Drop Down Menu

 

18.01.2019.

На Универзитету Виго, Шпанија, 11. јануара 2019. године, колегница Милица Стојановић одбранила је докторску дисертацију под насловом “The role of atmospheric moisture transport in major drought episodes”.


27.12.2018.

У периоду од 26.11.2018. до 01.12.2018. године, односно 24.12.2018. године, декан Факултета проф. др Момир Прашчевић, проф др Ненад Живковић и продекан за науку и инвестиције проф. др Миомир Раос, боравили су на на Obuda Univerzitetu, Banki Donat Машинском факултету и факултету инжењерства заштите у Будимпешти у оквиру програма ERASMUS+ и пројекта под називом Development of master curricula for natural disasters risk management in Western Balkan countries – NatRisk (573806-EPP-1-2016-1-RS-EPPKA2-CBHE-JP). Координатор пројекта је Универзитет у Нишу, а Факултет заштите на раду у Нишу члан пројектног тима.


27.12.2018.

Традиционално, као и сваке године, у холу нишког Универзитета, 26.12.2018. одржан је Новогодишњи концерт у организацији Универзитета у Нишу и Студентског културног центра Ниш.

У препуном холу Универзитета, присутне, међу којима су били и представници нашег Факултета, у свет музике, одвели су бројни учесници: Академски хор под диригентским палицама мр Иване Мировић и мр Зорана Станисављевића, Женски академски хор СКЦ Ниш, бројни солисти, Art family trio, вокална група Нишке девојке и бројни инструменталисти на хармоници, клавиру, гитари и ударљкама.

Најбоље жеље за нову 2019. годину и предстојеће Божићне празнике, упутио је Ректор Универзитета у Нишу, проф. др Драган Антић.


18.12.2018.

На Факултету је од 06. до 07. децембра 2018. године одржана 18. Међународна конференција „Човек и радна средина“, са темом „50 ГОДИНА ВИСОКОШКОЛСКОГ ОБРАЗОВАЊА И НАУЧНОИСТРАЖИВАЧКОГ РАДА У ОБЛАСТИ ИНЖЕЊЕРСТВА ЗАШТИТЕ НА РАДУ“. Конференцију је и ове године подржало Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије. Суорганизатори конференције били су: Факултет инжењерства из Порта, Факултет заштите од пожара и цивилне заштите из Софије и Машински факултет из Славонског брода, Универзитета у Осијеку.

  


17.12.2018.

У Загребу, 14.12.2018. године у хотелу Интернационал, одржан је 5. Међународни скуп: НОВОГОДИШЊИ СУСРЕТ ИНЖЕЊЕРА СИГУРНОСТИ и 7. Редовна скупштина Европског удружења инжењера заштите и сигурности (ESSE).

Представници Факултета заштите на раду у Нишу, проф. др Бранислав Анђелковић, проф. др Весна Николић, проф. др Срђан Глишовић, проф. др Татјана Голубовић, проф. др Иван Мијаиловић и проф. др Евица Стојиљковић, активно су учествовали у раду скупа.

На Скупштини ESSE, проф. др Бранислав Анђелковић изабран је за председника ESSE, проф. др Евица Стојиљковић за заменика председника ESSE, а проф. др Весна Николић за члана Надзорног одбора ESSE.


11.12.2018.

ПОДРШКА НАЈБОЉИМ СТУДЕНТИМА ПОД ПОКРОВИТЕЉСТВОМ "ФОНДАЦИЈЕ МИЈАИЛОВИЋ". У понедељак, 11. децембра 2018. године у 11 часова на Факултету заштите на раду у Нишу, организован је свечани пријем поводом доделе награда најбољим студентима Факултета. Као сваке претходне и ове године, пружена је финансијска подршка најбољим студентима под покровитељством „Фондације Мијаиловић“, на челу са госпођом др Верицом Мијаиловић, супругом некадашњег декана Факултета др Мирослава Мијаиловића, ред. проф. Ове године из „Фондације Мијаиловић“ награђени су студенти: Васиљевић Александра, бр. индекса 15162, са просечном оценом 8,66 и Савић Милена, бр. индекса 15066, са просечном оценом 8,38.


07.12.2018.

