Drop Down Menu

30.11.2019.

У организацији Студентског парламента, 30.11.2019. год., студенти Факултета заштите на раду у Нишу, у пратњи својих професора и сарадника, били су у стручној посети Хидроелектрани ЂЕРДАП 1 у Кладову. Дипломирани инжењер заштите од пожара Благојевић Зоран, бивши студент Факултета, одржао је предавање из области заштите на раду, заштите од пожара и заштите животне средине и упознао студенте са активностима које се спроводе у комплексном систему као што је ХЕ ЂЕРДАП 1.


19.11.2019.

SETOF ПРОЈЕКАТ. РАДНИ САСТАНАК, БАЊА ЛУКА 18. – 19. НОВЕМБАР 2019. ГОДИНЕ. Наставак спровођења активности везаних за међународни ERASMUS+ пројекат изградње капацитета у високом образовању под називом „Soil Erosion and Torrential  Flood Prevention: Curriculum  Development  at  the  Universities  of  Western  Balkan Countries/SETOF“, чији  је  координатор  Универзитет  у Београду, Шумарски факултет, а један од партнера Универзитет у Нишу, тј. Факултет заштите на раду у Нишу, реализован је одржавањем радног састанка учесника пројекта од 18. до 19. новембра 2019. године одржан је у Бања Луци, Република Српска.


14.11.2019.

ПОДРШКА НАЈБОЉИМ СТУДЕНТИМА ПОД ПОКРОВИТЕЉСТВОМ "ФОНДАЦИЈЕ МИЈАИЛОВИЋ"

Као и претходних година и ове године, пружена је финансијска подршка најбољим студентима под покровитељством „Фондације Мијаиловић“, на челу са госпођом др Верицом Мијаиловић, супругом некадашњег декана Факултета др Мирослава Мијаиловића, ред. проф.
Ове године из „Фондације Мијаиловић“ награђени су студенти:
- Стојић Милош, бр. индекса 16185, са просечном оценом 9.30, студијски програм: Заштита на раду и
- Ђурић Стефан, бр. индекса 16174, са просечном оценом 9.10, студијски програм: Заштита животне средине
.


06.11.2019.

Поводом Дана заштите од пожара, 7. новембра, на Факултету заштите на раду у Нишу организована је трибина којој су присуствовали студенти и запослени на Факултету заштите на раду у Нишу, ученици и наставници средњих школа у Нишу, представници Сектора за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова и специјални саветник Министра одбране, господин Драган Тодоровић.


06.11.2019.

На Факултету заштите на раду, 06.11.2019. године, гостовала је Ирина Андрејева из Канцеларије за маркетинг и међународну сарадњу Универзитета за екологију и менаџмент (UEM – University of Ecology and Management) у Варшави. Том приликом, гошћа из Пољске је студентима и наставницима Факултета представила студијске програме и организацију рада на свом Универзитету, као и могућности размене и студија у оквиру програма Ерасмус+...


29.10.2019.

Наставак спровођења пројекта под називом „Soil Erosion and Torrential Flood Prevention: Curriculum Development at the Universities of Western Balkan Countries/SETOF“, чији је координатор Универзитет у Београду, а један од партнера Универзитет у Нишу, тј. Факултет заштите на раду у Нишу, од 28 до 29. октобра 2019. године одржан је дводневни догађај у Скопљу, Северна Македонија.

 


28.10.2019.

У организацији Управе за безбедност и здравље на раду, у Скупштини града Београда је 28.10 2019. године организована конференција на тему: „Безбедан рад – здрава будућност“. Конференцији су присуствовали професори Факултета заштите на раду у Нишу др Евица Стојиљковић, ванр. проф., продекан за наставу Факултета и др Иван Мијаиловић, ванр. проф.


25.10.2019.

