме је и формално покренута иницијатива за формирање Института за обновљиве изворе енергије.

Састанку су присуствовали представници Машинског, Грађевинско-архитектонског, Технолошког, Природноматематичког факултета, Факултета заштите на раду и Иновационог центра Универзитета у Нишу. Посебни формат састанку дао је проф. Мирослав Трајановић, државни секретар у Министарству науке, технолошког развоја и иновација који је пружио пуну подршку иницијативи за оснивање института и понудио сву помоћ око реализације постављених циљева.

Оснивањем института за ОИЕ у оквиру Универзитета у Нишу, утемељио би се институционални оквир за све истраживаче који би могли да допринесу решавању изазова примене обновљивих извора енергије и достизања климатске неутралности и декарбонизације до 2050. године. Свакако да би срoдне и повезане области истраживања имале своје место у оквиру рада овог института, при чему би област заштите животне средине која се изучава на нашем Факултету била високо на агенди истраживања и интересовања.

Оснивање института за ОИЕ, унапредило би капацитете и створило нове могућности за интердисциплинарна истраживања из области ОИЕ, декарбонизације и климатских промена, кроз ефикасније прибављање средстава за научно-истраживачке и иновационе пројекте и окупљање расположивих истраживачких потенцијала.

Оснивање института за ОИЕ у Нишу, представљало би први институт у области техничко-технолошких наука у Јужној Србији, а свака иницијатива која доприноси реализацији ове иницијативе је добродошла.


28.12.2023.

КОНКУРС ЗА УПИС ПОЛАЗНИКА НА ЖАН МОНЕ МОДУЛ "БЕЗБЕДНОСТ НА РАДУ И У ТЕХНОЛОШКИМ ПРОЦЕСИМА У ЕВРОПИ СЛЕДЕЋЕ ГЕНЕРАЦИЈЕ - SAFETY4EU"

Универзитет у Нишу објављује конкурс за упис прве генерације полазника на модул “Безбедност на раду и у технолошким процесима у Европи следеће генерације - Safety4EU” у школској 2023/2024. години у оквиру пројекта Жан Моне као део ЕРАЗМУС+ програма.

Рок за подношење пријава је петак, 02.02.2024. године.

Текст конкурса погледајте овде.

Формулар за пријаву преузмите овде.


7-8.12.2023.

Међународна конференција ''ЧОВЕК И РАДНА СРЕДИНА''

На Факултету заштите на раду у Нишу је,  периоду од 7. до 8. децембра 2023.године, одржана јубиларна 20. Међународна конференција ''Човек и радна средина'' на тему SAFETY ENGINEERING & MANAGEMENT - SCIENCE, INDUSTRY AND EDUCATION (SEM-SIE 2023). Организатор Конференције је био Факултет заштите на раду у Нишу, суорганизатори Технички факултет Југозападног универзитета ''Неофит Рилски'' из Благоевграда у Бугарској и Факултет за природне и техничке науке  Универзитета ''Гоце Делчев''  из Штипа у Македонији, а покровитељ Министарство науке, технолошког развоја и иновација Републике Србије. На свечаном отварању Конференције, у име организатора учеснике су поздравили проф. др Срђан Глишовић,  декан Факултета заштите на раду, проф. др Весна Николић председник Програмског одбора Конференције, проф. др Евица Јовановић, председник Организационог одбора,  представници партнерских институција из Бугарске и Македоније и проф. др Јован Степановић, проректор као представник Универзитета у Нишу. Испред Министарства за науку, технолошки развој и иновације учеснике је поздравила министарка др Јелена Беговић, док се  испред Министарства за рад, запошљавање  борачка и социјална питања  обратила Маја Илић, начелник Одељења за студијско – аналитичке послове и надзор у Инспекторату за рад. Спонзоре овогодишње Конференције представили су госпођа Теодора Мишић из Компаније Еликсир груп (''Elixir Group’’) и госпођа Драгана Џалета испред предузећа ''Асип превент'' (’’ASIP prevent’’ doo).

На свечаном отварању  наступио је Академски женски хор Студентског културног центра из Ниша, под вођством диригентице магистра Иване Мировић.