У петак, 23.11.2018. године, на Факултету Заштите на раду Универзитета у Нишу, одржана је панел дискусија КЛИМАТОН у Нишу. Панел дискусија Климатон је замишљена као едукатвно-информатвна расправа из области климатских промена у организацији удружења Један степен Србија и подршку Архус центра Јужне и Источне Србије из Ниша и Факутета заштите на раду. Овај програм активности под називом Климатон, подржан је од стране Мисије Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) у Србији.


05.12.2018.

У оквиру ERASMUS+ мобилности наставног особља, у периоду од 19.11. до 23.11.2018. године, др Иван Мијаиловић, ванредни професор Факултета заштите на раду у Нишу, посетио је високошколску установуи The Main School of Fire Service (Szkoła Główna Służby Pożarniczej -  Главна ватрогасна школа) у Варшави, у Пољској.

Циљ мобилности огледао се у размени како научног тако и образовног искуства са професорима из поменуте високошколске установе. Уједно, искуства су подељена и са представником са Универзитета за цивилну заштиту при белоруском Министарству за ванредне ситуације (University of Civil Protection of the Ministry for Emergency Situations of the Republic of Belarus) у Минску. Такође, професор Иван Мијаиловић је одржао осам часова предавања студентима Главне ватрогасне школе.


 

05.12.2018.

Факултет заштите на раду у Нишу и предузеће Quadel д.о.о, Ниш потписали су 03. 12. 2018. године Споразум о пословно-техничкој сарадњи у циљу регулисања међусобних односа у пословно-техничкој сарадњи у оквиру делатности које споразумне стране већ обављају. Споразум су потписали Александар Стаменковић, дипл. инж., директор предузеће Quadel и др Момир Прашчевић, ред. проф., декан Факултета.


26.12.2018.

Иницијални састанак Erazmus+ пројекта SENVIBE (Strengthening Educational Capacities by Building Competences and Cooperation in the Feld of Noise and Vibration Engineering - SENVIBE), одржан је у ректорату Универзитета у Новом Саду, 20. и 21. новембра 2018. године. ,У фокусу сатанка је било упознавање партнера на пројекту, њихово представљање и усвајање задатака и динамике рада на пројекту. Циљ пројект је унапређење капацитета у области буке и вибрација. а координатор пројекта је Универзитет у Новом Саду.

 


14.11.2018.

На свечаној академији поводом дана примирја, 11. новембра, када су 1918. године силе Антанте потписале примирје са Немачком, обележено је 100 година од потписивања примирја у Првом светском рату.

Свечаној академији, под називом "Чији си ти, мали народе српски" у нишком Народном позоришту, на позив градоначелника Ниша, присуствовали су и представници факултета заштите на раду у Нишу.

 

 

 


06.11.2018.

Традиционално, и ове године Факултет заштите на раду у Нишу учествује на Форуму напредних технологија, и то четвртом по реду који се одржава од 6-8. 11. 2018. године, у официрском дому у Нишу. За ту прилику Факултет је организовао презентацију студијских програма и дела опреме са циљем да што боље прикаже своје капацитете и компетенције.

 


05.11.2018.

Презентација Програма сарадње науке и привреде. Фонд за иновациону делатност, 30.10.2018. године презентовао је програм сарадње науке и привреде на Машинском факултету у Нишу, а презенцатији су присуствовале и наше колеге, продекани др Миомир Раос, ванр. проф. и др Милан Протић, доцент.

Програм сарадње науке и привреде осмишљен је да подстакне предузећа из приватног сектора и јавних научно-истраживачких организација да реализују заједничке научноистраживачке и развојне пројекте са циљем да креирају нове производе и услуге, односно иновативне технологије са тржишним потенцијалом.

Кроз овај програм Фонд за иновациону делатност пружа финансијску подршку иновативним технолошким пројектима са јасном визијом развоја, дефинисаним пословним моделом и стратегијом комерцијализације.

Укупан буџет Програма износи 2,5 милона евра. Ближе информације можете пронаћи на сајту фонда: www.inovacionifond.rs


31.10.2018.

У уторак, 30.10.2018. године, у организацији Управе за безбедност и здравље на раду, одржана је Конференција „Спречавање излагању опасним супстанцама“. На Конференцији је говорила Кристина Седлачек, директорка Европске агенције за безбедност и здравље на раду и истакла значај размене искустава и добре праксе између држава.