Студенти Факултета заштите на раду победници другог Climathon – hakaton такмичења

У више од 40 земаља и 130 градова широм света, 25. октобра 2019. године, организован је други Climathon – hakaton који се бави климатским променама. Допринос овој акцији дали су и учесници из града Ниша, у познатом Дели простору (поред Синагоге). Четири тима, уз помоћ професора, је током 24 сата тражило најбоље решење за горуће комуналне проблеме који негативно делују на климатске промене како би Ниш "продисао".

Стручни жири који су чинили представници Природно-математичког факултета у Нишу, Машинског факултета у Нишу и еколошке организације "Зелени кључ“ из Ниша, одлучио је да победник овог надметања буде тим „Млади зелени“ са идејним решењем „паметни контејнери“. Чланови овог тима су студенти Факултета заштите на раду у Нишу: Антонијевић Стефан, Китановић Зорана, Младеновић Ненад и Стаменковић Александар.

Победничка идеја подразумева поступак сепарације комуналног отпада на начин да грађани остварују одређене бонусе за неке комуналне услуге, на пример градски превоз, чиме би се индиректно утицало на смањење коришћења индивидуалних возила на нашим улицама и самњио негативни утицај штетних гасова на здравље људи. Сепарација би се вршила са већ постојећим, подземним контејнерима уз одређену модификацију и надоградњу која би омогућавала евидентирање убаченог отпада према категоријама.

Честитамо младим колегама студентима и позивамо их да са наставницима Факултета размењују идеје, знања и искуства и што више заједнички учествују на оваквим и сличним манифестацијама..


22.10.2019.

У Официрском дому 22. октобра 2019. године отворен је 5. Форум напредних технологија у организацији Канцеларије за економски развој и пројекте у партнерству са Привредном комором Србије – Регионалном привредном комором Нишавског, Пиротског и Топличког управног округа, Економским и Машинским факултетом Универзитета у Нишу, Националном службом за запошљавање – Филијала Ниш и Кластером напредних технологија НиКАТ.

Форум нaпредних технологија је подељен у три дела. У првом делу, од 22 до 25. октобра, одржан је Специјализовани Сајам запошљавања и професионалне оријентације и Сајам образовања у Официрском дому у Нишу, где је и Факултет заштите на раду учествовао, и Научна конференција ТЕЛСИКС 2019 на Електронском факултету Универзитета у Нишу.

Други део форума биће одржан 28. новембра у Регионалној привредној комори Нишавског, Пиротског и Топличког управног округа.

Трећи део Форума напредних технологија је заказан за март 2020. године и биће посвећен отварању Научно-технолошког парка.

.


18.10.2019.

Поводом обележавања Европске недеље заштите и здравља на раду, у хотелу Кардиал у Теслићу, 18. и 19.10.2019.год. одржано је Прво саветовање из области заштите на раду у БиХ. На саветовању је учествовало 110 стручњака који се професионално баве овом проблематиком код послодаваца, у лиценцираним организацијама за заштиту на раду, затим професори високообразовних институција из Србије, БиХ и Хрватске који едукују кадрове из ове области, представници синдиката и удружења инжењера заштите на раду из Републике Српске, БиХ, Македоније и Црне Горе. Професори Факултета заштите на раду у Нишу, др Бранислав Анђелковић, ред. проф., у пензији и др Евица Стојиљковић, ванр.проф., продекан за наставу, одржали су предавања по позиву на овом саветовању.


12.10.2019.

На затварању 16. Међународне научно-стручне конференција ’’Безбедност на раду – безбедност у пословању’’ која је одржана у Охриду, у периоду од 09. до 12. октобра 2019. године, организатор конференције Удружење за заштиту на раду ’’28. април’’ из Скопља је доделио признања за посебан допринос развоју науке и струке у области безбедности и здравља на раду наставницима Факултета заштите на раду у Нишу: др Момиру Прашчевићу, ред. проф, др Весни Николић, ред. проф и др Ивану Мијаиловићу, ванр. проф.


12.10.2019.