Уводна предавања су одржали др Роџерт Сори (Универзитет Виго, Шпанија),  др Дејан Мираковски (ректор Универзитета ''Гоце Делчев'' , Северна Македонија) и др Драган Адамовић (Универзитет у Новом Саду). У раду Конференције учествовало је више од 150 аутора, коаутора и других учесника из Шпаније, Кубе, Бугарске, Србије, Словеније, Црне Горе, Хрватске, Северне Македоније, Босне и Херцеговине и других земаља. Велики број наставника и сарадника Факултета заштите на раду активно је учествовао и допринео успешном раду Конференције.


7.12.2023.

МИНИСТАРКА НАУКЕ, ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА И ИНОВАЦИЈА ДР ЈЕЛЕНА БЕГОВИЋ, ОТВОРИЛА ЈЕ 20. МЕЂУНАРОДНУ НАУЧНУ КОНФЕРЕНЦИЈУ „ЧОВЕК И РАДНО ОКРУЖЕЊЕ – SEMSIE“, КОЈА СЕ ОДРЖАВА 7. И 8. ДЕЦЕМБРА НА ФАКУЛТЕТУ ЗАШТИТЕ НА РАДУ, УНИВЕРЗИТЕТА У НИШУ

Конференција окупља велики број стручњака из целог света, а министарка је све присутне поздравила видео поруком.

„Поздрављам вас испред Министарства науке, технолошког развоја и иновација. Мислим да је тема о којој говорите на конференцији од 19. века, посебно у 20. веку постала јако битна док је у 21. веку са развојем нових технологија и концепата постала кључна, уколико говоримо о односу појединца и његовог радног окружења“ – поручила др Беговић. Она је истакла и то да технологије које се развијају невероватном брзином остављају траг и на радно окружење.

„Сама пандемија довела је до развоја нових концепата и односа између послодаваца и запослених. Данас је рад на даљину нова реалност. Имамо дигиталне номаде, као потпуно нови облик пословања и односа између послодаваца и запосленог. На такав начин развијају се нови софтверски алати, попут овог који управо сада користим док вам се обраћам. Радно окружење је кључно, то говорим и из личног искуства. Добра и здрава атмосфера омогућавају да људи дају свој максимум. Мислим да смо сви ми дужни да на свом радном месту допринесемо развоју таквог окружења“.

Министар др Јелена Беговић је свим присутним научницима пожелела срећу у раду, али је подсетила и на важност одрживог развоја Србије.

Присутнима су се обратили и декан Факултета заштите на раду у Нишу, проф.др Срђан Глишовић, проф.др Весна Николић, председник програмског одбора, проф.др Евица Јовановић, председник организационог одбора, али и представници Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, представници Универзитета у Нишу, али и професори из Бугарске и Северне Македоније. На свечаном отварању наступио је и Женски академски хор Студентског културног центра из Ниша.

„Глобални проблеми попут енергије, безбедности хране, демографског раста, климатских промена, природних катастрофа, сиромаштва и слично, само су истакли важност интердисциплинарних, мултидисциплираних и трансдисциплинарних истраживања. Промене у образовном систему требало би посматрати као процес усмерен ка будућности, који треба обухватити све сегменте образовног система, посебно у области професионалног образовања инжењера заштите на раду, заштите животне средине и противпожарне безбедности“ – изјавили су на Факултету заштите на раду у Нишу.

Они истичу и то да ова конференција има за циљ да покрене мултидисциплинарна истраживања различитих питања и проблема безбедности на раду и животне средине.

Међународна научна конференција „Човек и радно окружење – SEMSIE“ има за циљ окупљање научника, истраживача и стручњака ради размене њихових знања и истраживачких резултата у области безбедности на раду, заштите животне средине и одрживог развоја, односно пружање интердисциплинарне платформе за дискусију о иновацијама и трендовима који обухватају теме конференције.

(ВЕСТ ЈЕ ПРЕУЗЕТА СА ПОРТАЛА МИНИСТАРСТВА НАУКЕ, ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА И ИНОВАЦИЈА)


1.12.2023.

САРАДЊА СА ПРИВРЕДОМ – РЕГРУТАЦИЈА СТУДЕНАТА

Представници Компаније ''СРБИЈА ЗИЂИН МАЈНИНГ'' (Serbia  Zijin Mining d.o.o) представили су програм Кампус регрутације под слоганом ''Буди и ти део нашег тима'' који ова Компанија реализује у сарадњи са државним високошколским институцијама Републике Србије.