 


15.10.2018.

У оквиру стратегије интернационализације високошколског образовањa у Републици Србији, 10.10. 2018. године организован је семинар и сајам високог образовања Републике Кине под називом CHINA – SERBIA HIGHER EDUCATION SEMINAR AND EXHIBITION, 2018., у оквиру кинеске иницијативе под називом „Појас и пут“ кроз посебан механизам за сарадњу са земљама Централне и Источне Европе (ЦИЕЗ) под називом „16+1“

На сајму и семинару су учествовали и наставници са Факултета заштите на раду у Нишу ресорно задужени за област науке и међународне сарадње. Том приликом, остварени су многобројни контакти са представницима универзитета у Кини од којих значајан број има студијске програме који кореспондирају студијским програмима Факултета заштите на раду у Нишу (материјали и контакти са сајма могу се погледати код ресорних продекана).

 

CHINA – SERBIA HIGHER EDUCATION SEMINAR AND EXHIBITION

 

  


08.10.2018.

У периоду од 02. до 05. октобра 2018. године у Београду је одржан 41. међународни сајам превенције и реаговања у ванредним ситуацијама и безбедности и здравља на раду 112 EXPO. И ове године је Факултет на сајму представио богату издавачку делатност, десет акредитованих студијских програма, као и Пројекат заједничке обуке за превенцију и управљање шумским пожарима у сарадњи са Академијом министарства унутрашњих послова Републике Бугарске.


05.10.2018.

Имајући у виду да је унапређење интернационализације високог образовања један од приоритета Министарства просвете науке и технолошког развоја Републике Србије, као и да је у току  планирање активности које Министарство намерава да предузме по овом питању, продекан за науку и инвестиције Факултета заштите на раду у Нишу, 05.10.2018. године,  у оквиру делегације Универзитета из Ниша, присуствовао је радном састанку са темом спровођења и унапређења интернационализације високог образовања у Републици Србији.


02.10.2018.

 

На позив Универзитета науке и технологије и Факултета за инжењерство заштите животне средине из Вроцлава у Пољској, одлуком наставно-научног већа Факултета заштите на раду у Нишу је постао суорганизатор једанаесте научне конференције о интердисциплинарним проблемима у заштити животне средине и инжењерству EKO-DOK 2019, која ће се одржати од 8–10 Априла 2019 у Polanici-Zdrój, https://nowyzdroj.pl/ и која је намењена првенствено младим истраживачима.

Осим нашег факултета, суорганизатори конференције су компанија GELSENWASSER Polska GmbH и Национални истраживачки за мереорологију и управљање водама из Пољске.

У раду конференције учествују и чланови научног одбора са нашег факултета: Проф. др Слободан Милутиновић, Проф. др Татјана Голубовић, Проф. др Амелија Ђорђевић и Проф. др Иван Крстић, као и чланови организационог одбора Аца Божилов и Милена Јовановић, студенти докторских студија.

Све информације о предстојећем научном скупу можете пронаћи на сајту конференције: www.eko-dok.pl/en

Позивају се наставници и сарадници да својим научним радовима допринесу рад конференције.


02.10.2018.

У организацији компанија „Ecomole ltd“ и „ReachSpektrum s.r.o.“ из Чешке Републике и Привредне коморе Србије у просторијама Привредне коморе Србије у Београду, одржан je Форум о управљању хемикалијама 2018 и обука EU REACH Безбедносни листови. Активно учешће на Форуму о управљању хемикалијама имали су професори Факултета заштите на раду у Нишу, продекан за квалитет и издавачку делатност професор др Иван Крстић и професор др Татјана Голубовић. На Форуму су размењена искуства добре праксе у комуникацији у ланцу снабдевања, искуства инспекцијских служби у раду са Безбедоносним листовима у ЕУ и Србији, говорило се о предстојећој регулативи Анекса VIII CLP-a, приказани су успешни примери супституције Супстанци које изазивају забринутост (SVHC) и представљени су сродни прописи (RoHS, CE Знак, Биоциди и др.).

 

 

АРХИВА ВЕСТИ
2017-201
8

АРХИВА ВЕСТИ
2016-201
7

АРХИВА ВЕСТИ
2015-201
6

АРХИВА ВЕСТИ
2014-2015