У периоду од 09. до 12. октобра 2019. године у Охриду је одржана 16. Међународна научно-стручна конференција ’’Безбедност на раду – приоритет у пословању’’. Организатори конференције су Савез заштите на раду Србије из Новог Сада и Удружење за заштиту на раду ’’28. април’’ из Скопља, а суорганизатори Факултет заштите на раду у Нишу Универзитет у Нишу, Факултет техничких наука Универзитета у Новом Саду и Универзитет ’’Гоце Делчев’’ из Штипа.

 

 06.10.2019.

Представници Факултета заштите на раду у Нишу на Академији Министарства унутрашњих послова Републике Бугарске. Научним скупом са међународним учешћем под називом „50 година високог образовања на Академији Министарства унутрашњих послова“, 03.10.2019. године, Академија Министарства унутрашњих послова и Факултет за заштиту од пожара и цивилну заштиту Републике Бугарске обележили су 50. годишњицу оснивања високошколске установе Министарства унутрашњих послова и почетка реализације високог образовања на тој институцији.

Скуп је поздравио заменик министра унутрашњих послова Републуке Бугарске, Ректор Академије унутрашњих послова и представник Ханс Сајдел Фондације под чијим је покровитељством организован скуп. У пленарном делу рада конференције, учесницима се обратио декан Факултета заштите на раду у Нишу проф. Др Момир Прашчевић и представио Универзитет и Факултет заштите на раду у Нишу, истичући сарадњу наше две институције кроз недавно завршен пројекат прекограничне сарадње и бенефите које та сарадња може да донесе свим учесницима. На маргинама конференције договорени су будући кораци у продубљивању сарадње у мобилности наставног кадра, размену литературе и учешће у новом позиву прекограничне сарадње.

 


 


05.10.2019.

У оквиру наставка реализације пројекта под називом „Soil Erosion and Torrential Flood Prevention: Curriculum Development at the Universities of Western Balkan Countries/SETOF“, чији је координатор Универзитет у Београду, а један од партнера Универзитет у Нишу, односно Факултет заштите на раду у Нишу, у периоду од 30. септембра до 2. октобра 2019. године одржан је тродневни догађај у Ређо ди Калабрија, Италија.

Испред Факултета заштите на раду у Нишу на пројекту су ангажовани проф. др Слободан Милутиновић, проф. др Снежана Живковић и проф. др Татјана Голубовић.

Дана 30. септембра одржана је радионица о најбољим праксама основних академских и мастер академских наставних планова и програма у земљама Европске уније на примеру Италије. Том приликом извршена је презентација студијских програма на Департману за пољопривреду Универзитета Медитеранеа са посебним акцентом на предметне наставне планове и програме у области ерозије тла и спречавања бујичних поплава студијских програма поменутог департмана. У оквиру радионице, одржана је и посета учионицама и лабораторијама Департмана за пољопривреду као и огледним парцелама за мерење ерозије земљишта у Багнари.

Наредног дана, организована је студијска посета бујичином сливу на планини Сила – тзв. 'BONIS' експерименталном сливу.

Последњег дана, 2. октобра, одржан је 1. састанак Комитета за обезбеђење квалитета на коме је извршена презентација WP4 контроле квалитета, нацрта Плана квалитета и вођена дискусија по питању наведеног плана и активности на контроли квалитета

.

 


04.10.2019.

У складу са споразумом о донацији са предузећем QUADEL из Ниша у лабораторији заштите од пожара на Факултету заштите на раду у Нишу, 04.10.2019. године инсталиран је систем за детекцију метана. На тај начин створени су услови за безбедан рад у лабораторији.

Систем за детекцију гаса се састоји од:

- адресибилне централе ALFA 1100-1L,

- адресибилног детектора гаса QEQ-TGS/A/AIP(LPG),

- светлосног панела за алармирање QLP1 и

- сирене за алармирање BANSHEE.