Више од стотину студената Факултета заштите на раду  у Нишу имало је прилику да се упозна са могућностима запошљавања, стручног оспособљавања и развоја каријере у овој Компанији. С обзиром на велико интересовање студената, представници Службе за људске ресурсе разговарали су са студентима односно  потенцијалним кандидатима који су попунили пријаве с циљем прелиминарне апликације за будуће послове.30.11.2023.

Прва национална конференција Безбедност и здравље на раду

У Београду је, 30. новембра 2023. године, одржана Прва национална конференција Безбедност и здравље на раду у организацији Акта медије Редакције БЗР портала. Стручни скуп је посвећен досадашњим искуствима у примени новог Закона о безбедности и здрављу на раду као и даљим очекивањима у регулаторном и практичном делу. Проф. др Весна Николић, продекан Факултета заштите на раду у Нишу и проф. др. Александра Илић Петковић учеествовале су у раду Скупа са освртом на улогу високошколског образовања и проблеме континуираног усавршавања стручњака за заштиту на раду.


28-30.11.2023.

У периоду од 28. 11. до 30. 11. 2023. године на Београдском сајму су одржани XIX Међународни сајам екологије, заштите животне средине и природних ресурса „ECOFAIR“ и XVIII Међународни сајам енергетике „ЕНЕРГЕТИКА“. Централне теме овогодишње манифестације биле су: „зелена економија“, индустрија рециклаже и управљање отпадом. Привредна комора Србије учествовала је у организацији дела стручног програма у оквиру кога је имала и своје излагање. Последњег дана сајма одржана је и промоција академских програма и пројеката из области заштите животне средине и екологије. Једанаест факултета (Факултет заштите на раду у Нишу, Биолошки факултет, Географски факултет, Хемијски факултет, Пољопривредни факултет, Рударско-геолошки факултет, Шумарски факултет, Технолошко-металуршки факултет са Универзитета у Београду, Природно-математички факултет са Универзитета у Новом Саду, Факултет за примењену екологију „Футура“ Београд и Универзитет „Едуконс“ Сремска Каменица) позвано је да представи своје студијске програме. Представнице нашег Факултета биле су Милена Манчић и др Младена Лукић, која је и представила наше студијске програме. Према речима организатора посећеност сајма била је знатно испод очекиваног, са чим су се сложили и присутни представници свих факултета. Такође, представници факултета су истакли да је број уписаних студената на студијске програме заштите животне средине незадовољавајући, те се тиме намеће потреба за организованијом сарадњом између високошколских институција које образују кадар из ове области, али и из привреде.


24.11.2023.

Факултет заштите на раду у Нишу је у петак, 24. 11. 2023. године учествовао на Сајму образовања под називом „Пронађи свој пут“, који другу годину за редом организује Гимназија „Светозар Марковић“. Факултети Универзитета у Нишу имали су прилику да промовишу своје активности и студијске програме.

Представнице Факултета заштите на раду у Нишу (др Александра Илић Петковић ванр. проф.,  Миљана Ранчић, сарадник за квалитет студија и подршку студентима, Анђела Јевтић, студент докторских студија нашег факултета и Ива Гроздановић, представник студентског парламента), информисале су средњошколце о смеровима и актуелним студијским програмима на нашем факултету.

Одзив ученика је био велики, а са заинтересованим матурантима се причало о  значају изучавања области заштите на раду, заштите животне средине и заштите од пожара. Најчешћа питања будућих бруцоша била су везана за упис, пријемни испит и бесплатну припремну наставу, која ће се организовати на нашем факултету.

Могућност запошљавања је и овог пута на Сајму образовања била незаобилазна тема о којој се са ђацима причало. Наше представнице потрудиле су се да им на најбољи начин приближе чиме се баве будући инжењери Факултета заштите на раду у Нишу.


23.11.2023.

ДОДЕЛА НАГРАДА НАЈБОЉИМ СТУДЕНТИМА ПОД ПОКРОВИТЕЉСТВОМ „ФОНДАЦИЈЕ МИЈАИЛОВИЋ”.

У четвртак, 23. 11. 2023. године на Факултету заштите на раду у Нишу, организован је свечани пријем поводом доделе награда најбољим студентима под покровитељством „Фондације Мијаиловић“, на челу са госпођом др Верицом Мијаиловић, супругом некадашњег декана Факултета проф. др Мирослава Мијаиловића.