Предузеће QUADEL из Ниша је у сарадњи са компанијом HOCHIKI (Јапан), односно њеном европском компанијом HOCHIKI EUROPE (Енглеска), развио контролне панеле (централе) чиме је омогућена примена најсавременијих аналогно адресибилних детектора за рано откривање пожара. Предузеће QUADEL је први, и до данас једини произвођач ове врсте опреме у нашој земљи, и њихова опрема се налазе у преко 1000 објеката у нашој земљи и иностранству.

.


  


04.10.2019.

Стручни скуп „Активности и резултати мониторинга животне средине у Аутономној покрајини Војводине“ одржан је 4. октобра у великој сали конгресног центра „Мастер“ Новосадског сајма у оквиру међународног сајма (ЛОРИСТ).

На стручном скупу је извршена дисиминација пројекта „Јачање образовних капацитета кроз изградњу кометенција и сарадње у области инжењерства буке и вибрација (SENVIBE)“ презентацијом постигнутих резултата у првој години реализације пројекта.

Одржан је и састанак локалног тима координатора пројекта којем је присуствовао др Момир Прашчевић, ред. проф., декан Факултета заштите на раду у Нишу, као координатор пројекта са Универзитета у Нишу.


 


04.10.2019.

Тим Факултета заштите на раду је 27. септембра учествовао на 10. Европској ноћи истраживача, која је одржана у Официрском дому у Нишу. Поставком под називом “Зелено, волим те зелено“ студенти, наставници и сарадници Факултета су посетиоцима указали на значај заштите животне средине. На штанду Факултета посетиоци су имали прилике да виде свет у малом, самоодрживи екосистем и измере његове основне параметре (температуру и влажност ваздуха, притисак, влажност земљишта, осветљење, могућност падавина) помоћу мерне станице направљене на Факултету. Демонстрирано је како вода и ветар делују на пусто и голо, а како на вегетацијом обрасло земљиште и како се од органског отпада, односно „биоотпада“ може направити еколошки најприхватљивије органско ђубриво - компост. Посетиоци свих узраста су тестирали своје знање из области заштите животне средине, заштите на раду и заштите од пожара. Тим Факултета заштите на раду чинили су студенти: Анђелија Орлић, Никола Костић и Новак Величковић и наставници и сарадници Факултета: др Евица Стојиљковић, др Ана Милтојевић, Марко Личанин, Ана Стојковић и Миљана Ранчић.

 


30.09.2019.

На свечаној академији која је одржана 30. 9. 2019. године у амфитеатру Факултета заштите на раду у Нишу додељени су индекси 52. генерацији студената који су уписали студијске програме основних академских студија на Факултету у школској 2019/2020. години и златни индекси 2. генерацији студената који су уписали Факултет у школској 1969/1970. години. Свечаној академији су присуствовали наставници, сарадници и ненаставно особље Факултета.

 

 • IMG_3517 - Copy
 • IMG_3518 - Copy
 • IMG_3519 - Copy
 • IMG_3520 - Copy
 • IMG_3521 - Copy
 • IMG_3524 - Copy
 • IMG_3525 - Copy
 • IMG_3526 - Copy
 • IMG_3527 - Copy
 • IMG_3528 - Copy
 • IMG_3529 - Copy
 • IMG_3531 - Copy
 • IMG_3532 - Copy
 • IMG_3533 - Copy
 • IMG_3534 - Copy
 • IMG_3535 - Copy
 • IMG_3536 - Copy
 • IMG_3537 - Copy
 • IMG_3538 - Copy
 • IMG_3539 - Copy
 • IMG_3540 - Copy
 • IMG_3541 - Copy
 • IMG_3542 - Copy
 • IMG_3542
 • IMG_3543
 • IMG_3544
 • IMG_3545
 • IMG_3546
 • IMG_3547
 • jquery carousel
 • IMG_3553
slider jquery by WOWSlider.com v8.8

 


АРХИВА ВЕСТИ
2018-2019

АРХИВА ВЕСТИ
2017-201
8

АРХИВА ВЕСТИ
2016-201
7

АРХИВА ВЕСТИ
2015-201
6

АРХИВА ВЕСТИ
2014-2015