Проф. др Мирослав Мијаиловић је на Факултету заштите на раду радио од 1972. године. Био је продекан Факултета од 1976. до 1978. године и декан Факултета од 1978. до 1982. године и од 1988. до 1999. године. Током свог радног века дао је изузетан допринос раду Факултета, као и развоју науке и образовања.

У школској 2023./24. години из „Фондације Мијаиловић“ награђене су:

Ванеса Ђорђевић, студент четврте године основних академских студија, студијског програма Заштита на раду, бр. индекса 20027.

Анђела Кутић, студент четврте године основних академских студија, студијског програма Заштита животне средине, бр. индекса 20108.


17.11.2023.

У петак, 17. 11. 2023. организован је Дан отворених врата у средњој медицинској школи „Др Миленко Хаџић“ у Нишу. Наставници и сарадници бројних факултета и високих школа Универзитета у Нишу  имали су прилику да у непосредном контакту информишу ученике завршних резреда о могућностима наставка  школовања и о смерницама академског образовања.

Представници Факултета заштите на раду, Миљана Ранчић, сарадник за квалитет студија и подршку студентима, Миња Денковић, студент продекан и Јана Јовановић, члан студентског парламента промовисали су студијске програме основних и мастер академских студија. Поред питања која су била везана за упис и пријемни испит, будући бруцоши су се највише интересовали за могућност запошљавања и професионално усмеравање. Са матурантима се такође разговарало и о значају изучавања области заштите на раду, заштите животне средине и заштите од пожара.17.11.2023.

„Треће савјетовање из области заштите на раду (примјери добре праксе)“

Поводом обележавања Европске недеље безбедности и заштите здравља на раду, Удружење инжењера заштите и здравља на раду из Бања Луке организовало је 17. новембра 2023. године у хотелу Courtyard by Marriott у Бања Луци семинар „Треће савјетовање заштите на раду (примјери добре праксе)“. Учесници семинара су могли да се упознају са актуелним темама из области безбедности и здравља на раду кроз низ стручних предавања и путем примера добре праксе.

Представници Факултета заштите на раду у Нишу, др Евица Јовановић, ред. проф., др Владимир Станковић ванр. проф. и истраживач – приправник Анђела Јевтић, мас. инж. су на позив Удружења инжењера заштите и здравља на раду из Бања Луке одржали предавања из области безбедности и здравља на раду и на тај начин допринели успешној реализацији поменутог семинара.7.11.2023.

НАЦИОНАЛНИ ДАН ЗАШТИТЕ ОД ПОЖАРА

У циљу информисања шире јавности о значају постојања организоване заштите од пожара, Факултет заштите на раду у Нишу у сарадњи са компанијом Еликсир Прахово и Ватрогасно-спасилачком бригадом из Ниша, обележио је 7. новембар дан заштите од пожара.

Продеканица за наставу проф. др Евица Јовановић, говорила је о развоју система заштита од пожара у Србији и упознала присутне ученике средњих школа из Ниша, студенте и ширу јавност са дугом традицијом коју Факултет има у образовању инжењера заштите од пожара.

др Ана Луковић, алумниста Факултета, која је основне, магистарске и докторске студије завршила на Факултету заштите на раду у Нишу, данас директор ЕХС сектора у компанији Еликсир Прахово говорила је на тему „Шта раде инжењери заштите у Еликсир Прахово“.

Немања Марковић, мастер инжењер заштите од катастрофалних догађаја и пожара, такође алумниста Факултета, данас руководилац Ватрогасне јединице у компанији Еликсир Прахово одржао је предавање „Тактичка интервенција приликом цурења ТНГ из резервоара за складиштење у комплексу Еликсир Прахово“.

Припадници Ватрогасно-спасилачке бригаде из Ниша извели су показну вежбу на сценарију „Евакуација запослених и студената приликом пожара у Лабораторији и Библиотеци Факултета“. Присутним ученицима средњих школа из Ниша и студентима Факултета демонстрирали су и поступак гашења пожара и одржали обуку о руковању апаратима за гашење пожара.
6.11.2023.

Презентација Белгородског државног технолошког универзитета „В. Г. Шухов“

У уторак, 06.11.2023.године, студенти Белгородског државног технолошког универзитета „В. Г. Шухов“ су одржали презентацију свог универзитета заинтересованим студентима Факултета заштите на раду. Студенти нашег Факултета су имали прилику да погледају кратак филм о Универзитету у Белгороду, да се упознају са студијским програмима, садржајима за студенте на кампусу, начином студирања, као и могућностима одласка на краткорочну размену.

Чланови Студентског парламента Факултета заштите на раду су презентовали рад своје организације, и учествовали у дискусији и размени искустава са гостима из Русије.

Након тога, декан Факултета др Срђан Глишовић је такође угостио студенте из Белгорода и разговарао о могућим начинима реализације размене, имајући у виду сличност образовних профила и студијских програма на свим нивоима студија.
 


1.11.2023.

Посета Лабораторији за заштиту од пожара

Студенти докторских студија са Белгородског државног технолошког универзитета „В. Г. Шухов“ посетили су лабораторије Факултета заштите на раду у Нишу. У Лабораторији за заштиту од пожара спроведена је демонстрација употребе калориметра за одређивање топлотне снаге, на примеру сагоревања узорка иверице. Истовремено са одређивањем параметара упаљивости вршила се и анализа ефлуената пожара.
 


25-27.10.2023.

МЕЂУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦИЈА – QVO VADIS OSH?

У периоду од 25-27. октобра 2023. године, на Копаонику је одржана Mеђународна конференција о регионалној сарадњи под називом ''Quo vadis OSH?'' у организацији Македонског удружења за безбедност и здравље на раду и партнерских институција из земаља Западног Балкана.

Конференција је одржана с циљем представљања резултата Пројекта ''Enhance labour conditions and occupational safety and health as a support to the Western Balkans towards accessing the European Union” подржаног од стране Европске комисије; ИПА /2019/413-810.

У раду овог Скупа  учествовали су представници надлежних министарстава, високошколских институција, невладиних организација, МОР-а, привредних друштава (послодавци и стручњаци за заштиту на раду), инспекције рада, судских вештака, удружења за заштиту на раду, медија, синдикалних организација из Македоније, Хрватске, Црне Горе, Србије, Босне и Херцеговине и других држава. Др Весна Николић, ред. професор Факултета заштите на раду у Нишу је учествовала у раду Конференције као модератор и панелиста сесије на тему ''Profile of the OSH Profesion - past, present, future''  у оквиру које се дискутовало о проблемима образовања, запошљавања, компетенција и усавршавања инжењера заштите на раду у балканским земљама и другим земљама које припадају европском образовном простору.


19.10.2023.

Боравак студената са Белгородског државног технолошког универзитета „В. Г. Шухов“ на Универзитету у Нишу

У оквиру реализације програма размене студената између Универзитета у Нишу и Белгородског државног технолошког универзитета „В. Г. Шухов“, Факултет заштите на раду у Нишу је угостио студенте докторских студија са овог Универзитета.

За време стручно-едукативне праксе која ће трајати 30 дана, организован је обилазак Факултета и нашег града, едукативни садржаји у складу са областима интересовања студената, и размена искустава у раду лабораторија и двеју институција.

Циљ размене има шири карактер јер се тиме отвара могућност за наставак сарадње и узвратне студијске посете наших студената Белгородском државном технолошком универзитету.


17.10.2023.

У Научно-технолошком парку Ниш је у уторак 17.10.2023. године промовисан водич “Зелене, одрживе технологије и иновације”, аутора др Ане Вукадиновић, др Милана Протића и др Срђана Глишовића, настао у оквиру пројекта “Предузми идеју” који Иницијатива Дигитална Србија реализује са Америчком агенцијом за међународни развој (УСАИД) и који је намењен свима који се интересују за одрживост, проблеме у заштити животне средине и технолошке иновације. Водич је осмишљен с циљем да подржи компаније, организације и појединце у усвајању иновативних технологија које доприносе очувању наше планете.

Овај бесплатни водич настао у сарадњи Научно-технолошког парка Ниш, са циљем да читаоцима пружи основна сазнања, инспирацију и практичне смернице, како би заинтересованима помогао да разумеју шта све обухвата ова област, активно се укључе у одрживи развој и допринесу изградњи боље будућности за све.

„Овакве иницијативе и догађаји су изузетна прилика за истраживаче и ауторе да ступе у интеракцију са широм публиком и изложе своје погледе на нове, зелене технологије. Искрено се надам да су присутни поделили наш ентузијазам и да су након овог догађаја отишли пуни енергије да даље истражују мноштво могућности које одрживе технологије константно доносе,” рекао је проф. др Срђан Глишовић, један од аутора Водича за зелене, одрживе технологије и иновације.


13.-15.10.2023.

ОБУКА ЗА ИЗРАДУ ПРОЦЕНЕ РИЗИКА ОД КАТАСТРОФА И ПЛАНА ЗАШТИТЕ И СПАСАВАЊА

У периоду од 13. до 15. октобра 2023. године у Нишу, у просторијама Црвеног Крста, одржана је обука за израду процене ризика од катастрофа и плана заштите и спасавања. Обуку је организовао Институт за интегрисану безбедност “Заштита превентива” д.о.о. из Новог Сада.

Теоријски и практични део обуке изводила су три лиценцирана предавача: Ивана Јелачић, Зоран Игнић и Катарина Игнић. Циљ обуке је упознавање са законском регулативом из области смањења ризика од катастрофа и управљања ванредним ситуацијама. Обуку је похађало 15 учесника који су ранијих година дипломирали на Факултету заштите на раду у Нишу, а данас раде у фирмама у којима се баве областима заштите на раду, заштите животне средине и заштите од пожара. Са Факултета заштите на раду у Нишу обуку су похађали асистент Ана Стојковић и асистент Дарио Јавор.


12.10.2023.

У циљу успоставе сарадње, 12.10.2023. godine, декан и продекан за науку, Факултета заштите на раду у Нишу, посетили су Информациони Приступни Центар Кореа - Србија - СКИП (Serbian-Korean Information Access Center) у Нишу у згради Народног универзитета, који ради у оквиру Министарства државне управе и локалне самоуправе.

Успостављањем СКИП Центра, осим едукације државних службеника, отварају се могућности за подизање нивоа дигиталних вештина и едукацију свих заинтересованих, посебно студената и ђака, уз бесплатан приступ и упознавање са достигнућима ИКТ (информационо-комуникационих технологија). Један од основних циљева рада Центра је подизање технолошке писмености опште популације и промоција сарадње у између Републике Србије и Републике Кореје.

СКИП центар је мулти функционалан објекат комплетно покривен брзом wifi интернет конекцијом и састоји се од две потпуно опремљене сале за обуке из ИТ, сале за састанке са Смарт ТВ-ом и семинар сале. СКИП Центар располаже са 50 најсавременијих лаптоп рачунара, опремом за видео конференције и два Смарт подијума које карактерише јединствена комбинација новог технолошког дизајна и функционалности.

Сви капацитети СКИП Центра потпуно бесплатно су доступни и студентима, наставницима и сарадницима нашег Факултета. Након обављених разговора, очекује се потписивање Уговора о пословно-техничкој сарадњи који ће формализовати постигнуте договоре и представљати својеврсни позив и основ за реализацију идеја и иницијатива наших студената, наставника и сарадника.10.10.2023.

У Београду је 10. октобра 2023. године, у MTS дворани, одржана друга по реду конференција SPLET TECH https://www.splet.rs/. SPLET Tech конференција се изводи у организацији пројеката „Предузми идеју“ и „Србија Иновира“, који су подржани од стране USAID-a. Конференција окупља чланове академске заједнице, осниваче стартапа, инвеститоре, корпорације, државне институције, невладине организације и друге актере иновационог екосистема, који кроз иновативно предузетништво стварају нове вредности за привреду и друштво.

На 9 бина, кроз панел дискусије, интерактивне Q&А сесије, радионице и предавања представљене су најактуелније теме и трендови у иновационом екосистему. Које су прилике и изазови за осниваче стартапа, како партнерство факултета и компанија може довести до бржег развоја стартапа, који су то доступни програми подршке, али и како изгледа иновациони екосистем у читавој Србији. Како се зелене технологије могу интегрисати у традиционалне индустријске токове и која се унапређења и решења рађају сарадњом компанија и стартапа, као и шта покреће иновације у корпоративном предузетништву, само су неке од тема које су биле обрађене на конференцији.

Професори Факултета заштите на раду у Нишу, др Срђан Глишовић, др Ана Вукадиновић и др Милан Протић, учествовали су као говорници на панел дискусији „Зелене, одрживе технологије и иновације“ на којој су представили свој ауторски водич истог назива. Према првим проценама конференцију је посетило преко 2500 људи.

Водич „Зелене, одрживе технологије и иновације“ се може преузети са следећег линка: https://www.preduzmi.rs/zelene-odrzive-tehnologije-i-inovacije/

 

АГЕНДА SPLET TECH

 


6-7.10.2023.

International Scientific Conference REGIONAL DEVELOPMENT, IDENTITIES AND INTEGRATION

У периоду од 6. до 7. октобра 2023. године одржана је у Нишу Mеђународна научна конференција Регионални развој, идентитети и демократска интеграција. Конференција је организована од стране Филозофског факултета Универзитета у Нишу и Српског социолошког друштва. Резултате својих истраживања изложило је преко 30 аутора из Уједињеног Краљевства, Пољске, Мађарске, Турске, Русије, Хрватске и Србије. Са Факултета заштите на раду у припреми конференције, као члан Програмског одбора, учествовала је проф. др Весна Милтојевић, а налазе коауторског рада изложила је др Ивана Илић Крстић, ванр. проф.


3.10.2023.

САЈАМ ОБРАЗОВАЊА

У уторак, 3. 10. 2023. године, одржан је Сајам образовања који су организовали Гимназија „9. мај“ и Академија техничко-васпитачких струковних студија (АТВСС) из Ниша. На платоу средње стручне школе „Неимар“ и АТВСС представници средњих школа и факултета Универзитета у Нишу промовисали су програме својих институција. Представници Факултета заштите на раду у Нишу (др Данијела Аврамовић, Миљана Ранчић, Миња Денковић и Ана Стојковић) су  путем аудио-визуелних и различитих штампаних материјала информисали заинтересоване средњошколце о студијским програмима основних и мастер академских студија. Оне су такође са будућим студентима разговарале о активностима које се одвијају на Факултету, али и о значају изучавања области заштите на раду, заштите животне средине и заштите од пожара. Уз питања везана за упис и пријемни испит, најчешће питање средњошколаца односило се на могућности запошљавања.

Један од циљева одржаног Сајма образовања био је и успостављање чвршће сарадње између средњих школа и факултета. С том идејом је одржан Округли сто на коме су представници факултета, средњих школа, Националне службе за запошљавање и Регионалне привредне коморе дискутовали о актуелним темама: државној матури, дуалном и струковном образовању. Округлом столу су присуствовале продекан Факултета проф. др Евица Јовановић и др Младена Лукић. Др Евица Јовановић присутне је информисала о државној матури и предочила им став Факултета по питању признавања  резултата државне матуре.


29.9.2023.

ДОДЕЛА ИНДЕКСА 56. ГЕНЕРАЦИЈИ СТУДЕНАТА 

У петак, 29. септембра 2023. године одржана је свечана церемонија поводом пријема 56. генерације студената Факултета заштите на раду у Нишу. Тим поводом, декан Факултета др Срђан Глишовић, ред. профeсор и продекан за квалитет др Весна Николић, ред. професор пожелели су бруцошима добродошлицу и успешну академску 2023/24. годину. Проф. др Миомир Раос, продекан за науку и сарадњу са привредом упознао је студенте са радом Факултета, наставницима и сарадницима, предметима које ће слушати у овој академској години  и другим информацијама које су од значаја за њихову адаптацију на високошколско окружење и квалитативно другачији ритам живота. Студент продекан Миња Денковић упознала је студенте са активностима Студентског парламента Факултета, док су представнице Завода за здравствену заштиту студената указале на могућности које ова Установа обезбеђује у погледу превенције и заштите њиховог здравља.


29.9.2023.

ПРОМОЦИЈА ДИПЛОМИРАНИХ СТУДЕНАТА ОСНОВНИХ И МАСТЕР АКАДЕМСКИХ СТУДИЈА

У петак, 29. септембра 2023.године одржана је свечана промоција дипломираних инжењера, мастер инжењера и мастер менаџера Факултета заштите на раду у Нишу. Декан Факултета проф. др Срђан Глишовић и продекани проф. др Весна Николић и проф. др Миомир  Раос поздравили су дипломиране студенте, честитали и пожелели им пуно успеха у професионалној каријери.  Свечаном догађају су присуствовали ментори – наставници Факултета заштите на раду који су, заједно са представницима деканата, уручили дипломе присутним студентима.27-29.09.2023.